Προγραμματίζονται για φέτος 172.956 επισκέπτες, έναντι 77.864 το 2013!
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά και η αύξηση του ρεύματος ξένων επισκεπτών στη Μεσσηνία, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και πάλι τους επόμενους μήνες, μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2013.
Σύμφωνα με αναλυτική έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, για τους τρέχοντες μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση, της τάξης του 122%, προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό σε σχέση με το 2013. Ειδικότερα, το 2013 ο αριθμός των ξένων επισκεπτών έφθασε στις 77.864, ενώ για το 2014 θα εκτιναχθεί στις 172.956!
Μάλιστα, παρατηρείται, επιπλέον, μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά των προγραμματισμένων πτήσεων σε σχέση με τις πτήσεις charter, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης ισορροπίας στο δίκτυο διανομής, άρα και στη ζήτηση. Την προηγούμενη χρονιά ο αριθμός προγραμματισμένων πτήσεων έφτασε στο 52%, έναντι 48% των πτήσεων charter. Για φέτος, η αναλογία αλλάζει και γίνεται 74% έναντι 26%.
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη Μεσσηνία, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα, έγκειται στην έκρυθμη κατάσταση αυτή την περίοδο στην Ουκρανία, ενώ ακόμη κανείς δε γνωρίζει το βαθμό που θα επηρεάσει την τουριστική αγορά. Ενδεικτικά, για φέτος αναμένονται από τη Ρωσία 40.912 επισκέπτες και από την Ουκρανία 3.600.
Γενικότερα, ο ΣΕΤΕ προχώρησε σε αναθεώρηση του αρχικού στόχου των 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων στα 19 εκατ., βάσει των νέων δεδομένων των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό για το 2014. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του ετήσιου προγραμματισμού των πτήσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), που υλοποίησε το νεοσύστατο SETE intelligence.
Η μελέτη καταγράφει για το 2014 σημαντική αύξηση προγραμματιζόμενων πτήσεων και θέσεων από το εξωτερικό σε σχέση με το 2013. Αν και η τελική υλοποίηση πτήσεων που θα εκτελεσθούν από τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς και η πληρότητα των θέσεων θα δημιουργήσει διαφοροποιήσεις από τα αρχικά στοιχεία της ΕΑΣΠ, οι αντίστοιχες συγκρίσεις προγραμματισμού και υλοποίησης του 2013 σε σχέση με το 2014 οδηγούν στα θετικά ως άνω συμπεράσματα, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΤΕ.
Από την ίδια μελέτη προκύπτει, επίσης, η μεταβολή του μείγματος εισερχόμενων πτήσεων, με τις τακτικές πτήσεις να είναι πλέον περισσότερες από τις πτήσεις τσάρτερ (51% τακτικές / 49% τσάρτερ). Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, διότι δείχνει ότι στην Ελλάδα εξελίσσονται συνθήκες μεγαλύτερης ισορροπίας στα τουριστικά δίκτυα διανομής, άρα και στη ζήτηση.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη