Οδυσσέας Βουδούρης: «Καλούμε σε μια ευρεία συμμαχία για να βγει η Πελοπόννησος από την κρίση»


Συνέντευξη στο «Θ» δίνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Οδυσσέας Βουδούρης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα», λίγο πριν οι πολίτες της περιοχής κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί της Περιφέρειας την ερχόμενη πενταετία.
Αν και το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δημιουργεί ίσως ορισμένες αρνητικές εντυπώσεις, ως προς την πιθανότητα ανατροπής των… δεδομένων, ο κ. Βουδούρης θεωρεί ότι οι Πελοποννήσιοι έχουν και μνήμη αλλά και θέληση για να βάλουν ένα τέλος στο αποτυχημένο, κατά τη γνώμη του, «σύστημα Τατούλη». Κι αυτό, όπως εξηγεί παρακάτω, πρέπει να γίνει για παραπάνω από έναν λόγους.
Παραφράζοντας τη ρήση του Ρήγα Φεραίου, «“όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά”, στις μέρες μας θα λέγαμε ότι όποιος ανεπηρέαστος σκέφτεται, αποφασίζει ορθά», επιμένει ο υποψήφιος περιφερειάρχης.
 
-Να ξεκινήσω από την αξιολόγηση που κάνετε για το αποτέλεσμα της «Πελοπόννησος Πρώτα» στον πρώτο γύρο της 18ης Μαΐου;
Δυο σχόλια επιβάλλονται. Το πρώτο είναι ότι οι πολίτες της Πελοποννήσου έδωσαν σε μας την εντολή να προχωρήσουμε στην αποφασιστική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου. Είμαστε μία από τις 4 στις 13 Περιφέρειες, όπου μια αριστερή υποψηφιότητα περνά στο δεύτερο γύρο, και μάλιστα σε μια Περιφέρεια η οποία παραδοσιακά εμφανίζεται συντηρητική. Είναι μια πρώτη νίκη.
Το δεύτερο σχόλιο απαιτεί να λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δύσκολες για την αξιωματική αντιπολίτευση, διότι δεν υπάρχει προηγούμενη μαζική παρουσία. Αυτός, εξάλλου, ήταν ο λόγος για τον οποίο, πονηρά, η κυβέρνηση επέλεξε να μεταθέσει τις ευρωεκλογές στο δεύτερο γύρο και να ξεκινήσει με τα εύκολα γι’ αυτήν. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αποτελέσματα για την αντιπολίτευση ήταν χαμηλότερα από εκείνα του Ιουνίου 2012. Κατά μέσον όρο, στις 13 Περιφέρειες, ήταν για την ακρίβεια τα 2/3 του 2012. Στην Πελοπόννησο ξεπεράσαμε κατά πολύ αυτό το μέσο όρο και αγγίζουμε τα 3/4. Είναι ένα δεύτερο θετικό σημείο για μας.
 
-Πώς αντιμετωπίζετε τώρα το δεύτερο γύρο; Θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση να κερδίσετε ή μόνο σας ενδιαφέρει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα;
Σαφώς το πρώτο, γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτό είναι δύσκολο. Αλλά έχουμε ενδείξεις ότι μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη. Η πλειοψηφία των Πελοποννησίων αποδοκίμασαν το σύστημα Τατούλη. Οι φωνές προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα. Στον πρώτο γύρο ο καθένας εκφράζει προτιμήσεις. Στο δεύτερο γύρο αποφασίζει πρακτικά ποιον επιλέγει να κυβερνήσει. Εμείς καλούμε όλους αυτούς τους ψηφοφόρους σε μια ευρεία συμμαχία που υπερβαίνει κομματικά στεγανά. Θυμηθείτε τι λέγαμε πριν από τις 18 Μαΐου: ένας αντίπαλος, το σύστημα Τατούλη, οι άλλοι συνδυασμοί είναι εν δυνάμει σύμμαχοι. Καλούμε, λοιπόν, σε μια ευρεία συμμαχία για να βγει η Πελοπόννησος από την κρίση.
 
-Ορισμένοι επικεφαλής, φαίνεται, πράγματι να σας στηρίζουν, όμως άλλοι φαίνεται να το παίζουν Πόντιοι Πιλάτιοι…
Όποιος το παίζει Πόντιος Πιλάτος, θα αποδοκιμαστεί από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του. Οι Πελοποννήσιοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Σε αυτούς απευθυνόμαστε.
 
-Ο κ. Τατούλης εμφανίζεται ευχαριστημένος από το δικό του αποτέλεσμα. Ποια είναι η άποψή σας;
Ο κ. Τατούλης ξεκίνησε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με το πλεονέκτημα του νυν περιφερειάρχη και, κυρίως, με μια δυνητική δεξαμενή ψήφων 83% του εκλογικού σώματος! Αυτό είναι το άθροισμα των ψήφων που πήρε και των ψήφων της Ν.Δ. το 2010, που τώρα τον στηρίζει. Αν ο κ. Τατούλης είχε στοιχειωδώς να παρουσιάσει ένα έργο, αν δεν είχε συμπεριφερθεί με αυτόν τον προκλητικό τρόπο, προφανώς θα είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Βλέπουμε, όμως, ότι σε σχέση με την εκλογική του αφετηρία, έχασε σχεδόν τις μισές ψήφους! Ο απερχόμενος περιφερειάρχης έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά πανελλαδικά.
 
-Ποια εξήγηση δίνετε για τη φθορά αυτή;
Η εξήγηση είναι διπλή. Πρώτον, ο κ. Τατούλης είναι μοναδική περίπτωση σε όλες τις Περιφέρειες. Με το που ανέλαβε την Περιφέρεια δημιούργησε ένα ιδιότυπο καθεστώς οικογενειοκρατίας με χαρακτηριστικά αυταρχισμού και αδιαφάνειας. Οι καταγγελίες έπεσαν πρώτα από τους πιο στενούς του συνεργάτες. Οι πιο σκληροί επικριτές του ανήκουν στο δικό του πολιτικό χώρο. Η αδιαφάνεια, βέβαια, ήταν ο απαραίτητος όρος για να υλοποιήσει μια πολιτική που εξυπηρετεί μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα, ενίοτε οικογενειακά.
Το άλλο σκέλος της εξήγησης είναι ότι η παράταξή μας, η «Πελοπόννησος Πρώτα», απογύμνωσε, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, αυτό το σύστημα Τατούλη-Φούχτελ. Χωρίς εμάς, ο κ. Τατούλης σκόπευε να κάνει ένα σιωπηλό περίπατο. Δυστυχώς γι’ αυτόν, τα σχέδιά του ανατράπηκαν. Το σύστημα Τατούλη είναι πλέον εθνικό σύμβολο της ελληνικής πολιτικής νοσηρότητας, αντικείμενο σάτιρας ακόμα και από τον Λάκη Λαζόπουλου.
 
-Κάποιοι θεωρούν πως χρησιμοποιήσατε πολύ σκληρή γλώσσα απέναντι στον κ. Τατούλη.
Σκληρή δεν ήταν η γλώσσα μου, σκληρά για τον κ. Τατούλη είναι τα γεγονότα που αναφέρω. Θα ήθελα να σημειώσετε ότι ποτέ δεν εξέφρασα τον παραμικρό χαρακτηρισμό για τον κ. Τατούλη. Αναφέρω μόνο γεγονότα: πλαστογράφηση της εισήγησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα σκουπίδια, παράβαση από τον απερχόμενο περιφερειάρχη των άρθρων 159 και 180 του νόμου περί αυτοδιοίκησης, αναπάντητα ερωτηματικά για τις εργολαβίες που αναθέτει στις οικογενειακές του εταιρείες κ.ο.κ… Αυτές οι αλήθειες είναι, όντως, σκληρές για τον κ. Τατούλη. Αν ήθελε να τις διαψεύσει, είχε την ευκαιρία να το πράξει δημοσίως, στο πλαίσιο ενός debate με μένα, στο οποίο κλήθηκε από έγκριτους δημοσιογράφους. Κρύβεται, όμως, και φυγομαχεί. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι δε νοιώθει ικανός να αντικρούσει αυτές τις κατηγορίες. Η μόνη απάντηση εκ μέρους του είναι ύβρεις και συκοφαντίες.
 
-Μιλάτε για ύβρεις και συκοφαντίες, μπορείτε να γίνετε συγκεκριμένος;
Εμένα με χαρακτήρισε «αριστούχο Γκέμπελς», «Γκεμπελίσκο» κ.ά. Έχει αναφερθεί στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας, και ζητώ συγγνώμη που αναφέρω τέτοιες εκφράσεις, αλλά είναι ακριβώς τα λόγια του, ότι «δε θα τον αφήσει να σοδομίσει την Πελοπόννησο». Αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Τατούλης εξυβρίζει και λοιδορεί τους ανθρώπους που ανήκουν και στο δικό του πολιτικό χώρο.
Διαβάζω σε διάφορα δημοσιεύματα πως έχει χαρακτηρίσει τον Κώστα Καραμανλή «καλοφαγά, τεμπελίσκο, ψευτομάγκα και τραμπούκο». Αναρωτιέμαι με ποια καρδιά μπορεί να τον ψηφίσει ένας Νεοδημοκράτης… Τον Αντώνη Σαμαρά, τον έχει κατηγορήσει ευθέως ότι καταχράστηκε τα ταμεία του υπουργείου Εξωτερικών για να χρηματίσει δημοσιογράφους. Και τώρα τον ευχαριστεί για τη στήριξη… Αλλά τι πολιτική σταθερότητα εκπέμπει ένας άνθρωπος, ο οποίος, από ακραίος μαοϊκός, εξελίχθηκε σε ακραίος Φουχτελικός;
 
-Ναι, αλλά είπατε ότι θα έχει τη μοίρα του κ. Βουλγαράκη ή ακόμα και του κ. Τσοχατζόπουλου.
Όταν ρωτάνε τον κ. Τατούλη αν είναι ηθικό να διορίζει στην Περιφέρεια την κα Παρασκευή Τατούλη, με το προσόν ότι είναι η κόρη του πατέρα, απαντάει ότι ηθικό είναι κάθε τι νομότυπο. Το ίδιο για τις αναθέσεις στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του. Αυτό δε σας θυμίζει τον κ. Βουλγαράκη; Δεν είναι μια απλή διαπίστωση; Και αυτή είναι η πιο ελαφρά εκδοχή. Υπάρχουν, όμως, και οι παραβιάσεις του νόμου, τις οποίες ανέφερα, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στη Δικαιοσύνη. Και κυρίως, υπάρχει γύρω από την υπόθεση των σκουπιδιών μια τόσο έντονη οσμή εκατομμυρίων…
 
-Ο κ. Τατούλης ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα της εφημερίδας που αποκαλύπτει το αδιέξοδο του σχεδίου του είναι χαλκευμένα. Τι απαντάτε;
Σκεφτείτε απλά: αν ήταν «χαλκευμένα», δηλαδή πλαστογραφημένα, δε θα έβγαινε αμέσως η αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. να το καταγγείλει; Τα έγγραφα αυτά, όμως, είναι απολύτως γνήσια. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει προπέτασμα καπνού, προσκομίζοντας, άλλα έγγραφα, απόρριψης άλλων ενστάσεων, τα οποία ΔΕΝ αφορούν στο θέμα της «εγγυημένης ποσότητας σκουπιδιών» και της περιβαλλοντικής μελέτης. Η κυβέρνηση, ο κ. Τατούλης, η ΤΕΡΝΑ και όσοι βρίσκονται πίσω είναι σε κατάσταση πανικού. Προσπαθούν να κερδίσουν ακόμα και λίγες ώρες, ώστε να περάσει η καταραμένη γι’ αυτούς Κυριακή της 25ης Μαΐου, και να ψηφίσουν οι πολίτες χωρίς να ξέρουν την αλήθεια.
 
-Αν εκλεγείτε, ποια θα είναι η πρώτη σας πράξη;
Το πρώτο μέλημά μας θα είναι να εφαρμόσουμε άμεσα ένα πρόγραμμα στήριξης στους νέους αγρότες, στις οικογενειακές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα συγκροτημένης ανάπτυξης των υποδομών, και θα δημιουργήσουμε το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, όπως αυτά περιέχονται στο πρόγραμμα μας. Ό,τι έχουμε πει, ακριβώς αυτό θα πράξουμε, βασισμένοι στις αρχές της διαφάνειας και της κοινωνικής συμμετοχής.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη