Με λίγα μέσα και πολύ μεράκι, μέσα σε μιάμιση μόνον ημέρα, η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα έστησε και παρουσιάζει μέχρι αύριο (ίσως δοθεί μικρή παράταση) την έκθεση «Πόλεμος και Ειρήνη: όπλα της Επανάστασης – Κειμήλια Μουσείων».
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, όπου εγκαινιάσθηκε προχθές βράδυ η έκθεση, μπορεί κανείς να δει την περικεφαλαία που αποδίδεται στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, καθώς και όπλα για μάχη εξ αποστάσεως σαν τα καριοφίλια, τα τρομπόνια και τις πιστόλες, αλλά και όπλα αγχέμαχα, για τις μάχες σώμα με σώμα, όπως τα γιαταγάνια, οι πελέκεις, τα μαχαίρια.
Τα όπλα αυτά ανήκουν σε μιαν ευρύτερη συλλογή όπλων και κειμηλίων του Αγώνα του 1821, που προέρχεται από το πρώην Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.
Η συγκεκριμένη έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της 26ης ΕΒΑ στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 και θα επαναληφθεί το καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε η διευθύντριά της, Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά.
Η 26η ΕΒΑ σκοπεύει στο μέλλον να δημιουργήσει μόνιμη έκθεση αυτής της συλλογής, κάτι που ευχήθηκε και ο δήμαρχος Π. Νίκας στο χαιρετισμό του.
Η κυρία Μηλίτση – Κεχαγιά ανέφερε, στην εισαγωγική ομιλία της, πως τα πυροβόλα όπλα αποστέλλονταν από τους φιλέλληνες ή τα προμήθευε στους αγωνιστές ο τακτικός στρατός και ήταν ιταλικής, γαλλικής, βελγικής ή ρωσικής προελεύσεως. Όσα φέρουν αραβικές επιγραφές, αποτελούν κυρίως λάφυρα. Αραβικές επιγραφές, με στίχους από το κοράνι, απαντώνται πολλές φορές και στα γιαταγάνια και τα μαχαίρια.
Επίσης, τόνισε ότι τα όπλα δε χρησιμοποιούνταν μόνο κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων, με τις οποίες ήταν ζυμωμένη η ζωή των ανθρώπων τότε. Αποτελούσαν βασικό στοιχείο της φορεσιάς των ανδρών, ενίοτε και μέσο κοινωνικής καταξίωσης, γι’ αυτό και πολλά από αυτά ήταν διακοσμημένα.