Αυξάνονται τα λουκέτα και στην Αριστομένους

Αυξάνονται τα λουκέτα και στην Αριστομένους

 Υψηλά ενοίκια, υπερφορολόγηση και έλλειψη ρευστότητας οι πηγές του… κακού 
Μέχρι πρότινος τα καταστήματα της οδού Αριστομένους ήταν αυτά που άντεχαν περισσότερο στην κρίση που έχει πλήξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε σχέση με άλλους, λιγότερο εμπορικούς δρόμους της Καλαμάτας, όπου οι επιγραφές «ενοικιάζεται» είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο.
Ωστόσο, η κατάσταση τους τελευταίους μήνες φαίνεται να αλλάζει, αφού δεν είναι μικρός ο αριθμός των καταστημάτων που κλείνουν λόγω, κυρίως, κρίσης. Έτσι, τους τελευταίους μήνες κατέβασε ρολά μαγαζί υπόδησης, ενώ αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ) είτε κλείνουν είτε βρίσκονται στη διαδικασία αυτή, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά (ακόμα) ενοίκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τουλάχιστον, έξι καταστήματα ψάχνουν άλλους ενοικιαστές, ενώ στην ίδια μοίρα και άλλα, μη υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Γενικότερα, η άσχημη εικόνα των «λουκέτων» στην αγορά δεν έχει αλλάξει, αντιθέτως έχει παγιωθεί, ωστόσο εμφανίζει μια οριακή τάση βελτίωσης, σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2013. Αυτό επισημαίνει η εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ. Η εικόνα στον εμπορικό κλάδο παραμένει δυσμενής, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή (έγινε το Μάρτιο του 2014), το 31,2% των εμπορικών επιχειρήσεων κατέβασαν ρολά.
Να σημειωθεί, πάντως, πως το Σεπτέμβριο του 2013 είχαν καταγραφεί οι υψηλότερες τιμές στα «λουκέτα» (32,4%).
Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, «παρά τη σχετική βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών, η οικονομική και κοινωνική πίεση αποτυπώνεται και συμβαδίζει με τον αριθμό των κλειστών επιχειρήσεων, ο οποίος παραμένει ανησυχητικός».
«Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από το Σεπτέμβριο του 2013, όταν είχαμε την κλιμάκωση του φαινομένου, καταγράφεται σήμερα μια βελτίωση της εικόνας. Ωστόσο, όσο το περιβάλλον παραμένει ακόμα αβέβαιο, κυρίως όσον αφορά στην υπερφορολόγηση και την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη