Συρρίκνωση των πανεπιστημίων της χώρας, κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων περιλαμβάνει η άτυπη «Αθηνά Νο 2», που δε θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο με πολιτική απόφαση, αλλά ως συνέπεια όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ήδη. Βέβαια, από την πλευρά του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας) όσο και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι επικεφαλής τόνισαν στο «Θ» ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία επίσημη πληροφόρηση, και όλα όσα ακούγονται δεν είναι παρά σενάρια.
Όσο, όμως, κι αν οι δηλώσεις τους είναι καθησυχαστικές, τα μελλούμενα και οι επιταγές της τρόικας αλλά προστάζουν.
«Πάμε σε νέο γύρο συγχωνεύσεων τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ» ομολογεί με ειλικρίνεια ανώτατο στέλεχος της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας που μίλησε το προηγούμενο διάστημα στο «Βήμα». «Και αυτό δε θα το κάνουμε εμείς. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η κατάρρευση πολλών ιδρυμάτων, κυρίως στην περιφέρεια. Η πρώτη του μήνα θα βρει πολλούς με τα χέρια ψηλά. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κόψει περίπου 1 δισ. ευρώ από τα ταμεία του έως το 2016. Και είναι βέβαιο ότι δε θα τα κόψει από τα σχολεία…» λέει χαρακτηριστικά.
Η παραπάνω κατάσταση περιγράφηκε με σαφή τρόπο στην πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας), Δ. Βελισσαρίου, στο «Θάρρος». «Επίσημα μας διαβεβαιώνουν ότι ακόμα είναι νωρίς. Το βέβαιο είναι ότι θα εφαρμοστεί. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να γνωρίζω, όμως, τι συνέπειες θα έχει στο ίδρυμά μας.
Σημαντικότερο, όμως, θέμα από τα όποια σχέδια είναι η λειψή έως ανύπαρκτη κρατική επιχορήγηση, αλλά και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος. Δε φοβόμαστε τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά με δεμένα χέρια δεν μπορούμε να παίξουμε, επί ίσοις όροις, βιολί. Με απαξίωση των δημόσιων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων οδηγούμαστε μαθηματικά σε δεδομένες καταστάσεις», είχε τονίσει.
Στα παραπάνω να προστεθεί ότι η ΑΔΙΠ ζήτησε με έγγραφό της την περασμένη εβδομάδα από όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο της αξιολόγησής τους: αφού ολοκληρώθηκαν οι εξωτερικές αξιολογήσεις τους, να κάνουν τη συνολική αυτοαξιολόγησή τους και να καταγράψουν τμήματα, προσωπικό, φοιτητές. Τι σημαίνει αυτό; Αναγκαστικά τα ίδια τα ιδρύματα, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν, θα πρέπει να προχωρήσουν μόνα τους σε γενναίες περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων. Μάλιστα, όπως εικάζεται, προβλέπεται νέα περικοπή του αριθμού των τμημάτων κατά περίπου 30% έως το 2016 και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων στην επαρχία.
Εμπρός στην πιστοποίηση
Επιπρόσθετα, τα δεδομένα στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας αλλάζουν συνολικά, καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη της ΑΔΙΠ θα αποτελούν τους «τσάρους» που θα αποφασίζουν για το μέλλον των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας. Και αυτό, διότι σε τρία χρόνια από σήμερα (την τέταρτη ακαδημαϊκή χρονιά) θα εφαρμοσθεί πλήρως το νέο σύστημα πιστοποίησης της λειτουργίας των τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Η επόμενη ημέρα
Με «κορωνίδα» την πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί αναθεώρησης, μεταξύ άλλων, του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα νέα δεδομένα με την αξιολόγηση βρίσκουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της λειτουργίας τους. Χωρίς να έχουν ξεπεράσει ακόμη τις παρενέργειες που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό τους ο νέος νόμος-πλαίσιο, με την αδυναμία τους να απεμπλακούν από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, αλλά και να αναζητήσουν χρηματοδότηση εκτός κρατικών πόρων.
Οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση απελευθερώνουν πλήρως την αγορά εργασίας σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα ιδιωτικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ αίρεται ο περιορισμός που υπήρχε μόνο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι ενώ η Ελλάδα είχε τυπική υποχρέωση να αναγνωρίσει τα πτυχία πανεπιστημίων που συνεργάζονταν με ελληνικά κολέγια μόνο για τις χώρες της Ε.Ε., όπως της επέβαλλε η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, πλέον το κάνει για όλα!
Του Αντώνη Πετρόγιαννη