Η «Λιόπιτα» από την Καλαμάτα… σερβίρει στον “Alpha”

Η «Λιόπιτα» από την Καλαμάτα…  σερβίρει στον “Alpha”

Η Ελπίδα Περιστεροπούλου θα διδάξει τα μυστικά της στους Αθηναίους 
Έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι στη Μεσσηνία της κρίσης, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, εκτός από τους εξωγενείς – βασικούς- παράγοντες, υπάρχουν και κάποια πράγματα που ακολουθούμε και βουλιάζουμε όλο και περισσότερο. Έτσι, η ιδέα της επιχειρηματικότητας με ρίσκο και εξωστρέφεια αντικαταστάθηκε από τη θεοποίηση της αρπαχτής, της επιδότησης ή της εύκολης προμήθειας.
Και τώρα, λοιπόν, που περάσαμε όλη αυτή την κρίση, φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα μια πιο φωτισμένη, δυναμική τάξη ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα;
Δε θα μιλήσουμε για τα αρνητικά. Θα πούμε ότι  ναι, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε όλους τους χώρους που λειτουργούν με αξιοκρατία, μακριά από λαμογιές, δουλεύουν σκληρά και προσπαθούν να είναι πρότυπο για τους γύρω τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι άνθρωποι και σε αυτούς στηρίζεται, ακόμη, αυτή η κοινωνία. Ένα παράδειγμα έχουμε στην Καλαμάτα.
Η γνωστή «Λιόπιτα» είναι το μοναδικό εργαστήριο χειροποίητης παραδοσιακής πίτας στην Ελλάδα, με βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την περιοχή της Κορώνης.
Ψυχή της η Ελπίδα Περιστεροπούλου, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, η οποία, αφού δοκίμασε για αρκετά χρόνια συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα, έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, δημιουργώντας το εργαστήρι χειροποίητης παραδοσιακής πίτας.
Κατ’ αρχάς, το φύλλο ανοίγεται κάθε πρωί με τον παραδοσιακό τρόπο και με συνταγές που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Η γέμιση των πιτών γίνεται, κυρίως, με προϊόντα της μεσσηνιακής γης και, βέβαια, μόνο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Αυτό το δύσκολο αλλά ποιοτικό δρόμο εκτίμησαν οι άνθρωποι του τηλεοπτικού σταθμού “Alpha” κι έτσι το μεσημέρι της Παρασκευής, στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, η κυρία Ελπίδα Περιστεροπούλου θα βρεθεί στο στούντιο του σταθμού για να δείξει κάποια από τα μυστικά της τέχνης της.
Μόλις μάθαμε το νέο, χθες, πήγαμε και τη βρήκαμε, ρωτώντας την πώς νιώθει. Όπως μας εξήγησε, από την πλευρά της δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να μάθουν στην Αθήνα για το εργαστήριό της. Τα καλά νέα πήγαν από στόμα σε στόμα και μέσω του διαδικτύου.
Σύμφωνα με την ίδια, «ασφαλώς και νιώθω ικανοποίηση με αυτό που θα συμβεί. Όχι, βέβαια, γιατί θα εμφανιστώ στην τηλεόραση. Αντίθετα. Αισθάνομαι όμορφα, γιατί βλέπω για μια ακόμη φορά ότι οι κόποι μου και η επιμονή μου στην ποιότητα των προϊόντων που δίνω στον κόσμο δικαιώνονται. Όλα γίνονται στο χέρι. Δεν κοροϊδεύω κανέναν.  
Όμως, θα πρέπει να ξέρετε ότι για να πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω, δουλεύω από τα ξημερώματα, ώστε να ζυμώσω, να φτιάξω τη γέμιση για κάθε πίτα χωριστά και να ψήσω. Δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου, αφού, όταν ανοίξει το μαγαζί, θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα».
Για τους ελάχιστους Καλαματιανούς που δε γνωρίζουν ακόμα το μαγαζί, αυτό βρίσκεται στην οδό Ιατροπούλου αριθμός δώδεκα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας