Πώς θα έπρεπε να είναι η παιδική χαρά της γειτονιάς μας και πώς είναι (φωτογραφίες)

Πώς θα έπρεπε να είναι η παιδική  χαρά της γειτονιάς μας και πώς είναι (φωτογραφίες)

Μέχρι τέλος Ιουνίου έχουν περιθώριο οι Δήμοι να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές της πόλης τους στα όσα ορίζει ο νόμος, προκειμένου να παρέχουν, κυρίως, ασφάλεια. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, όμως, αποτελεί ζητούμενο, καθώς ο νόμος του 2009 που καθορίζει τις προϋποθέσεις, τον τρόπο και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, περιέχει όρους που μάλλον είναι δύσκολο να εφαρμοσθούν.
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο λειτουργίας των εν λόγω χώρων, αλλά με μια απλή βόλτα στις παιδικές χαρές της Καλαμάτας, διαπιστώνεις ότι ελάχιστες προϋποθέσεις τηρούνται.
 
Χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, παιδική χαρά είναι ο οριοθετημένος δημοτικός υπαίθριος χώρος που προορίζεται για ψυχα­γωγία νηπίων και παιδιών μέχρι δεκατεσσάρων ετών, χωρίς την επίβλεψη προσωπικού.
Πρέπει να είναι χωροθετημένη και σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία όλων των παιδιών.
Ο χώρος που πρόκειται να δημιουργηθεί μία παιδική χαρά πρέπει να συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηρι­στικά, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών:
-να μη γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμο­σφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά
-να μη γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. Όταν γειτνιάζει με οδι­κό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροστασίας.
-πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρη­ση των προβλεπομένων ορίων ασφαλούς έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή σε ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία
-να μη βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που εγκυμο­νούν κινδύνους (όπως κατολισθήσεις, κατακρημνίσεις, καταρρεύσεις, εστίες μολύνσεων κ.λπ.)
-να μην είναι οπτικά απομονωμένη
-να μην έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.)
-να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση (πεζόδρο­μος, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμιο κ.λπ.).
 
Οργάνωση παιδικής χαράς
Η παιδική χαρά πρέπει να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη, φυσική ή τεχνητή, ώστε να είναι λειτουργική και να παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά, αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς, καθώς και παγίδευση με­ρών του σώματός τους. Η περίφραξη δεν πρέπει να απομονώνει οπτικά την παιδική χαρά από τον περιβάλλοντα χώρο.
Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει:
-Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1 μ.
-Ζώνη διέλευσης στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50 μ.
-Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό.
-Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς
-Βρύση με πόσιμο νερό
-Σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, προκειμένου για παιδικές χαρές άνω των 400 τ.μ.
-Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑμεΑ.
-Καλάθια απορριμμάτων
-Σύστημα αποτροπής εισόδου ζώων συντροφιάς
-Ζώνες πρασίνου
-Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποί­ησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες: Διάγραμμα διάταξης εξοπλισμού της παιδικής χαράς. Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δε συνοδεύουν παιδί. Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαί­ρεση σκύλους -συνοδούς ατόμων με αναπηρία. Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά. Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουρ­γίας της παιδικής χαράς. Πληροφόρηση για τον τρόπο υποβολής παραπό­νων. Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας. Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς.
 
Λειτουργία
Το έδαφος στην παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει ικανό σύστημα απορροής των υδάτων. Οι διαδρομές πρόσβασης στην παιδική χαρά πρέπει να είναι ηλεκτροφωτισμένες και τα σημεία της παιδι­κής χαράς να είναι προσβάσιμα σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Λεπτομερείς είναι και οι προϋποθέσεις για το σχεδιασμό της εγκατάστασης και χρήσης του εξοπλισμού, ο οποίος πρέπει να καλύπτει τα πρό­τυπα του ΕΛΟΤ, ενώ η σχεδίαση του χώρου πρέπει να αποσκοπεί στη βέλτιστη σωματική και πνευ­ματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών, να επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός των περιοχών δρα­στηριοποίησης των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων χρηστών, να προβλέπεται σε κάθε παιδική χαρά μία θέση τουλάχιστον χρήστη ΑμεΑ ανά 10 τουλάχιστον θέσεις χρηστών, με τις κατάλληλες προσβάσεις και δι­ατάξεις ασφαλούς χρήσης κάθε οργάνου.
Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι.
Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεγχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σειράς προτύ­πων ΕΛΟΤ ΕΝ71 (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλευμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.).
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής.
Ειδικότερα πρέπει να:
-Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χα­ράς
-Να ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντή­ρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς
-Να λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς
-Να καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδι­κής χαράς.
Με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής πρέπει να λαμ­βάνονται μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από υπαλλήλους του Δήμου, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για το σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
Ο νόμος, μάλιστα, ορίζει και το ρόλο του υπευθύνου λειτουργίας της παιδικής χαράς, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία και τη συντήρησή της. Μεταξύ άλλων, πρέπει να τηρεί βιβλίο συμβάντων, αριθμημένο και θεωρημένο από την αρμόδια υπηρεσία, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι συνθήκες τυχόν ατυχημάτων, παρατηρήσεις ή παράπονα χρη­στών.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη