Σε τριήμερο σεμινάριο με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε6, μια διαδρομή που φτάνει στο φεγγάρι» έλαβε μέρος το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, στο πλαίσιο των συνεργασιών του με άλλα ΚΠΕ της χώρας και ως συνεργάτης του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4». Αυτό διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Μαρώνειας Κομοτηνής από τις 2 έως τις 4 Μαΐου στη Σαμοθράκη, όπου καταλήγει το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε6. Ειδικότερα, αυτό ξεκινά από τη Φινλανδία και διέρχεται Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Σλοβενία και ολοκληρώνει τη διαδρομή του στην Ελλάδα, στο όρος Σάος της Σαμοθράκης.
Σκοπός του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» είναι η ανάδειξη της ιστορικής, πολιτιστικής, τουριστικής, γαστρονομικής, ψυχαγωγικής και περιβαλλοντικής διάστασης των μονοπατιών διαχρονικά, η ανάδειξη των ευκαιριών που προσφέρουν για την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού και, τέλος, η επισήμανση αειφορικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτά.
Από το ΚΠΕ Καλαμάτας, που στοχεύει στην ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4 το οποίο διέρχεται τη Μεσσηνία, στο σεμινάριο συμμετείχαν ο υπεύθυνος Γεώργιος Παναγόπουλος και ο αναπληρωτής υπεύθυνος, Αναστάσιος Ζόμπολας, με θεωρητική παρουσίαση με τίτλο: «Συνάντηση με την ιστορία, οδοιπορώντας σε περιβαλλοντικό μονοπάτι» και με το εργαστήριο «Ιστορικές πτυχές μέσα από πτυχές ενδυμάτων», στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης.
Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησαν οι συμμετέχοντες θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα, για την υλοποίηση σχετικών δράσεων και προγραμμάτων και για την ανάδειξη του τόπου τους, με στόχο την αειφορία, σε συνεργασία με φορείς και πολίτες.
Τα έξοδα του σεμιναρίου καλύφθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων.