Εκλογές 2014: Αποτελέσματα και εξελίξεις για όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Εκλογές 2014: Αποτελέσματα και εξελίξεις για όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οι διπλές αυτοδιοικητικές κάλπες άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 7.00 και θα μείνουν ανοικτές για 12 ώρες, με το θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο» σε υποψηφίους και εκλογικά επιτελεία, μέχρι να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.
Η αγωνία, πάντως, για τους επικεφαλής των συνδυασμών θα λήξει το βράδυ, αφού θα γνωρίζουν τα αποτελέσματα και ποιοι εκλέγονται ή πάνε στη β΄ Κυριακή. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους υποψήφιους συμβούλους, ιδιαίτερα στους Δήμους, καθώς μάλλον θα πρέπει να περιμένουν αρκετά για να μάθουν αν εκλέγονται ή όχι.
 
Ψηφίζουμε
Σήμερα, λοιπόν, ψηφίζουμε από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ψηφίζουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες που είμαστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου και δεν έχουμε στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Ψηφίζουν και όσοι έχουν γεννηθεί το 1996, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Φυσικά, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, ενώ δεν ισχύει στις δημοτικές και  περιφερειακές εκλογές ο θεσμός του ετεροδημότη εκλογέα. Συνεπώς, όλοι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο Δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι
Για να ψηφίσουμε, χρειαζόμαστε είτε την αστυνομική μας ταυτότητα, είτε το διαβατήριο, είτε την άδεια οδήγησης, είτε το βιβλιάριο υγείας.
Για τους Δήμους ο αριθμός των σταυρών που μπορούμε να βάλουμε σε κάθε περίπτωση αναγράφεται πάνω στο ψηφοδέλτιο που θα μας δοθεί. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μπορούμε να βάλουμε από κανέναν έως και τέσσερις σταυρούς.
 
Αποτελέσματα
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, μετά το κλείσιμο της κάλπης θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος που θα ολοκληρώνει τη διαδικασία θα ενημερώνει το τμήμα εκλογών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το οποίο θα καταχωρεί τα αποτελέσματα σε μια δική του βάση δεδομένων, αλλά και θα τα αποστέλλει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται άμεσα και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του «Θάρρους»: www.tharrosnews.gr.
Όπως τόνισε μιλώντας στο «Θάρρος» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Παναγιώτης Σκιαδόπουλος, σύμφωνα με εγκύκλιο από το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει υποχρέωση για έκδοση αποτελεσμάτων μόνο όσον αφορά στους συνδυασμούς και όχι για σταυροδοσία.
Ωστόσο, από τη δική τους βάση δεδομένων, εκτός από τα αποτελέσματα για τους συνδυασμούς σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, θα γνωστοποιηθούν και οι σταυροί προτίμησης των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων της Μεσσηνίας. Δε θα γίνει, όμως, καμία προσπάθεια καταμέτρησης των σταυρών των υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων, σε κανέναν Δήμο. Αυτά, όπως σημείωσε ο κ. Σκιαδόπουλος, θα εκδοθούν από το Πρωτοδικείο, καθώς τα εκλογικά συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας θα πρέπει από την Τρίτη κιόλας να ξεκινήσουν να εργάζονται για την προετοιμασία της β΄ Κυριακής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές.
Ο κ. Σκιαδόπουλος σημείωσε ότι έχει γίνει υπερπροσπάθεια απ’ όλους τους εργαζομένους, καθώς ο όγκος εργασίας για τις τριπλές εκλογές είναι πολύ μεγάλος, ενώ τα άτομα που απασχολούνται με την εκλογική διαδικασία είναι μόλις 42, όταν σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν πάνω από 80.
Πανέτοιμο για την έκδοση τρων επίσημων αποτελεσμάτων είναι και το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, το οποίο πλέον ηλεκτρονικά θα μπορέσει να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι την Τρίτη να υπάρχουν τα επίσημα αποτελέσματα και για το ποιοι συνδυασμοί συμμετέχουν στη Β΄ Κυριακή.

Που ψηφίζετε
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναπτύξει μία ειδική εφαρμογή ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν εύκολα, με τη συμπλήρωση μόνο κάποιων βασικών στοιχείων, σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου.
Ο πολίτης συμπληρώνοντας μόνο το όνομα του, το επώνυμο αλλά και τα ονόματα των γονέων του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές αλλά και στις Ευρωεκλογές.
Συμπληρώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες στην παρακάτω φόρμα (ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός είναι προαιρετικός ) και δείτε πού ψηφίζετε πατώντας εδώ
 Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στο Δήμο, στου οποίου τα δημοτολόγια είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη