«Χαλαρή», για την εποχή που διανύουμε, χαρακτηρίζεται η κίνηση στις ξενοδοχειακές μονάδες της Τριφυλίας! Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις ξενοδοχείων ακόμα, δυστυχώς, είναι ελάχιστοι οι επισκέπτες. Βεβαίως, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, για Ιούνιο μήνα, οι επισκέψεις αλλά και οι κρατήσεις είναι λιγότερες ευρύτερα στην περιοχή.
Η οικονομική κρίση, ο άστατος καιρός και οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στα Βαλκάνια και την Ευρώπη έχουν αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα και δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή αλλά και τη χώρα, όπως είναι γνωστό!
Πλήγμα μεγάλο, για την πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων στην Τριφυλία – υπάρχουν, ωστόσο, και φωτεινές εξαιρέσεις -, αποτέλεσε η αισθητά μειωμένη προσέλευση τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες αυτές.
Βεβαίως, την περιοχή ήδη από το Μάιο επισκέπτονται Ευρωπαίοι, για τις διακοπές τους. Γερμανοί και Ολλανδοί κυρίως, αλλά και Ελβετοί, Δανοί, Βέλγοι, Γάλλοι και Αυστριακοί. Από τα τέλη Ιουνίου, όμως, όπως και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι διακοπές στην Τριφυλία έχουν περισσότερο ελληνικό χρώμα. Και φέτος, όμως, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της οικονομικής κρίσης που πλήττει τους Έλληνες πολίτες, οι κρατήσεις στα περισσότερα ξενοδοχεία είναι περιορισμένες.
Όπως, πάντως, αναφέρθηκε, υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που ήδη είναι «φουλ», προσφέροντας ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πλούσιες δραστηριότητες για τους επισκέπτες!
Άλλωστε, οι εποχές της «αρπαχτής» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και ο επισκέπτης, ξένος ή Έλληνας, για τις διακοπές του επιλέγει με μια σειρά από κριτήρια τον τόπο και το χώρο του προορισμού του και θέλει σεβασμό και υπηρεσίες για τα χρήματα που διαθέτει!
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος, είπε στο «Θ»: «Η κίνηση δεν πάει καθόλου καλά, γενικά, λόγω και της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και τους Έλληνες και λόγω του ότι Ρωσία και Ουκρανία έχουν προβλήματα και με την υποτίμηση που έγινε στο νόμισμα, η Τουρκία είναι πιο κοντά στις δυνατότητες τις οικονομικές τους. Ανασταλτικά λειτούργησε και ο άστατος καιρός, αφού ακόμα μία βρέχει, μία έχει συννεφιά, μία λιακάδα. Ο Ιούνιος δεν πάει καλά. Περιμέναμε μήπως κάτι καλύτερο είχαμε, αλλά είχαμε και ενδείξεις για δύσκολα πράγματα αυτό το μήνα. Σε σχέση με πέρυσι, όχι μόνο στην Τριφυλία, αλλά σε όλη τη Μεσσηνία, είμαστε 30% κάτω γενικά. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα ξενοδοχεία που πάνε πολύ καλά! Ελπίζουμε από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κάτι να γίνει. Για Ιούλιο και Αύγουστο, υπάρχει ένα ενδιαφέρον, γίνονται κρατήσεις, από Έλληνες, αλλά όχι όπως πέρυσι. Οι ξένοι που έχουν κλείσει είναι λιγότεροι και είναι περισσότερο από την κεντρική Ευρώπη».
Με τη σειρά της, η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Ένωσης, Γεωργία Χριστοδούλου, επισήμανε: «Η κίνηση κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τα ξενοδοχεία που είχαν υπογράψει συμβόλαια με Ρώσους tour operators έρχονται αντιμέτωπα με πτώση περίπου 30%, που όμως αντισταθμίζεται με αύξηση Γερμανών τουριστών, που ναι μεν ήταν αναμενόμενη, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Αισιοδοξία, επίσης, προσδίδει το ενδιαφέρον Ολλανδών για την περιοχή (και) τον επόμενο χρόνο, καθώς αυτή την περίοδο υπογράφονται ήδη τα συμβόλαια για το 2015. Ένεση για αρκετά ξενοδοχεία αποτελεί ο κοινωνικός τουρισμός του ΕΟΤ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΔ. Πολλοί ξενοδόχοι, όμως, έχουν κυριολεκτικά αγανακτήσει με τη διαδικασία του προγράμματος του ΟΑΕΔ και οι αντιδράσεις είναι έντονες, σε σημείο τέτοιο που ξενοδόχοι ζητούν τη διαγραφή της επιχείρησής τους από το πρόγραμμα.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς, απ’ ό,τι προβλέπεται, δε θα γίνουν δεκτοί οι δικαιούχοι από τους ξενοδόχους, παρόλο που οι τελευταίοι το έχουν ανάγκη. Όπως και να ’χει, πάντως, τους επόμενους μήνες η κίνηση από την ελληνική αγορά θα κορυφωθεί, καθώς οι τιμές κινούνται σε λογικά επίπεδα και είμαστε αισιόδοξοι!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου