Οι Καλαματιανοί μιλούν για τις εκλογές του 2014: Η προσωπική γνωριμία κερδίζει στις δημοτικές…

Οι Καλαματιανοί μιλούν για τις εκλογές του 2014: Η προσωπική γνωριμία κερδίζει στις δημοτικές…

Κάτι σαν την Eurovision… οι ευρωεκλογές 
Έναν περίπου μήνα πριν από την προσφυγή στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κόσμος δείχνει να έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Κριτήριο όλων, ή σχεδόν όλων, είναι η προσωπική γνωριμία με τον κάθε υποψήφιο.
Λογικό, άλλωστε, σε μια πόλη του μεγέθους της Καλαμάτας να υπάρχουν γνωριμίες μεταξύ των υποψηφίων και των δημοτών.
Τι, άραγε, θα ζητούσαν πρώτα από το νέο δήμαρχο; Υπάρχει ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές;
Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν συνδημότες μας για τις εκλογές που έρχονται:
 
Γιάννης 
«Έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω στις εκλογές.
Σημασία για την επιλογή μου έπαιξαν οι προσωπικές σχέσεις που έχω.
Από το νέο δήμαρχο θα ζητούσα να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να βγάλει την πόλη πιο μπροστά και να την αναδείξει παντού, γιατί της αξίζει. Να μη δίνει μόνο βάρος στην πλατεία της πόλης, υπάρχουν κι άλλα σημεία που έχουν ανάγκη από έργα».
 
Κωνσταντίνος
«Έχω κατασταλάξει τι θα ψηφίσω. Βασικό κριτήριο στην επιλογή μου είναι ποια άτομα αποτελούν μια παράταξη και τα πιστεύω τους. Γενικότερα έχω ενημερωθεί και έχω διαβάσει τις θέσεις των μονομάχων, αλλά θεωρώ σημαντική την προσωπική γνωριμία με τον κάθε υποψήφιο. Πάντως, θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο να υπήρχε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους. Θα ήταν καλό για τον τόπο μας. 
Εγώ αυτό που θα ζητούσα από το νέο δήμαρχο θα ήταν να ελευθερώσει τα πάρκινγκ. 
Σχετικά με τις ευρωεκλογές, θεωρώ ότι έχουν σημασία και πρέπει να μας αφορούν, γιατί δεν είναι κάτι σαν την Eurovision».
 
Ματίνα
«Δεν έχω αποφασίσει και δε με ενδιαφέρει και πολύ το θέμα των εκλογών. Σημαντικό κριτήριο θα είναι η προσωπική σχέση με κάποιον υποψήφιο.
 Για μένα σημαντικά προβλήματα της πόλης είναι να μαζευτούν τα αδέσποτα και να βρεθούν δουλειές για τους Καλαματιανούς.
 Όσο για τις ευρωεκλογές, θεωρώ ότι δεν έχουν κάποια σημασία».
 
Γιάννης Μ.
«Εγώ θα ψηφίσω τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.
 Οι δημοτικές εκλογές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουν σχέση με τις εθνικές.
Στις εθνικές είμαι τόσο απογοητευμένος με αυτά που συμβαίνουν, που δεν έχω καμία ιδέα για το τι πρέπει να κάνω. Ο κόσμος υποφέρει, όλοι μας υποφέρουμε και το μέλλον μας είναι αβέβαιο».
 
Όθωνας
 «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσω.
Σημαντική για μένα είναι  η προσωπική σχέση με έναν υποψήφιο. Προγράμματα των παρατάξεων δε διάβασα, ούτε πρόκειται.
Στο ενδεχόμενο ενός κοινού ψηφοδελτίου, θα έλεγα όχι.
Αυτό που θα ήθελα εγώ από το νέο δήμαρχο είναι να υποσχεθεί για την πόλη ότι θα παλέψει να κάνει το μικρότερο κακό και όχι το μεγαλύτερο καλό. Αυτόν θα ψήφιζα.
Σχετικά με τις ευρωεκλογές, δε με απασχολούν, γιατί δεν έχουν καμιά σημασία, αφού ο ελληνικός λόγος δεν περνά στην Ευρώπη και άλλοι αποφασίζουν».
 
Κώστας
«Εγώ ένα πράγμα θέλω να δηλώσω και είναι το εξής: Όποιος βγει, να προσέξει την πόλη και ιδιαίτερα το κυκλοφοριακό και να βρει θέσεις στάθμευσης. Τέλος».
 
Τζωρτζίνα
«Ναι, έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω. Κριτήρια ήταν οι θέσεις της παράταξης στα μείζονα θέματα, αλλά και η διορατικότητά της. Μέχρι σήμερα έχω διαβάσει τα προγράμματα των περισσοτέρων. Για μένα δεν αποτελεί κριτήριο αν τον υποψήφιο τον γνωρίζω ή όχι. Κοινώς, σημασία έχει να μην είναι μόνο του φαίνεσθαι.
Σχετικά με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, λέω όχι, γιατί θα χανόταν η διαφορετικότητα των ιδεών, αλλά και οι επιλογές, φέτος όμως το παρακάναμε.
Στο νέο δήμαρχο θα έλεγα να προσπαθήσει να ανεβάσει και άλλο το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης, να τη διατηρήσει καθαρή, να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γωνιές της, να αναδείξει την παλιά ομορφιά της.
Όσο για τις ευρωεκλογές, τις θεωρώ σημαντικές».
 
Μαρία
Δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποιον συνδυασμό θα ψηφίσω, καθώς δεν έχω προλάβει να διαβάσω με προσοχή τα προγράμματά τους. Αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο για να επιλέξω. Η προσωπική γνωριμία με τον υποψήφιο δε θεωρώ ότι είναι σημαντική (ποτέ δε γνώριζα προσωπικά ούτε τους προηγούμενους που έχω ψηφίσει).
Θα ήθελα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε ένα ψηφοδέλτιο, ώστε να υπάρχει η ευελιξία να υποστηρίζουμε πρόσωπα με βάση την αξία τους και όχι την παράταξη που ανήκουν. Μπορεί να υπάρχουν αξιόλογα άτομα σε διαφορετικές παρατάξεις.
Οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικές εκλογές για μένα-θεωρώ, μάλιστα, ότι δε θα έπρεπε να μπλέκονται κόμματα πίσω από αυτές, αλλά αυτό σίγουρα είναι πολύ ρομαντικό για να είναι αλήθεια.
Θα ζητούσα από το δήμαρχο να φροντίσει να ζούμε σε ένα ωραίο, καθαρό και καλαίσθητο περιβάλλον και να νιώθουμε ασφαλείς μέσα σε αυτό.
Όσο για τις ευρωεκλογές, φυσικά και τις θεωρώ σημαντικές τη στιγμή που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να εκλέξουμε αξιόλογα άτομα με κύρος, που θα μπορούν επάξια να μας εκπροσωπήσουν».
 
Ελένη
«Έχω αποφασίσει ποια παράταξη θα ψηφίσω, όμως δεν έχω διαβάσει προγράμματα συνδυασμών. Αυτό το κάνω συνήθως την τελευταία βδομάδα πριν από τις εκλογές.
Δεν είναι καθόλου σημαντικό να γνωρίζω τον υποψήφιο που θα διαλέξω. Βασικό κριτήριο για να επιλέξω το δήμαρχο που θέλω για την Καλαμάτα που αγαπώ, είναι να μου εμπνέει εμπιστοσύνη και να αντιληφθώ ότι την αγαπάει κι αυτός όσο εγώ και θα κάνει το καλύτερο που μπορεί για να την αγαπήσουν κι άλλοι πολλοί!
Θα ήταν καλή ιδέα να είναι όλοι οι υποψήφιοι σε ένα ψηφοδέλτιο. Μπορεί τότε οι ψηφοφόροι να ήταν πιο ειλικρινείς!
Από το νέο δήμαρχο θα ζητούσα να μειωθούν τα δίδακτρα του Ωδείου και να υπάρχει περισσότερο πράσινο στην πόλη μας!
Όσο για τις ευρωεκλογές, πιστεύω ότι μας αφορούν και δεν είναι καθόλου ασήμαντες».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
 
Υ.Γ. Καλή Ανάσταση σε όλους και ας μείνει, έστω για αυτές τις μέρες, η ψηφοεπιδρομή στο ψυγείο…