Αρχίζουν εντατικοί έλεγχοι του Δασαρχείου για παράνομη συλλογή τσάι Ταϋγέτου

Αρχίζουν εντατικοί έλεγχοι του Δασαρχείου για παράνομη συλλογή τσάι Ταϋγέτου

Ούτε για ιδιωτική χρήση επιτρέπεται η συλλογή του
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Εντατικούς ελέγχους ξεκινά την περίοδο αυτή το Δασαρχείο Καλαμάτας, κυρίως στην περιοχή του Ταϋγέτου, προκειμένου να διαφυλάξει το τσάι, που πλέον δεν μπορεί να συγκομισθεί ούτε για ιδία χρήση. Για το λόγο αυτό εφιστά την προσοχή στους κατοίκους και τους επισκέπτες του βουνού.
Σύμφωνα με το δασάρχη Σπύρο Κατσίποδα, τσάι Ταϋγέτου δε θα έπρεπε να υπάρχει πουθενά. Ούτε σε καταστήματα, ούτε στην αγορά, ούτε και στα ντουλάπια του σπιτιού μας. Αν και ακόμα αυτή η παράμετρος δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή, είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται η συγκομιδή του.
Δυστυχώς, όμως, κάθε χρόνο παρατηρούνται κρούσματα από εμπόρους και εταιρείες που συλλέγουν παράνομα το αρωματικό αυτό φυτό και το απειλούν με εξαφάνιση.
Φυσικά, υπάρχουν άλλες ποικιλίες τσαγιού, σε άλλα μέρη της Ελλάδας, των οποίων επιτρέπεται η συγκομιδή και η πώληση.
 
Από το 1981 απαγορεύεται
Πέρυσι το Δασαρχείο κατάσχεσε πάνω από 250 κιλά τσαγιού Ταϋγέτου, το οποίο είχε συλλεχθεί παράνομα.
Κάθε χρόνο το τσάι Ταϋγέτου δέχεται σφοδρή επίθεση από ανθρώπους που το εμπορεύονται και γι’ αυτό το Δασαρχείο θα εντατικοποιήσει τις περιπολίες.
Ο κ. Κατσίποδας διευκρίνισε ότι το τσάι Ταϋγέτου απειλείται με εξαφάνιση, καθώς οι παράνομοι συλλέκτες δε δίνουν προσοχή στον τρόπο και το χρόνο συλλογής του.
Η απαγόρευση προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα του 1981. Ωστόσο, μέχρι πρόπερσι δεν είχε χρειασθεί η παρέμβαση του Δασαρχείου, καθώς η συλλογή ήταν πολύ περιορισμένη, κυρίως από κατοίκους του Ταϋγέτου, οι οποίοι δεν κατέστρεφαν το φυτό.
 
Μεγάλο κέρδος
Το Προεδρικό Διάταγμα απαγορεύει εξ ολοκλήρου τη συλλογή, ενώ απαγορεύεται και η εξαγωγή. Επιτρέπεται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και με ειδική άδεια.
Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, έχει παρατηρηθεί να στέλνονται ομάδες εργατών από εταιρείες και εμπόρους και να συλλέγουν παράνομα το τσάι του Ταϋγέτου. Το κέρδος είναι μεγάλο και αποδεικνύεται από τις τιμές που δίνονταν, όταν οι κατασχεθείσες ποσότητες έβγαιναν σε δημοπρασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα χρόνια ποσότητα τσαγιού αξίας 88 ευρώ «χτυπήθηκε» σε δημοπρασία και αγοράσθηκε από εμπόρους αντί 900 ευρώ!
Από το 2010 έχει εκδοθεί ρυθμιστική διάταξη του Δασαρχείου Καλαμάτας και για τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά της περιοχής (ρίγανη, μέντα, κ.ά.). Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συλλέξει μόνο αφού λάβει σχετική άδεια από το Δασαρχείο και με όριο τα 50 κιλά για εμπόριο, αντί πολύ μικρού τιμήματος, και τα 5 κιλά για ιδία χρήση.
Πάντως, ο κ. Κατσίποδας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι έλεγχοι να επεκταθούν και σε καταστήματα πώλησης τσαγιού Ταϋγέτου, για το πώς το έχουν προμηθευτεί.