Πάρκο Λιμενικού: Ένα αριστοκρατικό, αλλά ξεχασμένο πάρκο (φωτογραφίες)

Πάρκο Λιμενικού: Ένα αριστοκρατικό,  αλλά ξεχασμένο πάρκο (φωτογραφίες)

Ένα από τα ξεχωριστά πάρκα στην Καλαμάτα είναι εκείνο του Λιμενικού. Αν το παρατηρήσει κάποιος, είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος εκεί: παραμένουν τα αριστοκρατικά του φωτιστικά, οι ξεχωριστές επιβλητικές γλάστρες στην είσοδο, όπως και τα παλιά αλλά ακούραστα παγκάκια.
Αυτό το πάρκο, όπως και το διπλανό κομμάτι με τα πεύκα, ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Εντός του χώρου υπάρχουν σιντριβάνια, η κατάσταση των οποίων φανερώνει ότι έχουν χρόνια να λειτουργήσουν, ενώ η συντήρησή του, όπως μας ενημέρωσαν, έχει παραχωρηθεί έπειτα από διαγωνισμό σε ιδιώτη. Ωστόσο, η όλη κατάσταση δείχνει ότι δεν είναι και τόσο εντάξει στις υποχρεώσεις του, γεγονός που, μάλιστα, χθες προβλημάτισε και συζητήθηκε στο χώρο του Λιμενικού Ταμείου.
Εμείς χθες κάναμε μια βόλτα στο σημείο και μιλήσαμε με περαστικούς, αλλά και θαμώνες των καφενείων της περιοχής. Να πώς μας περιέγραψαν την κατάσταση:
 
Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

«Το πάρκο το έχει αναλάβει ιδιώτης και πλέον είναι καλύτερα και πιο καθαρά».
 
Ευθύμιος Μουρδουκούτας
«Η κατάσταση, σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν, έχει βελτιωθεί, απλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά και καθάρισμα. Επίσης, χρειάζεται επίβλεψη το βράδυ. Συχνά έρχονται ξένοι εδώ και μια μέρα, για παράδειγμα, πήγα να περάσω, αλλά γύρισα πίσω».
 
Ευάγγελος Λαγωνικάκος
«Το πάρκο είναι σχετικά μια χαρά. Απλά χρειάζεται κούρεμα των χορταριών. Το βράδυ, αποκτά ζωή από τα μαγαζιά εδώ, διαφορετικά δεν έχει καθόλου κίνηση. Σε αυτό το χώρο θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα, π.χ. να μπουν μεγάλα τραπέζια με παγκάκια και να έρχονται οικογένειες να κάνουν πικνίκ, ή παιδικές χαρές.
Αυτό το σημείο δεν έχει καμία σχέση με το Πάρκο του ΟΣΕ. Στο Πάρκο απέναντι φοβάται μια μάνα να πάει με το παιδί της». 
 
Κώστας Θεοδωρακόπουλος- Λεωνίδας Ξυδέας
«Ο χώρος είναι μια χαρά, αλλά θέλει κούρεμα και καθάρισμα. Από τότε που περιόρισαν τους τσιγγάνους που έρχονται εδώ, όλα άλλαξαν. Θα μπορούσε, όμως, να καθαρίζεται πιο τακτικά η περιοχή.
Ακόμα ένα πρόβλημα είναι τα μεγάλα φορτηγά που παρκάρουν απέξω και ουσιαστικά το κρύβουν εντελώς.
Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχουν τα μαγαζιά εδώ και δίνουν ζωή. Αν δεν ήταν αυτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Σημαντικό είναι και το πρόβλημα με τα σκυλιά, καθώς οι ιδιοκτήτες δε μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους. Αυτό κρύβει κινδύνους για ένα παιδάκι που θα πάει μετά να παίξει».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας