Γιώργος Δέδες: «Η Μεσσηνία νομός – κλειδί για τις περιφερειακές εκλογές» (φωτογραφίες)


ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Κλειδί για το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών χαρακτήρισε τη Μεσσηνία ο υποψήφιος περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία», Γιώργος Δέδες, κατά τη χθεσινή κεντρική ομιλία στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στην Καλαμάτα.
Εκεί, ζήτησε από τους ψηφοφόρους σύγκρουση με την παλιά Πελοπόννησο και τον παλαιοκομματισμό, ενώ επιτέθηκε στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, με τον οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν συνοδοιπόροι.

Ενωμένη Πελοπόννησο
Ο κ. Δέδες κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή ότι δεν έχει να παρουσιάσει έργα στη Μεσσηνία, λέγοντας: «Είναι παλαιοκομματισμός να έρχεται ο απερχόμενος περιφερειάρχης στην Καλαμάτα και να μιλά μισή ώρα για τα έργα που έκανε στη Λακωνία, επειδή δεν έχει να πει τίποτα στους Μεσσήνιους, επειδή δεν έκανε τίποτα για τη Μεσσηνία.
Φέρνοντας εκείνες τις αντιλήψεις οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα των πολιτών, στη νέα εποχή που αναπόδραστα έρχεται σε λίγα χρόνια, στη “μετά και έξω από τα μνημόνια εποχή”. Με τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να αναστήσουν και να ανασυστήσουν το δίκτυο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Που μπορούν να βάλουν μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας.
Τέτοιες δυνάμεις είναι ανάγκη να συγκροτηθούν παντού και τέτοιες ανάγκες γέννησαν τη Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία».
Ακολούθως, ο κ. Δέδες τόνισε ότι στο συνδυασμό του κάθε σκέψη και κάθε σχέδιο υπηρετεί τη βασική αρχή: ότι η εξουσία πηγάζει από τον πολίτη, ασκείται από τον πολίτη και υπηρετεί τα συμφέροντα του πολίτη.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του, είπε ότι από τα πρώτα πράγματα που θα διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία είναι να διορθώσει «τον ακρωτηριασμό της Πελοποννήσου», η οποία «έχει επτά παιδιά, αλλά της έχουν αποστερήσει τα δύο, την Αχαΐα και την Ηλεία».

Διαχείριση απορριμμάτων
Σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέφερε: «Η περιφερειακή ηγεσία επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Η αποκάλυψη για την κουτσουρεμένη ΜΠΕ που παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά σκοτεινά σημεία. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το τελικό κόστος της διαχείρισης για τους δημότες και η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων για την οποία θα πληρώνεται ο ανάδοχος.
Πρέπει να είμαστε, όμως, ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες. Η νέα Περιφερειακή Αρχή αναλαμβάνει την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε τα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται θα επιχειρήσουν να κλείσουν εσπευσμένα το ζήτημα, ειδικά αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τους βολεύει. Εμείς θα παρακολουθούμε στενά το ζήτημα και αν με τη δική σας δύναμη βρεθούμε στη διοίκηση της Περιφέρειας, δε θα επιτρέψουμε να διαμορφωθούν τετελεσμένα».

Μεσσηνία
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, υπογράμμισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση η επέκταση του ΠΟΠ «Ελαιόλαδο Καλαμάτας» σε όλο το νομό.
Για τα λιμάνια Κυπαρισσίας και Καλαμάτας, είπε ότι με κάθε κακοκαιρία καταστρέφονται περισσότερο και θα προωθήσει την αποκατάσταση των ζημιών και των έργων υποδομής.
Επίσης, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας και στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου, με έμφαση στον περιμετρικό δρόμο από την Ελαία και την Κυπαρισσία μέχρι την Καρδαμύλη και τον Άγιο Νίκωνα.
Κλείνοντας είπε ότι η Μεσσηνία είναι ένας κρίσιμος νομός για το τελικό αποτέλεσμα: «Κάθε ένας από εσάς κρατάει στα χέρια του το κλειδί για την αλλαγή, για την πορεία του τόπου. Σας ζητάμε να αποφασίσετε με νου και γνώση για το μέλλον του τόπου σας. Να αποφασίσετε ποιοι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, με τρόπο παραγωγικό, αποτελεσματικό και έντιμο. Αν αυτό μπορούν να το κάνουν οι άνθρωποι που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην τοπική και περιφερειακή κοινωνία, ή κάποιοι σωτήρες και μεσσίες που χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να αναδεικνύουν την προσωπική τους προβολή».