Γ. Αργυράκης: «Η συντριπτική πλειοψηφία των Πασοκογενών είμαστε με τον Π. Τατούλη»

Γ. Αργυράκης: «Η συντριπτική πλειοψηφία  των Πασοκογενών είμαστε με τον Π. Τατούλη»

Για όλους και για όλα μιλά σε συνέντευξή του στο «Θάρρος» ο νέος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης, επικρίνοντας παράλληλα και όσους «δεν τους ενοχλεί η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. στην κυβέρνηση, αλλά η συνεργασία στο πρόσωπο του Π. Τατούλη». 
Ο κ. Αργυράκης μιλά για το ΠΑΣΟΚ, τους πρώην συναδέλφους του περιφερειακούς συμβούλους που άλλαξαν πορεία σε αυτές τις εκλογές, αλλά και για τις κατηγορίες που δέχτηκε ότι έχει αναλάβει την εκτέλεση δημοσίων έργων. 
 
-Πώς κρίνετε την πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη» την τριετία που ολοκληρώνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου; 
Το 2011 ξεκίνησε ένα εγχείρημα υπό την ηγεσία του α΄ αιρετού περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη. Μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες για τη χώρα μας και μειωμένα έσοδα, έπειτα από 3,5 χρόνια μπορούμε να πούμε ότι έγινε ένα σημαντικό έργο. Καταφέραμε να ολοκληρωθούν όλα τα ημιτελή έργα και να εξοφληθούν οι οφειλές των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που ήταν αρκετά σημαντικές. Από τον Ιούλιο του 2011 που ανέλαβε η Αιρετή Περιφέρεια το ΕΣΠΑ, καταφέραμε σήμερα να είμαστε στην 3η θέση από την προτελευταία που βρισκόμασταν πρώτα, όσον αφορά στην απορροφητικότητα και τις συμβασιοποιήσεις έργων, ενώ συνεχείς και αποτελεσματικές ήταν οι παρεμβάσεις μας στη διαχείριση της καθημερινότητας και των όποιων πόρων άντλησε ο περιφερειάρχης από διάφορες πηγές χρηματοδότησης. 
Πιστεύω ότι με την εμπειρία της πρώτης θητείας μας, και με το ιδιαίτερο πολιτικό βάρος που διαθέτει η προσωπικότητα του Πέτρου Τατούλη, η δεύτερη θητεία, που είναι 5ετής και την οποία ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι θα μας δώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, θα είναι πιο παραγωγική και μεστή για την Περιφέρειά μας. 
 
-Ποιες είναι οι ανάγκες της Μεσσηνίας στις οποίες πρέπει να στοχεύσει η νέα Περιφερειακή Αρχή;  
Όλοι συνομολογούμε ότι ο πρωτογενής και ο τριτογενής τομέας, δηλαδή η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός, είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηρίζεται η ανάπτυξη στο νομό μας. Η γεωγραφική μας θέση, το κλίμα, ο φυσικός, αρχαιολογικός και πολιτιστικός μας πλούτος είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. 
Η βελτίωση των υποδομών για τους δύο παραπάνω στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης είναι απαραίτητος όρος. Στο ενδονομαρχιακό οδικό δίκτυο (περιμετρικός δακτύλιος Μεσσηνίας μέχρι τη Μάνη, Καλό Νερό – Τσακώνα), στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, σε λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια και μαρίνες, είναι αναγκαίες στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση και την αναβάθμισή τους.  
Αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (Φιλιατρινό φράγμα, εκσυγχρονισμός Ζώνης Παμίσου κλειστού και ανοιχτού τύπου) συμπληρώνουν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στον τριτογενή τομέα. 
 
-Πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αντίπαλοί σας είναι πρώην συνάδελφοί σας περιφερειακοί σύμβουλοι, όπως ο κ. Αλευράς και ο κ. Τσαπόγας.  
Το 2010 είναι γνωστό ότι ο κομματικός μου φορέας, που ήταν κυβέρνηση με 44% περίπου, αποφάσισε, ειδικά για την Πελοπόννησο, να στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη, μια απόφαση που μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει. 
Το εγχείρημα αυτό υπερψηφίστηκε από τους πολίτες της Πελοποννήσου και την τριετία που μας πέρασε, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας, καταφέραμε ένα σημαντικό έργο, το οποίο και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς, όσο και άλλοι τρεις συνάδελφοι μας με διακριτό ρόλο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναγνώριζαν ως πολύ θετικό. Πρόσφατα και ξαφνικά, όμως, «ανακάλυψαν» ότι με το διακριτό τους ρόλο στήριζαν ένα αντιδημοκρατικό και αδιαφανές «σύστημα Τατούλη». Αφού επιχείρησαν ανεπιτυχώς με συνεχείς επισκέψεις και πιέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη να πάρουν στήριξη, προχώρησαν σε αυτόνομη κάθοδο. 
Είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα και η διαφωνία και η διαφοροποίηση από μια παράταξη. Όταν, όμως, αυτό γίνεται στο τέλος της θητείας και λίγο πριν από τις εκλογές και αφού έχεις συμμετάσχει με θέση ευθύνης στη διάρκειά της, τότε δεν μπορείς να πείσεις για την ειλικρίνεια των καταγγελλομένων σου και των προθέσεών σου. Και είναι εκπληκτικό στις περιοδείες τους να λένε πως ό,τι καλό έχει γίνει στη Μεσσηνία, το έκαναν μόνοι τους, ενώ γι’ ό,τι, κατά τη γνώμη τους, δεν προχώρησε, ευθύνεται η ηγεσία της Περιφέρειας. 
Όσον αφορά στον κ. Τσαπόγα, ακόμη και σήμερα προσπαθώ να εξηγήσω τη συμπόρευση του ιδίου και των φίλων του με τον κ.Αλευρά, τον οποίο θεωρούσαν – και θεωρούν, άραγε, ακόμα- ότι «μεθόδευσε» την ανάληψη της θέσης του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας το καλοκαίρι του 2011. 
 
-Ως ένα από τα ιστορικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, θεωρείτε ότι έχετε υποχωρήσει έναντι των αρχών του κινήματος, συνεργαζόμενος με τον Π. Τατούλη, ιδιαίτερα τώρα, μετά τη στήριξή του από τη Ν.Δ.; Εξηγήστε και το γιατί. 
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, μαζί με τον «Καλλικράτη», ψήφισε και την επαναφορά του 50%+1 ψήφο στον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης. Αυτό από μόνο του επιβάλλει ευρύτερες συνεργασίες και στον α΄ και στο β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, οι οποίες, κατά την άποψή μου, είναι αναγκαίες, γιατί τις έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και τα κοινά τοπικά προβλήματα και όχι ο νόμος.  
Δεν ξεχνώ, άλλωστε, ότι εγώ είχα εκλεγεί πρώτος Καποδιστριακός δήμαρχος Αρφαρών με τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων και πέραν του κομματικού μου φορέα. 
Άρα, η αυτοδιοικητική φιλοσοφία που έχει διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ δεν αποτρέπει τέτοιες συνεργασίες, αντίθετα τις επιθυμεί όπου αυτό είναι δυνατό, όπως το ίδιο έκανε το 2010, στηρίζοντας στην Πελοπόννησο την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη.  
Μην μπερδεύουμε τις γενικές ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κινήματος με ιδιαίτερες επιλογές που γίνονται επί μέρους σε διάφορους χώρους (π.χ. Αυτοδιοίκηση, συνδικαλισμός κ.λπ.). 
Και μην «πουλάνε» κάποιοι τώρα αντιδεξιά κηρύγματα και κεντροαριστερές ρητορείες, τη στιγμή που στο μείζον, όπως είναι η κεντρική κυβέρνηση, συνεργάζονται και συνδιοικούν με τη Ν.Δ., ενώ στο έλασσον τούς ενοχλεί ο Τατούλης στην Πελοπόννησο, που από το 2010 έχει στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζουν να είναι και πάλι μαζί του η συντριπτική πλειοψηφία των Πασοκογενών περιφερειακών συμβούλων και αντιπεριφερειαρχών. 
 
-Κατηγορηθήκατε ότι πριν αναλάβετε τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, αναλάβατε την εκτέλεση δημοσίων έργων ως εργολάβος δημοσίων έργων. Πώς το σχολιάζετε; 
Δε με εξέπληξαν καθόλου τα δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού Τύπου σχετικά με την επαγγελματική μου δραστηριότητα. Το αντίθετο μάλιστα, θα έλεγα ότι το περίμενα, μιας και το πρόβλημά τους είναι γνωστό ότι είναι ο κ. Τατούλης και όσοι συνεργάζονται μαζί του σε θέση ευθύνης.  
Από το 1987 είμαι ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός και ως περιφερειακός σύμβουλος, πριν εκλεγώ αντιπεριφερειάρχης, δεν ασχολούνταν κανείς με τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες, οι οποίες είναι γνωστές και νόμιμες.  
Είναι γνωστό ακόμη ότι ως περιφερειακός σύμβουλος έχω ασυμβίβαστο να υπογράφω συμβάσεις άνω των 5.000 ευρώ και από την ημέρα εκλογής μου δεν έχω συμμετάσχει σε δημοπρασίες ούτε έχω αναλάβει ποτέ έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δημοτικά έργα δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναλαμβάνω και δραστηριοποιούμαι μόνο με αυτά, για να επιβιώσω εγώ και η οικογένεια μου με τα τρία παιδιά που έχω. 
Ένα μόνο σχόλιο θέλω να κάνω. Όταν κάποιοι ανήθικα επικαλούνται την ηθική για να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και να τους δημιουργήσουν πρόβλημα επικοινωνιακό, τότε αυτό, όχι μόνο είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός, αλλά καταντά και επικίνδυνο για τη δημόσια ζωή και το επίπεδο αντιπαράθεσης.  
 
-Τι μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους της Μεσσηνίας για αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές; 
Στις εκλογές του Μαΐου ο πολίτης της Μεσσηνίας μεταξύ των άλλων θα κληθεί να επιλέξει τη νέα Περιφερειακή Αρχή για την επόμενη πενταετία, μέσα στην οποία θα υλοποιηθεί το πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2014-2020 και όχι μόνο, το οποίο θα κατοχυρώσει την ευρωπαϊκή τροχιά ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας.  
Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ο Μεσσήνιος πολίτης θα πρέπει να απομονώσει τις φωνές που ορθώνουν τείχη και οξύνουν τις ενδοπεριφερειακές αντιθέσεις και να αξιοποιήσουμε και να βοηθήσουμε όλοι μαζί η Μεσσηνία να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει και την καθιστούν πρωταγωνίστρια στο αναπτυξιακό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Πελοποννήσου. Μια τέτοια προοπτική την εγγυάται ο ανεξάρτητος συνδυασμός της Νέας Πελοποννήσου και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. 
Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, είμαι αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας μέχρι τέλος Αυγούστου που λήγει η θητεία της περιόδου αυτής. Ταυτόχρονα, είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον κ.Τατούλη και ζητώ από όλους τους Μεσσήνιους να με στηρίξουν εκ νέου με την ψήφο τους, με την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε και πάλι μαζί για μια ισχυρή Μεσσηνία στη Νέα Πελοπόννησο.

Της Βίκυς Βετουλάκη