ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ, ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
Προτάσεις για τα πυροδάνεια από τους προέδρους των Επιμελητηρίων
Από τους προέδρους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών
Το ζήτημα των δανείων στις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών επισημαίνουν με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδουβέλη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νικ. Δένδια και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας Ι. Μπουντρούκας, Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Ευβοίας Παν. Σίμωσης, Ηλείας Κων. Νικολούτσος, Λακωνίας Κων. Πανδής και Μεσσηνίας Δημ. Μανιάτης.
Οι έξι πρόεδροι εκφράζουν την αγωνία τους και την απόγνωσή τους, επειδή «τα νέα φορολογικά και άλλα εισπρακτικά μέτρα θα οδηγήσουν τους επιχειρηματίες, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στην απόλυτη και τελειωτική εξόντωση».
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρότητα της κατάστασης, εστιάζοντας την προσοχή τους στο σοβαρό ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων των πυρόπληκτων νομών, αφού η οικονομική κρίση, η μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών και παράλληλα η αύξηση της φορολογίας καθιστούν αδύνατη από τις επιχειρήσεις την αποπληρωμή των τόκων των δανείων, πολύ περισσότερο την αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου τους».
Προτάσεις
Προτείνουν τα εξής:
-Εξαίρεση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων από την κατάργηση των εγγυήσεων του Δημοσίου.
-Περίοδο χάριτος και επιπλέον παράταση της περιόδου χάριτος για 2 έτη για εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια, καθώς και δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Το μέτρο θα πρέπει να αποφασισθεί άμεσα, καθώς προβλέπεται καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες, μετά τις 30 Ιουνίου.
-Μείωση επιτοκίου, όπου θα πρέπει το επιτόκιο των ρυθμίσεων να αποδεσμευτεί από το ΕΓΕΔ και να προσαρμοστεί το EURIBOR, διαφορετικά επιβαρύνονται δυσανάλογα οι επιχειρήσεις και το ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά στη συμμετοχή του στην επιδότηση του επιτοκίου με τη ρήτρα πως το επιτόκιο θα έχει οροφή το 5%, για τη χρονική περίοδο μετά το 2017.
-Επιμήκυνση των δανείων με συνολική περίοδο αποπληρωμής τα 25 χρόνια, για την οποία προτείνουν δύο κατηγορίες:
Στην πρώτη κατηγορία (δάνεια ρύθμισης οφειλών), με διάρκεια αποπληρωμής τα 10 έτη (+2 χρόνια παράταση), επέκταση στα 25 έτη με τοκοχρεωλυτική αποπληρωμή.
Στη δεύτερη κατηγορία (δάνεια χορήγησης νέων κεφαλαίων κίνησης), με διάρκεια 5 έτη (+2 χρόνια παράταση), επέκταση συνολικά στα 15 έτη με τοκοχρεωλυτική αποπληρωμή.
Καταλήγοντας τονίζουν ότι για να αποκτήσει η χώρα μας αναπτυξιακούς ρυθμούς, που σήμερα στερείται λόγω της μεγάλης ύφεσης, χρειάζεται λιγότερους φόρους, λιγότερη λιτότητα και χρηματοπιστωτική ανάσα στον επιχειρηματικό τομέα, διαφορετικά τα λουκέτα θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο.
Επίσης, με άλλη επιστολή, προς τον κ. Σταϊκούρα, ζητούν διευκρινίσεις επί της απόφασης αναστολής καταβολής δόσεων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων που έχουν χορηγηθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.