Άρχισε στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η έκδοση των αποτελεσμάτων

Άρχισε στο Πρωτοδικείο  Καλαμάτας η έκδοση των αποτελεσμάτων

Ακόμα και χθες το μεσημέρι κατέφταναν δικαστικοί αντιπρόσωποι και παρέδιδαν εκλογικούς σάκους στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, ενώ στη μία μετά το μεσημέρι δεν είχαν παραδοθεί ακόμη 25-30.
Από το απόγευμα δε, τα εκλογικά συνεργεία του Πρωτοδικείου Καλαμάτας άρχισαν την καταγραφή των αποτελεσμάτων από τα πρακτικά που έχουν παραδώσει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Η καταγραφή ξεκίνησε από τους τρεις Δήμους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και είχαμε επαναληπτικές εκλογές (Δυτικής Μάνης, Οιχαλίας και Μεσσήνης), με προτεραιότητα, φυσικά, στα αποτελέσματα του Δήμου Μεσσήνης.
 
Αναβρασμός
Το χθεσινό πρωινό βρήκε το Πρωτοδικείο Καλαμάτας σε απόλυτη ησυχία, καθώς λίγοι υπάλληλοι είχαν μείνει για να παραλαμβάνουν τα πρακτικά και τους εκλογικούς σάκους από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που δεν το είχαν κάνει από το βράδυ.
Σε απόλυτη, όμως, ανησυχία και αναβρασμό ήταν τα επιτελεία των δύο δημοτικών συνδυασμών από τη Μεσσήνη, του κ. Αναστασόπουλου και του κ. Τσώνη, ενώ από νωρίς εκπρόσωποί τους βρέθηκαν στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας.
Η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, Βιβή Γιαννακοπούλου, παρατήρησε πως, αν και κόντευε μεσημέρι, δεν είχαν παραδοθεί όλοι οι εκλογικοί σάκοι και απουσίαζαν περίπου 25-30: «Περιμένουμε να παραλάβουμε και τους τελευταίους σάκους για να ξεκινήσει η καταμέτρηση, η οποία πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, κι αυτό χάρη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το γενικό γραμματέα μας, κ. Κανελλόπουλο, ο οποίος μας προμήθευσε με ειδικό πρόγραμμα και έτσι η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορα».
Ερωτώμενη σχετικά με την ισοψηφία που έδιναν τα αποτελέσματα του Τμήματος Εκλογών της Περιφερειακής Ενότητας στο Δήμο Μεσσήνης, είπε: «Εμείς, ως Πρωτοδικείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ισοπαλία, αφού δεν έχουμε μετρήσει ακόμα. Μετά τη δική μας καταμέτρηση θα έχουμε τα αποτελέσματα και τότε θα πούμε αν υπάρχει ισοψηφία ή όχι».
 
Η διαδικασία
Όπως προαναφέραμε, τα εκλογικά συνεργεία του Πρωτοδικείου χθες το απόγευμα ξεκίνησαν την καταμέτρηση από τους Δήμους που είχαμε επαναληπτικές εκλογές, με προτεραιότητα στο Δήμο Μεσσήνης, καθώς όλο το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί εκεί.
Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων γίνεται από τα πρακτικά των δικαστικών αντιπροσώπων και επαλήθευσή τους από τον εκλογικό σάκο, αν κάτι σε αυτά ήταν προβληματικό.
Καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν το αποτέλεσμα να είναι οριακό μεταξύ των δύο υποψηφίων του Δήμου Μεσσήνης, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα κατατεθούν αιτήσεις επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων. Τότε, το Πρωτοδικείο θα προχωρήσει σε άνοιγμα όλων των εκλογικών σάκων, όλων των εκλογικών τμημάτων και θα γίνει επανακαταμέτρηση ψηφοδέλτιο – ψηφοδέλτιο.
Η διαδικασία φυσικά προβλέπει και κατάθεση ενστάσεων από τους ενδιαφερομένους, ενώ η όποια περαιτέρω  διαφορά θα λυθεί ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου (Εκλογοδικείου). Η όποια απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι χρονοβόρα και μέχρι την τελική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να απαιτηθούν 1,5-2 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, αν τελικά επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του Τμήματος Εκλογών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του υπουργείου Εσωτερικών για ισοψηφία των δύο υποψηφίων, τότε η λύση που θα δώσει το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, είναι η κλήρωση ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για το ποιος τελικά θα είναι ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης. Και σε αυτή τη διαδικασία, προφανώς, προβλέπεται η κατάθεση αιτήσεων επανακαταμέτρησης, αφού κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολο σε ένα τόσο μεγάλο Δήμο να έχει καταγραφεί ισοψηφία των δύο αντιπάλων.

Της Βίκυς Βετουλάκη