Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι οι- μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, με τον απίστευτο φόρτο εργασίας μετά τη συγχώνευσή τους με τα Ειρηνοδικεία Οιχαλίας και Παμίσου και την ανάληψη της εκούσιας διαδικασίας (κληρονομητήρια – διαθήκες κ.ά.), που μέχρι πέρυσι ήταν αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου.
Από χθες τα πράγματα χειροτέρεψαν, καθώς άρχισε σωρηδόν η κατάθεση από τους πολίτες αιτήσεων περί μη δημοσίευσης διαθήκης και αποποίησης κληρονομιάς για φορολογική χρήση.
Μόνο χθες κατατέθηκαν περίπου 50 αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών μη δημοσίευσης διαθήκης και άλλες τόσες για πιστοποιητικά αποποίησης κληρονομιάς.
Πριν από τη συγχώνευσή τους με τα άλλα Ειρηνοδικεία και την επιφόρτισή τους με νέες αρμοδιότητες, το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας διέθετε επτά γραμματείς. Τώρα είναι μόλις πέντε, με επτά κενά θέσεων, ενώ πρέπει να διεκπεραιώνουν όλες τις αιτήσεις των πολιτών (για διαθήκες, κληρονομιές, αιτήσεις υπερχρεωμένων, διαταγές πληρωμής και πολλά άλλα), παράλληλα να ανεβαίνουν στην Έδρα όταν συνεδριάζει το Δικαστήριο και να καθαρογράφουν τις αποφάσεις.
Δουλειά για το σπίτι
Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας, καθώς ο όγκος έχει υπερδιπλασιασθεί από πέρυσι κι αυτό φαίνεται στον ορισμό δικασίμων, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν κατά πολύ τον ένα χρόνο.
Εδώ και 23 χρόνια έχει να διορισθεί γραμματέας στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση τουλάχιστον πέντε άτομα.
Έλλειψη, φυσικά, υπάρχει και σε ειρηνοδίκες, οι οποίες πραγματικά τρέχουν και δε φτάνουν.
Δυστυχώς, η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων Οιχαλίας και Παμίσου δεν έφερε μαζί και την απαιτούμενη βοήθεια, με ενίσχυση του προσωπικού.
Οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, όπως τονίζουν, δεινοπαθούν, καθώς έχουν σωρευτεί πολλές υποθέσεις και εκκρεμότητες.
Όλοι τους έχουν να επιλέξουν είτε να πάρουν δουλειά μαζί τους στο σπίτι είτε να επιστρέψουν το απόγευμα στην υπηρεσία και να εργασθούν εκεί. Και πάλι όμως, όπως τονίζουν, είναι αδύνατον να διεκπεραιωθεί όλος αυτός ο όγκος.
«Έχουμε τρελαθεί»
Χθες κατατέθηκαν 50 αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών περί μη δημοσίευσης διαθήκης και άλλες 50 για αποποίηση κληρονομιάς, καθώς οι πολίτες τα χρειάζονται για φορολογική χρήση. Όλες αυτές τις χειρίζονται δύο υπάλληλοι (οι οποίοι έχουν και πολλά άλλα αντικείμενα εργασίας) και είναι πρακτικά αδύνατον να τα εκδώσουν αυθημερόν, όσο κι αν θέλουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, καθώς απαιτείται για κάθε μια αίτηση έλεγχος για να δοθεί το ανάλογο πιστοποιητικό.
«Έχουμε τρελαθεί, δεν αντέχουμε άλλο. Φτάνουμε σε σημείο να τρέμουμε να έρθουμε στη δουλειά μας. Ήρθαν μέσα σε ένα πρωινό 100 αιτήσεις για πιστοποιητικά για φορολογική χρήση, τα οποία ο κόσμος θέλει άμεσα, καθώς λήγουν οι προθεσμίες στην εφορία και εμείς δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Ένα λάθος να γίνει σε αυτά τα πιστοποιητικά είναι σοβαρό, γι’ αυτό και πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Παράλληλα, έχουμε τα υπερχρεωμένα, τις αποφάσεις, τις συνεδριάσεις και πολλά άλλα», τόνισε υπάλληλος του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας.
Της Βίκυς Βετουλάκη