Θ. Μπρεδήμας: «Ακρόπολη» πελατειακών σχέσεων η απερχόμενη Δημοτική Αρχή (φωτογραφίες)


«Κύριε Νίκα, οκτώ χρόνια είναι αρκετά, ο πολιτικός σας χρόνος στην ηγεσία του Δήμου Καλαμάτας ολοκληρώθηκε. Η Δημοτική σας Αρχή στάθηκε ανεπαρκής να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών».
Με τον τρόπο αυτό αποτίμησε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλαγή» και υποψήφιος δήμαρχος, Θόδωρος Μπρεδήμας, τις δύο θητείες του Παν. Νίκα, τονίζοντας επιπλέον ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να «φυσήξει ο αέρας της Δημοκρατίας» στο Δήμο Καλαμάτας.
Δίνοντας το κοινωνικό στίγμα του συνδυασμού του, στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε: «Είμαστε γέννημα θρέμμα αυτής της γης. Είμαι το 6ο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας. Όλοι εμείς είμαστε παιδιά της Φυτειάς, των Αγίων Ταξιαρχών, της Ράχης και του Φραγκοπήγαδου, του Αγίου Σίδερη και των Πλακωτών, της Παραλίας. Είμαστε ορισμένοι από εσάς! Γιατί όποτε κληθήκαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο νοσοκομείο, στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας, σε ευαγή ιδρύματα, σε δημόσιους φορείς, βγήκαμε μόνο με τα παπούτσια που μπήκαμε».
Πρόσθεσε, δε, ότι «δε ζητούμε να διχάσουμε, αλλά να ενώσουμε! Επ’ ουδενί, όμως, δε χαρίζουμε το Δήμο ούτε σε εκείνους που τον μετέβαλαν σε τσιφλίκι τους, αλλά ούτε σε άλλους πολιτικούς νομάδες που ανακάλυψαν την πολιτική, περνώντας από μια πόρτα σε άλλη εν μία νυκτί».
Περιγράφοντας το έργο του κ. Νίκα, τόνισε:  «Η σημερινή Δημοτική Αρχή έρχεται από μιαν άλλη εποχή. Είναι κουρασμένη από την πολύχρονη ανακύκλωση της παρουσίας της στα δρώμενα του τόπου. Είναι εθισμένη στο κτίσιμο των πελατειακών σχέσεων και των προσωπικών πολιτικών διαδρομών. Είναι γαλουχημένη για το χάιδεμα αυτιών, για το χτύπημα στην πλάτη. Τρέμει στην ανάληψη του όποιου πολιτικού κόστους. Ισορροπεί στις βάρκες της ατολμίας και της αδράνειας. Και φυσικά, δε διανοείται να σπάσει αυγά. Έτσι τα πράγματα γίνονται χειρότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς.
Κύριε Νίκα, οκτώ χρόνια είναι αρκετά. Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει πλέον ανάποδα για εσάς».
Από την άλλη πλευρά, κρίνοντας το έργο της μείζονος αντιπολίτευσης της οποίας ηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε: «Σταθήκαμε δίπλα σε κάθε δημότη. Πρωτοστατήσαμε στην αύξηση των πόρων της κοινωνικής πολιτικής τους Δήμου. Υπερασπιστήκαμε τους ξεχασμένους από τη Δημοτική Αρχή δημότες των κοινοτήτων. Για εμάς ο Δήμος δεν άρχιζε από τον πεζόδρομο της Αριστομένους  και δεν τελείωνε στην οδό Φραντζή. Υπερασπιστήκαμε με σθένος τους πολίτες στο θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, Βέργας, Μαντίνειας, Ασπροχώματος, στις άδικες αναδρομικές αυξήσεις των δημοτικών τελών στους τέως Δήμους Άριος, Θουρίας και Αρφαρών. Αγωνιστήκαμε για το μεγάλο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και  για να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες πατριώτες από τους Ναζί και ζητήσαμε την κατασκευή του μνημείου στο παλαιό στρατόπεδο Καλαμάτας. Δεν έγινε. Υποσχόμαστε, όμως, και πάλι μπροστά σας ότι αν χρειαστεί, θα αναλάβει τη δαπάνη η παράταξή μας. Το μνημείο, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, θα ανεγερθεί».
Παρουσιάζοντας κάποια στοιχεία από το πρόγραμμά του, μίλησε για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη νέων επαγγελματιών για τα 3 πρώτα χρόνια, μείωση των δημοτικών τελών κατά 30%, ίδρυση στο Δήμο γραφείου εξεύρεσης εργασίας για τους ανέργους και δωρεάν χώρους στάθμευσης στους ηλικιωμένους με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.
Επίσης, έδωσε έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχουν οι δράσεις του Δήμου για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων, ενώ ανέφερε ότι παραιτείται από  το μισθό του δημάρχου. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων και των τοπικών συμβούλων, σε καθιέρωση της Ώρας του δημότη, αλλά και στη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη