Επέκταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας με νέο όροφο 1000 τ.μ.

Επέκταση του Νοσοκομείου  Καλαμάτας με νέο όροφο 1000 τ.μ.

ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ ΗΔΗ Η ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Την κτηριακή επέκταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας κατά έναν όροφο, πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική, εμβαδού 1.000 τ.μ., ανακοίνωσαν χθες από κοινού ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο διοικητής Γιώργος Μπέζος, παρουσία του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Κατσίβελα και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η σύνταξη της προμελέτης, της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης έχει ήδη ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο, προσφορά από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου.
Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης δεσμεύθηκε για ένταξη του έργου στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας για τη νέα περίοδο
Η εν λόγω επέκταση θα δώσει χωροταξική «ανάσα» σε κλινικές του νοσοκομείου, στις οποίες τώρα στοιβάζονται ασθενείς, ενώ θα βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία του συνόλου του Ιδρύματος.
 
Χωροταξικές αλλαγές
Ο κ. Μπέζος ανακοίνωσε την έναρξη της νέας προσπάθειας, σημειώνοντας ότι πολεοδομικά μπορεί να γίνει η προσθήκη του ορόφου και θα δοθεί λύση σε μια σειρά χρόνιων χωροταξικών ζητημάτων.
Όπως υπογράμμισε, η προσθήκη του νέου ορόφου αυτόματα θα σημάνει για το Νοσοκομείο Καλαμάτας τα εξής:
-Δημιουργία και στέγαση της Ουρολογικής Κλινικής, παρέχοντας τη δυνατότητα για αύξηση των κλινών της. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ουρολογική, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, είναι από τις κλινικές με τη μεγαλύτερη δυναμική
-Χωροταξική αποφόρτιση των Παθολογικών Κλινικών (στις οποίες τώρα συστεγάζεται η Ουρολογική), με κατάργηση των 5κλινων δωματίων που τώρα λειτουργούν
-Δημιουργία και λειτουργία Ειδικής Πνευμονολογικής Μονάδας
-Μεταφορά της ΩΡΛ και της Οφθαλμολογικής Κλινικής στο νέο όροφο και κατάργηση του φαινομένου της διασποράς για την Ορθοπαιδική Κλινική
-Αποδέσμευση χώρων στην Ψυχιατρική Κλινική και έναρξη των διαδικασιών για την πλήρη ανάπτυξη αυτής από 12 σε 20 κλίνες
-Ενδο-νοσοκομειακή μεταφορά -σε άλλον χώρο- του ΕΚΑΒ και αποδέσμευση του χώρου που καταλαμβάνει από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Παράλληλα, θα γίνει κτηριακή και λειτουργική αναδιαρρύθμιση των ΤΕΠ και θα δημιουργηθεί χώρος για την εξέταση των παιδιατρικών περιστατικών.
 
Ανατέθηκε η μελέτη
Καθώς βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου είναι η σύνταξη μελετών (προμελέτης και οριστικής) και τευχών δημοπράτησης και ακολούθως η διασφάλιση της χρηματοδότησης, ο κ. Μπέζος ανακοίνωσε ότι το κόστος για τη σύνταξη της μελέτης θα χρηματοδοτηθεί από δωρεά της οικογένειας του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. Ο δε περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του ΕΣΠΑ.
Ο κ. Μπέζος σημείωσε, επίσης, ότι ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος έχει ήδη αναθέσει τη μελέτη σε ιδιωτικό γραφείο, ο μελετητής σύντομα εγκαθίσταται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και σε διάστημα 3 μηνών θα έχει παραδώσει την οριστική μελέτη.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η υλοποίηση αυτού του έργου θα δώσει πραγματικά άλλον αέρα και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τη λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων. Για μας, ως Διοίκηση, αποτελούσε από την πρώτη στιγμή κυρίαρχο και πρωταρχικό μας στόχο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο τον κ. Τατούλη όσο και τον κ. Κατσίβελα, με τους οποίους όλο το προηγούμενο διάστημα εργαζόμαστε από κοινού, προκειμένου να συντονίσουμε όλες τις κινήσεις μας για το σημερινό θετικό αποτέλεσμα. Θέλω, επίσης, από τα βάθη της καρδιάς μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και την υπόλοιπη οικογένειά του για αυτή τη μεγάλη προσφορά. Η πρόθεση της οικογένειας του αειμνήστου καπετάν-Βασίλη Κωνσταντακόπουλου να χρηματοδοτήσει και να μας προσφέρει δωρεάν την οριστική μελέτη της προσθήκης νέου ορόφου, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο της υλοποίησης. Τους είμαστε ευγνώμονες» δήλωσε σχετικά ο κ. Μπέζος.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατσίβελας παρατήρησε ότι λόγω και της κρίσης δημιουργούνται νέες ανάγκες στο χώρο της υγείας και στόχος είναι να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες νοσηλείας. Παράλληλα, είπε, πρέπει να εξετασθεί και η αναβάθμιση του εξοπλισμού του νοσοκομείου, ενώ χαρακτήρισε την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου ως «τους ευπατρίδες της Μεσσηνίας».
 
Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού
Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχεδιασμό του κ. Μπέζου και αναφέρθηκε σε έργα της Περιφέρειας στο χώρο της υγείας, επισημαίνοντας πως έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 5 εκατ. ευρώ για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας. Δεσμεύθηκε ότι η Περιφέρεια θα εντάξει κατά προτεραιότητα το έργο της επέκτασης στο νέο της πρόγραμμα, προσθέτοντας πως οι μελετητές πρέπει να προσεγγίσουν και το θέμα εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του νοσοκομείου.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση προσφοράς από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου.
Σε ερώτηση για τη σχέση διοίκησης – γιατρών, ο κ. Μπέζος απάντησε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία και με το Σωματείο Εργαζομένων και με το Σωματείο Ιατρών, ενώ χαίρεται για το διεκδικητικό τους ρόλο. Πρόσθεσε δε, πως ως διοικητής θα είναι ο τελευταίος που θα πει ότι όλα λειτουργούν καλά στο νοσοκομείο και δεν υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα στη στελέχωσή του. Δήλωσε, όμως, ότι έχουν γίνει σημαντικά πράγματα: από το 2010 έχουν λειτουργήσει 4 νέα τμήματα (ΜΕΘ, Μονάδα Εμφραγμάτων, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Ψυχιατρική Κλινική), ενώ έχουν έρθει 30 μόνιμοι γιατροί και, όπως υπογράμμισε, αναμένονται άλλοι έξι τις επόμενες ημέρες.

Της Βίκυς Βετουλάκη