Προγραμματική σύμβαση υπέγραψε χθες ο δήμαρχος με τη Μυρτώ Φοίφα, εκπρόσωπο της Re:thinkΚοιν.Σ.ΕΠ., για τη δημιουργία δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου από τους πολίτες δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης για κοινή από το κοινό χρήση των κομποστοποιητών, όπου ο παραγωγός απορριμμάτων γίνεται παραγωγός κομπόστ.
Η Κοιν.Σ.ΕΠ αναλαμβάνει την τοποθέτηση 36 συνοικιακών κομποστοποιητών και τη διαχείριση τόσο αυτών όσο και των υπολοίπων 24 που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας. Θα έχει, επίσης, τη συνολική επιμέλειά τους και την εκπαίδευση των πολιτών στη χρήση τους, ενώ θα φροντίσει για την πιστοποίηση από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» (Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας) των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου από τους κάδους κομπόστ. Η σύμβαση έχει διάρκεια έως 12 Νοεμβρίου 2014.
Προοδευτικά, αναμένεται να τοποθετηθούν στην πόλη πάνω από 100 κάδοι κομποστοποίησης. Η εκτίμηση είναι ότι δεκάδες τόνοι οργανικών απορριμμάτων θα παραμένουν στην πόλη και θα ωριμάζουν, αποδίδοντας βελτιωτικό εδάφους.
Σημειώνεται πως η προγραμματική σύμβαση υπεγράφη με ομάδα νέων, οι οποίοι έχουν συστήσει την προαναφερθείσα Κοιν.Σ.ΕΠ. Με το πρόγραμμα αυτό και άλλες παρεμβάσεις υπάρχει σοβαρή ελπίδα να μειώνονται συνεχώς τα σύμμεικτα απορρίμματα.
Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της ανακύκλωσης όπου εντάσσεται και η κομποστοποίηση, υπάρχουν τα εξής «ρεύματα»: οι μπλε κάδοι χρησιμεύουν για την ανακύκλωση όσον αφορά σε πλαστικό – μέταλλα – χαρτί, οι πορτοκαλί για ρούχα και παπούτσια, οι ξύλινοι προορίζονται για κομποστοποίηση, οι κωδωνοειδείς για τη συλλογή γυαλιού. Υπάρχει ακόμη το «ρεύμα» για τη συλλογή τηγανελαίων στα σχολεία, εκείνο για τα κατεστραμμένα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, καθώς και η διαδικασία συλλογής και αδρανοποίησης κρεάτων και ψαριών.
Ο Δήμος Καλαμάτας αναμένει μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ μηχανικούς κομποστοποιητές για το στρατόπεδο, το νοσοκομείο και άλλους χώρους συγκέντρωσης κοινού.