ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ Η ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ
30 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ένστολοι, στο εδώλιο για λαθρεμπόριο τσιγάρων
Της Βίκυς Βετουλάκη
Δύο υπαξιωματικοί του Λιμενικού, ο ένας μάλιστα υπεύθυνος Γραφείου Ασφαλείας, ένας ειδικός φρουρός, δύο πρώην αστυνομικοί, ένας συνταξιούχος αστυνομικός και άλλα 24 άτομα από τη Λακωνία και την Αθήνα κάθονται από χθες το πρωί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αντιμετωπίζοντας τις βαρύτατες κατηγορίες της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ως δράση την εισαγωγή και κατοχή λαθραίων τσιγάρων.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πέρυσι στη Λακωνία και είχε προκαλέσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον πανελληνίως, λόγω της εμπλοκής των νυν και πρώην ένστολων.
Από τους 30 κατηγορουμένους, οι 11 είναι προφυλακισμένοι, ανάμεσά τους οι δύο λιμενικοί και ο ένας συνταξιούχος αστυνομικός, θείος του ενός λιμενικού.
Για άλλη μια φορά οι Αρχές προχώρησαν σε καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών, προκειμένου να αποκαλύψουν τη δράση και το ρόλο του κάθε κατηγορουμένου.
Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί με τις πρώτες καταθέσεις αστυνομικών και λιμενικών του Γυθείου που είχαν συμμετοχή στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Αργά το μεσημέρι διεκόπη για να συνεχισθεί σήμερα το πρωί.
Καταθέσεις
Στις 14 Νοεμβρίου του 2013, σε ευρείας κλίμακας ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Λακωνία και Αττική, συνελήφθησαν τα πρώτα 19 άτομα, κατηγορούμενα ως μέλη της οργάνωσης, ενώ συνολικά ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή 30.
Το κουβάρι είχε αρχίσει να ξετυλίγεται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, από το Μάρτιο, οπότε είχαν συλληφθεί 8 άτομα και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για άλλα 22, για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εισαγωγή, κατοχή και λαθρεμπόριο τσιγάρων. Τότε είχαν κατασχεθεί περίπου 450.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν παράνομα εισαγάγει μέσω θαλάσσης στη χώρα, ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων είχε υπολογιστεί σε 1.500.919,04 ευρώ. Είχαν δε κατασχεθεί μία νταλίκα, δύο φορτηγά και ένα επιβατηγό όχημα, καθώς και ένα πλωτό σκάφος.
Οι δύο υπαξιωματικοί, που υπηρετούν στο Λιμεναρχείο Γυθείου και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συνελήφθησαν από την οικεία Λιμενική Αρχή με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην εισαγωγή και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων στη χώρα, καθώς και της συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση.
Χθες και οι 30 κάθισαν στο εδώλιο, με κάποιους να παραδέχονται ορισμένες εκ των πράξεων που τους καταλογίζονται και άλλους να αρνούνται κάθε συμμετοχή. Δύο δικηγόροι κατέθεσαν αίτημα αναβολής, καθώς ο ένας μόλις είχε αναλάβει την υπεράσπιση κατηγορουμένου, ενώ ο έτερος ζήτησε να του δοθούν τα DVD με ολόκληρες τις συνομιλίες, καθώς είχε απορριφθεί αίτημα που είχε καταθέσει κατά το στάδιο της προανάκρισης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε και ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων.
Πρώτος κατέθεσε ο τότε Λιμενάρχης Γυθείου, για τη δράση του υπαξιωματικού που ήταν υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας. Σε παρατήρηση του προέδρου της Έδρας ότι ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι πως προσέγγισε μέλη της ομάδας, ώστε να αποκαλύψει τη δράση τους, ο μάρτυρας κατέθεσε πως συνηθίζεται ένας λιμενικός που ερευνά μια τέτοια υπόθεση να έρχεται σε επαφή με τους πιθανούς δράστες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ένας αξιωματικός «ακροβατεί» σε τέτοιες περιπτώσεις. Παραδέχθηκε πως δε γνώριζε όλες τις επαφές του αξιωματικού του με τους δράστες, ενώ πρόσθεσε πως για κάποια περιστατικά είχε κάνει πληροφοριακό δελτίο προς την υπηρεσία. Εξήρε την υπηρεσιακή δράση του κατηγορούμενου υπαξιωματικού, λέγοντας ότι έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και στη Δίωξη Ναρκωτικών, ενώ τον χαρακτήρισε πολύ εργατικό.
Οργανωτική δομή
Ακολούθησαν καταθέσεις αστυνομικών για το πώς έγινε η αποκάλυψη της δράσης των κατηγορούμενων από το Μάρτιο του 2013 που εντόπισαν την νταλίκα με το λαθραίο φορτίο.
Σύμφωνα με το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται οι 30 κατηγορούμενοι, η εγκληματική οργάνωση είχε ιεραρχική δομή και σε έναν εξ αυτών αποδίδεται ο ρόλος του επικεφαλής, που τη διηύθυνε, οργανώνοντας, συντονίζοντας και κατευθύνοντας τα μέλη. Ο ρόλος του υπαρχηγού αποδίδεται σε ένα δεύτερο κατηγορούμενο, με καθήκοντα οργανωτικής και επιχειρησιακής φύσεως, κυρίως, στην περιοχή της Μάνης. Αυτά, μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως υψηλόβαθμα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ακολουθούσαν τα μεσαία και τα χαμηλόβαθμα στελέχη, ανάλογα με το ρόλο που είχαν.
Συνολικά, εκτός από τον αρχηγό, άλλα τρία μέλη χαρακτηρίζονται ως υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.
Στο δεύτερο κατηγορούμενο υπαξιωματικό αποδίδεται ο ρόλος μεσαίου στελέχους, με εποπτεία και πληροφόρηση μέσα από το Λιμεναρχείο.
Στο δε ειδικό φρουρό αποδίδεται ότι δρούσε στην Αθήνα και ήταν διακινητής δειγμάτων.
Τα μέλη είχαν διακριτό ρόλο, με κύρια διάκριση αυτούς που συμμετείχαν στην προετοιμασία και εκτέλεση της εισαγωγής από τη θάλασσα των λαθραίων τσιγάρων, που περιλάμβανε όσους οδηγούσαν σκάφη θαλάσσης και όσους δρούσαν από ξηρά, οι οποίοι συνήθως είχαν καταγωγή ή κάποια σύνδεση με την περιοχή. Αυτοί εντόπιζαν κατάλληλα σημεία για τη λαθραία εισαγωγή, γνωρίζοντας καλά τη μορφολογία της περιοχής, την τοπική κοινωνία, την κίνηση των διωκτικών αρχών και τα επικίνδυνα σημεία. Επίσης, ήταν τα μέλη που δρούσαν στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου τα λαθραία τσιγάρα προωθούνταν για πώληση, είτε ως διακινητές δειγμάτων είτε ως διαμεσολαβητές για πραγματοποίηση συναντήσεων με πρόσωπα υποψήφια για συνεργασία και διεύρυνση της εμβέλειας δράσης της οργάνωσης.
Το «μπλε» και η… «Τζένη»
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στις 20 Μαρτίου 2013, όταν αστυνομικοί του Γυθείου, εντόπισαν τη νύχτα ένα αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα στην περιοχή του Κότρωνα. Ξημερώματα της επόμενης ημέρας εντόπισαν φορτηγό σε δρόμο που υπάρχει πρόσβαση σε μικρό κόλπο, το οποίο ήταν φορτωμένο με 448.000 πακέτα τσιγάρων. Εκεί συνέλαβαν τρία μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν στην κατοχή τους 2 ασυρμάτους, ενώ στο φορτηγό υπήρχαν και κουκούλες full face. Οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι άλλοι δυο-τρεις δράστες κατάφεραν να διαφύγουν στο σκοτάδι. Σε αρκετή απόσταση είχαν βρει και το επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα. Στην κατοχή τους βρήκαν εννέα κινητά τηλέφωνα και έναν ασύρματο, που ήταν συντονισμένος στην ίδια συχνότητα με αυτόν που είχαν οι συλληφθέντες στο φορτηγό με τα λαθραία. Αυτό αποτέλεσε ένα ακόμα στοιχείο, ότι το αυτοκίνητο ήταν προπομπός για το φορτηγό. Ένας δε εκ των επιβατών προσπάθησε να πετάξει το ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ ένας δεύτερος είχε στην κατοχή του 10.400 ευρώ.
Τα λαθραία τσιγάρα είχαν ξεφορτωθεί από πλοίο που είχε φτάσει στην περιοχή ταξιδεύοντας από Τουρκία και μετά συνέχισε προς Σύρο και Μήλο. Δύο ημέρες μετά κατελήφθη από τις Λιμενικές αρχές την ώρα που προσπαθούσε να εκφορτώσει λαθραία τσιγάρα σε άλλο πλοίο. Τα τσιγάρα που προσπαθούσε να μεταφορτώσει ήταν ίδια με εκείνα που βρέθηκαν στο φορτηγό στον Κότρωνα.
Όταν εντόπισαν το φορτηγό με το ρυμουλκούμενο, τα λαθραία είχαν φορτωθεί σε αυτό και ο χώρος μπροστά από την πόρτα είχε καλυφθεί με μπάλες σανό.
Στην παραλία Παγανέα βρέθηκαν και δύο σκάφη με τα οποία μεταφέρθηκαν τα λαθραία τσιγάρα από τη θάλασσα στη ξηρά, ενώ βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο και δεύτερο φορτηγό, το οποίο μετέφερε τα λαθραία από τα σκάφη στο μεγάλο φορτηγό.
Οι συλληφθέντες προφυλακίσθηκαν, όμως τα τηλέφωνα συνέχιζαν να «μιλούν» και έτσι αποκαλύφθηκε ο ρόλος κι άλλων ατόμων, καθώς και η κωδικοποιημένη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν, όπως «ξύλινο» για το πλοίο, «νερό και μπλε» για το περιπολικό του λιμενικού, «Τζένη» για την Αστυνομία κ.ά. Λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριο, η Ασφάλεια προχώρησε στην εξάρθρωση όλης της οργάνωσης, η δράση της οποίας εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει, τουλάχιστον, από το 2011.