Τα… ευτράπελα των εκλογών με υποψηφίους και συνδυασμούς

Τα… ευτράπελα των εκλογών  με υποψηφίους και συνδυασμούς

Μετά την ανακήρυξη από τα Πρωτοδικεία μπορούμε πλέον να πούμε ότι οι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου οριστικοποιήθηκαν.
Περιστατικά, όμως, που συνέβησαν μεταξύ συνδυασμών, αλλά και υποψηφίων, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι από αστεία έως και κωμικοτραγικά!
Μερικά από αυτά θα σας περιγράψουμε (καθώς όλα είναι αδύνατον, τόσα που έγιναν), χωρίς φυσικά ονόματα, ενώ αφορούν τόσο περιφερειακούς όσο και δημοτικούς συνδυασμούς και υποψηφίους.
 
«Περατζάδα» από τρεις συνδυασμούς
Από τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς αναγκάστηκε να περάσει υποψήφιος μέχρι να κατασταλάξει! Ξεκίνησε πηγαίνοντας στον πρώτο συνδυασμό, επικεφαλής του οποίου είναι ήδη αιρετός.
Όμως, τα πράγματα ή οι υποσχέσεις που πήρε δεν ήταν αυτά που ήθελε και έτσι την αμέσως επόμενη ημέρα ανακοίνωσε τη συμμετοχή του σε άλλον συνδυασμό. Μάλιστα, τύπωσε και κάρτες υποψηφίου με το λογότυπο του δεύτερου συνδυασμού και άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία.
Εντούτοις, την προηγούμενη Κυριακή που κατατέθηκαν οι συνδυασμοί στο Πρωτοδικείο, το ξημέρωμα τον βρήκε στη λίστα τρίτου συνδυασμού! Τώρα, αν τύπωσε καινούργιες κάρτες, δεν ξέρουμε να σας πούμε…
 
Όλη η οικογένεια…
Από τα συνηθέστερα αυτών των εκλογών, η συμμετοχή από μια οικογένεια περισσότερων του ενός ατόμου ως υποψηφίων.
Σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν δύο περιπτώσεις: Στην πρώτη, άτομα της ίδιας οικογένειας συμμετέχουν σε αντίπαλους συνδυασμούς και χωρίζουν το σόι στη μέση. Στη δεύτερη, γυναίκα, παιδιά, ξαδέλφια, κουνιάδοι, κ.λπ. συγγενείς – γνωστοί συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια για να «κλείσουν» και ο «εκλεκτός» τους να μπορεί να είναι υποψήφιος.
Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή στα Πρωτοδικεία έφτασαν υποψήφιοι με φακέλους παραμάσχαλα, έχοντας τα δικαιολογητικά και τις υπογραφές συζύγων, αδελφών, υπαλλήλων τους κ.λπ., ώστε να «βουλώσουν» τρύπες και να καταθέσουν ένα «αξιοπρεπές» ψηφοδέλτιο.
Κατά κόρον αυτό έγινε με τη συμμετοχή γυναικών, στις οποίες –γενικώς- δεν πολυαρέσει η ιδέα της πολιτικής, αλλά η ποσόστωση του νόμου επιβάλλει τη συμμετοχή τους.
Στην κατηγορία αυτή, αλλά πιο διευρυμένα, ανήκει και η εξής περίπτωση: η πρώην συμμετέχει στον α΄ συνδυασμό, η νυν στο β΄ συνδυασμό και ο συνδετικός τους κρίκος (ο άντρας) σε … γ΄ συνδυασμό!
 
Τους σήκωναν από τα κρεβάτια
Εκπληκτικά ήταν και τα σκηνικά που εκτυλίχθηκαν με επικεφαλής συνδυασμών. Κάποιοι, ακόμα και μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οπότε ήταν η καταληκτική ώρα κατάθεσης των συνδυασμών στα Πρωτοδικεία, ξεσήκωναν γνωστούς από το κρεβάτι, για να πάνε στο σπίτι τους, να υπογράψουν τη δήλωση και να μπουν στο συνδυασμό.
Άλλοι πάλι, όταν είδαν ότι δεν τους λείπει ένας αλλά περισσότεροι υποψήφιοι για να μπορέσουν να κατεβάσουν συνδυασμό, άρχισαν τις διαπραγματεύσεις με συνυποψηφίους τους για να γίνουν συνενώσεις. Άλλοι τα χάλασαν στη «μοιρασιά» κι άλλοι τα βρήκαν.
Αυτά κι άλλα πολλά συνέβησαν μέχρι τη χθεσινή ανακήρυξη των υποψηφίων- και μη νομίζετε ότι δε θα γίνουν κι άλλα…

Της Βίκυς Βετουλάκη