Μόλις το 50% των πόρων και συγκεκριμένα 122 εκατ. ευρώ από τα 250 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών μέσω ΕΣΠΑ σε 1.110 βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και κέντρα για άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν εξασφαλίσει οι Δήμοι όλης της χώρας.
«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης, Σ. Δανιηλίδης, ο οποίος αναφορικά με το θέμα είχε επαφές προχθές με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη και τους υφυπουργούς Εργασίας Β. Κεγκέρογλου και Εσωτερικών Γ. Ντόλιο, ενώ χθες συμμετείχε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλου.
Μιλώντας στο «Έθνος» ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2 μόλις 122 εκατ. ευρώ «ως εμπροσθοβαρή δαπάνη», που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 55.000 παιδιών για βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ενώ απαιτούνται συνολικά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ για πάνω από 100.000 παιδιά από οικογένειες ανέργων, χαμηλόμισθων, αναπήρων, μονογονεϊκών οικογενειών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
«Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε προτείνει να μας δοθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα και άλλα 50 εκατ. ευρώ από λιμνάζοντα κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν έχουν εκταμιευτεί και κινδυνεύουν να χαθούν», είπε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε ότι θέση της αυτοδιοίκησης είναι πως «δε θα γίνει αποδεκτή καμία ευρωπαϊκή εντολή για την καταβολή έστω και ελάχιστου ποσού 30 ή 40 ευρώ από τους γονείς ως συμμετοχή, αφού πρόκειται για πολίτες άνεργους και ανασφάλιστους, που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας».
Το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας αφορά 1.110 δομές σε όλη τη χώρα, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες που λειτουργούν με την ευθύνη των Δήμων και κάτω από αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Το κλίμα αβεβαιότητας ανησυχεί τους γονείς, καθώς δε βλέπουν «φως στην άκρη του τούνελ», ενώ οι αιτήσεις για τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000 και δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 120.000. Ενδεικτικό της ανασφάλειας που επικρατεί είναι το γεγονός πως από τον προηγούμενο μήνα έπρεπε να έχει γίνει γνωστή η προκήρυξη για τις δομές ανά περιοχή (ιδιωτικών και δημοτικών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης), προκειμένου το επόμενο διάστημα να ανακοινωθούν τα κριτήρια και να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.
«Στις σημερινές συνθήκες οι περισσότεροι γονείς αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία, όχι μόνο για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά ακόμη και για τους δημοτικούς, που είναι χαμηλότερα. Τρέμουμε στην ιδέα ότι θα αφήσουμε στο δρόμο πάνω από δεκάδες χιλιάδες παιδιά για όλες τις δομές και αγωνιούμε για την τύχη τους», είπε ο κ. Δανιηλίδης.
Σε σημερινή σύσκεψη θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων, που έχουν ήδη μελετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ, ενώ οι δήμαρχοι δίνουν μάχη με το χρόνο και τη γραφειοκρατία, προκειμένου να προλάβουν να πάρουν εγκρίσεις για τα κονδύλια που χρειάζονται και να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις παιδιών και ατόμων και ειδικές ανάγκες.
«Δε θέλουμε να δίνουμε προτεραιότητες, θέλουμε να εξυπηρετούμε όλες τις αιτήσεις, γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολα τα φέρνει βόλτα σήμερα η ελληνική οικογένεια. Άλλωστε, τα κριτήρια ένταξης είναι αυστηρά και ικανοποιούνται μόνο όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη. Και δυστυχώς, είναι πολλοί», ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.