Προσκλητήριο Μπρεδήμα για την ανατροπή στο Δήμο Καλαμάτας

Προσκλητήριο Μπρεδήμα  για την ανατροπή στο Δήμο Καλαμάτας

Παρουσιάστηκαν και οι πρώτοι υποψήφιοι του συνδυασμού στη χθεσινή εκδήλωση της “Αλλαγής” στο ξενοδοχείο “Ρέξ”

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Η ανατροπή της πολιτικής της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο από έργα βιτρίνας και καλλιέργησε όσο μπορούσε τις πελατειακές σχέσεις στο Δήμο Καλαμάτας, είναι το στοίχημα της «Αλλαγής» και του υποψήφιου δημάρχου, Θόδωρου Μπρεδήμα, για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
«Οκτώ χρόνια στο τιμόνι του Δήμου, ο κ. Νίκας δεν έχει αντιληφθεί ότι Δήμος δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης, οι δε συνοικίες βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης. Μεγάλο μέρος του Δήμου αποτελείται, επίσης, από αγροτικές περιοχές. Δεν έχει γίνει ούτε ένα αξιόλογο έργο (π.χ. Θουρία) που να διευκολύνει το έργο των αγροτών δημοτών. Τους έχει εγκαταλείψει πνιγμένους από βροχή και προβλήματα. Ούτε τα ρέματα δεν είχε σωστά καθαρίσει η Δημοτική Αρχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Πορεύτηκε, γενικότερα, με τη λογική του “Μαυρογιαλούρου”. Εμείς δε διαθέτουμε τέτοιου είδους εμπειρίες και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό» συμπλήρωσε.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο «Ρεξ», χθες βράδυ, ο επικεφαλής της σημερινής μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε ότι η παράταξή του τίμησε το συμβόλαιο που υπέγραψε στις εκλογές του 2010: «Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όταν ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας για να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα στο Δήμο Καλαμάτας, δώσαμε ένα λόγο στους δημότες. Ότι είμαστε εδώ όχι περαστικοί, αλλά για να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων ενός μεγάλου Δήμου».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο έργο της παράταξής του την προηγούμενη τετραετία, σημείωσε ότι εργάστηκε συστηματικά, κατέθεσε προτάσεις, άσκησε, ως όφειλε, εποικοδομητική κριτική, δε δημαγώγησε. Όμως, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή είχε τ’ αφτιά της κλειστά, παρά το γεγονός ότι προτάσεις της παράταξής του έτυχαν της αποδοχής ευρύτερων δυνάμεων, ακόμα και εντός της πλειοψηφίας.
«Αγωνισθήκαμε, αλλά δεν εισακουστήκαμε, για την καθιέρωση θεσμών λαϊκής συμμετοχής, όπως η ώρα του δημότη στα δημοτικά συμβούλια και δημοψηφίσματα για τοπικά ζητήματα (π.χ. παρέμβαση στην πλατεία), για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων του Δήμου, όπως το μεγάλης αξίας ακίνητο Αναστασοπούλου στο Δήμο του Πειραιά. Διεκδικήσαμε την ανέγερση μνημείου εκτελεσθέντων στην Καλαμάτα από τους Γερμανούς κατακτητές, το 1944, καθώς και την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων, που ο δήμαρχος μας αγνόησε επιδεικτικά», σχολίασε.
Επιπλέον, ο κ. Μπρεδήμας είπε ότι «δεν ζητάμε ψήφο για να πανηγυρίσουμε ένα αποτέλεσμα. Θέλουμε κάτι περισσότερο. Θέλουμε συνειδητή και ώριμη ψήφο για τη μεγάλη αλλαγή που έχει στερηθεί η Καλαμάτα. Ψήφο για μια νέα συμμαχία Δήμου και πολιτών. Για μια μεγάλη στροφή στον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες για το καλό του Δήμου».

«Δέκα πράγματα που
μπορούμε να κάνουμε»
Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας τις γενικές αρχές του προγράμματός του, δεσμεύτηκε για κάποια πράγματα που θα διεκδικήσει, αλλά και ορισμένα που δε θα γίνουν, διότι πρόκειται για κενές παροχολογίες.
Χαρακτηριστικά, επισήμανε: «1) Να κάνουμε την Καλαμάτα πόλη της αλληλεγγύης. Ο Δήμος οφείλει να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν. Για όσους δεν έχουν στέγη, φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όσους απειλούνται με κατάσχεση το σπίτι τους, ή δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.
2) Να κάνουμε την Καλαμάτα πόλη πρότυπο οργάνωσης απέναντι στην κρίση. Ο Δήμος μπορεί να στηρίξει τα μικρά καταστήματα και τις επιχειρήσεις στην πόλη, να παράσχει υποστήριξη σε συνεργατικά εγχειρήματα, καινοτόμες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα.
3) Να κάνουμε την Καλαμάτα πόλη του πολιτισμού, της μόρφωσης και της δημιουργίας. Η Καλαμάτα μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις. Η πολιτιστική δημιουργία μπορεί να ξαναζωντανέψει τις γειτονιές και το κέντρο της πόλης.
4) Να κάνουμε την Καλαμάτα πόλη φιλική και βιώσιμη για όλους. Μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, να αποδώσουμε τους δημόσιους χώρους στους πολίτες, να βοηθήσουμε το ποδήλατο, τους πεζούς και, κυρίως, τους ανθρώπους με αναπηρία.
5) Να κάνουμε την Καλαμάτα πόλη της συμμετοχής και της δημοκρατίας. Να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στο σχεδιασμό και τη λήψη των αποφάσεων, μέσα από οργανωμένες διαδικασίες.
6) Να επιβάλλουμε κανόνες απόλυτης διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας στο Δήμο. Να συμβάλλουμε ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη τιμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
7) Να αναδιοργανώσουμε τις υπηρεσίες, ώστε ο Δήμος να γίνει λειτουργικότερος, αποτελεσματικότερος και παραγωγικότερος, ειδικά στη σχέση του με τους πολίτες.
8) Να δώσουμε ταυτότητα και κύρος στο Δήμο. Οι κάτοικοι σήμερα θυμούνται ότι υπάρχει Δήμος μόνο όταν δε μαζεύονται τα σκουπίδια και κάθε δημοτικές εκλογές. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να είναι παρών με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και πρωτοβουλίες σε πολύ περισσότερα πράγματα.
9) Να κάνουμε την Καλαμάτα τόπο προσέλκυσης επισκεπτών. Όχι μόνο για το Ιστορικό Κέντρο, αλλά για ολόκληρη την πόλη και για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Με εκδηλώσεις και φεστιβάλ, αναπλάσεις και εξωραϊσμό, αναβάθμιση των υπηρεσιών, ώστε η πόλη να είναι απολύτως φιλική για τους επισκέπτες.
10) Να αντισταθούμε σε εκβιασμούς και να συγκρουστούμε με συμφέροντα. Η Αυτοδιοίκηση έχει εμπλακεί πολλά χρόνια τώρα σ’ ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όπου άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτήν: η κεντρική εξουσία και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αυτό τελειώνει.

Δέκα πράγματα που δεν
μπορούμε να κάνουμε
Δεν μπορούμε:
1) Να υποσχεθούμε πράγματα που είναι έξω από τις αρμοδιότητες και τη δικαιοδοσία του Δήμου.
2) Να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας στις επικοινωνιακές ανάγκες μιας σύντομης τηλεοπτικής προεκλογικής περιόδου.
3) Να παριστάνουμε κάτι που δεν είμαστε, ελπίζοντας ότι όλο και κάποιον θα εξαπατήσουμε.
4) Να εκχωρήσουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αστικών αναπλάσεων εν λευκώ σε ιδιωτικούς φορείς.
5) Να υλοποιούμε κάθε επιχειρηματικό αίτημα που καταστρέφει την πόλη.
6) Να προσανατολίσουμε όλους τους πόρους του Δήμου σε έργα βιτρίνας, αδιαφορώντας για τις υποβαθμισμένες γειτονιές.
7) Να κάνουμε αλληλεγγύη μόνο με χορηγούς, χωρίς παρέμβαση και αποφασιστική δραστηριοποίηση του Δήμου.
8) Να μην πάρουμε θέση για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων χώρων που είναι στα σκαριά.
9) Να μην πάρουμε θέση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που τσακίζει την εμπορική κίνηση και τα καταστήματα στις γειτονιές.
10) Να υιοθετήσουμε τη λογική “ο Δήμος κοιτάει τη δουλειά του και δεν παρεμβαίνει σε πολιτικά θέματα, ακόμα και όταν αφορούν στην πόλη και τους ανθρώπους της”».

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
1. ΑΛΑΜΑΡΑΣ Πέτρος του Κων/νου, Πρακτορείο ΟΠΑΠ και Γραμματέας του Σωματείου ΟΠΑΠ νομού Μεσσηνίας.
2. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Κωνσταντίνα, Ασφαλίστρια.
3. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Δημήτρης, Κτηνοτρόφος
4. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτρης, Αγρότης.
5. ΒΛΑΧΑΚΗΣ Κωνσταντίνος, Τεχνικές Εργασίες
6. ΓΚΡΑΙΚΗΣ Παύλος, Δημοτικός σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
7. ΓΟΥΛΟΣ Κώστας, Υπάλληλος ΤΕΙ – Λογιστής.
8. ΔΕΡΤΙΜΑΝΗΣ Σωκράτης, Υπάλληλος Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π. Ε. Μεσσηνίας.
9. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος, Πτυχιούχος ΤΕΙ Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
10. ΖΑΜΠΑΡΑ Γεωργία, Διοικητική Υπάλληλος Νοσοκομείου Καλαμάτας.
11. ΚΑΠΟΥΛΕΑΣ Γεώργιος, συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
12. ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ Νικόλαος, Κτηματίας
13. ΚΟΝΤΟΥ-ΜΠΟΡΟΜΠΟΚΑ Κωνσταντίνα, Οικιακά
14. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος, πρώην Αξιωματικός Πυροσβεστικής
15. ΚΩΣΤΑΡΑΚΗΣ Κωνσταντίνος Ελεύθερος Επαγγελματίας.
16. ΛΥΡΙΤΖΗΣ Δημήτριος, Ξενοδοχοϋπάλληλος
17. ΜΕΝΤΖΑΣ Γεώργιος, Συνταξιούχος ΙΚΑ
18. ΜΟΥΚΑΣ Σταύρος, Ελεύθερος Επαγγελματίας
19. ΜΠΡΟΥΜΑΣ Αθανάσιος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Άρι.
20. ΠΕΡΣΟΠΟΥΛΟΣ Αθανάσιος, συνταξιούχος ΔΕΗ
21. ΡΕΤΣΙΝΗΣ Βασίλειος, Αγρότης
22. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ Φώτιος, Πρόεδρος του Μεσσηνιακού- Μορφωτικού Συλλόγου Άριος
23. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη, οικιακά.
24. ΣΤΕΦΑΝΟΥΡΗΣ Παναγιώτης, Συνταξιούχος ΙΚΑ.
25. ΣΤΡΑΤΗΓΑΡΕΑ Ματίνα, Ιδιωτικός Υπάλληλος.
26. ΤΖΑΝΝΕΣ Νικόλαος, πρώην Εφοριακός, Γραμματέας του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Μεσσηνίας.
27. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ Αναστάσιος, Υπάλληλος Νοσοκομείου Καλαμάτας.
28. ΦΛΕΣΣΑΣ Αναστάσιος, Ελεύθερος Επαγγελματίας
29. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Αθανάσιος, Συνταξιούχος ΟΤΕ
30. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Γιάννης, Δημοτικός σύμβουλος, Διευθυντής 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.