Ανοιχτό εργαστήρι γλυπτικής από το Καλλιτεχνικό Στέκι (φωτογραφίες


ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
*Οι φωτό μάς παραχωρήθηκαν ευγενικά από το Καλλιτεχνικό Στέκι
 
Πιθανόν να έχετε παραξενευτεί όσοι, από τις 6.00 το απόγευμα και μετά ή και άλλες ώρες της ημέρας, ακούτε ήχους εργαλείων στο βόρειο τμήμα του Μουσείου της Καλαμάτας. Εκεί, δεν κατασκευάζεται κάποιο έργο υποδομής που να δικαιολογεί τους ήχους αυτούς, αλλά οι σπουδαστές του Τμήματος Γλυπτικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού Καλαμάτας δουλεύουν την πέτρα, προσπαθώντας να κατασκευάσουν τα έργα τους.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο του ανοιχτού εργαστηρίου γλυπτικής που οργανώνει το Καλλιτεχνικό Στέκι για τους σπουδαστές του αντίστοιχου τμήματος, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα.
Δώδεκα σπουδαστές και συγκεκριμένα οι Γ. Μυλωνάς, Παν. Βασιλόπουλος, Δημ. Αλεξανδρής, Γ. Βαλαβάνης, Στέλιος Λιτσάι, Βασ. Καριζώνης, Φωτ. Γεωργακάς, Μάνος Βαβαδάκης, Ι. Κάλφας, Σπ. Γεωργακόπουλος (από τη Λακωνία), Βίλη Ταφύλη και Άρτεμις Φωτοπούλου προσπαθούν να ζωντανέψουν την πέτρα και να της δώσουν τα σχήματα που επιθυμούν.
 
Από την ακατέργαστη πέτρα
«Είναι μια δραστηριότητα που γίνεται προκειμένου να προβληθεί η τέχνη μας στο χώρο του Ιστορικού Κέντρου, που έχει άλλον “αέρα”», σημειώνει στο «Θ» ο δάσκαλος των σπουδαστών, γλύπτης Γιάννης Γκούζος.
Είναι μια ευκαιρία, συνεχίζει, να δει ο κόσμος πώς γεννιέται ένα γλυπτό από μια ακατέργαστη πέτρα. Η πρώτη ύλη είναι πωρόλιθος, ντόπιο υλικό, που βρίσκεται στην περιοχή της Ανδρούσας και είναι χορηγία των λατομείων – σχιστηρίων μαρμάρου Γ. Γιαννακόπουλου στην Τρίοδο.
Τόσο το Καλλιτεχνικό Στέκι όσο και το Τμήμα Γλυπτικής συνεργάζονται με τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ήδη κάποιοι από τους σπουδαστές έχουν συνδέσει τα έργα τους με την έκθεση «Μυθικοί Χοροί», η οποία διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στο χώρο του Μουσείου, ενώ εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις εν όψει του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Η συνεργασία ξεκίνησε με αφορμή το αίτημα που διατυπώθηκε στη ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, να παραχωρηθεί ο χώρος του πάρκινγκ του παλιού Μουσείου, που φυλάσσεται, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκεί το εργαστήρι και σιγά σιγά εδραιώθηκε με την παραχώρηση του χώρου στο βόρειο τμήμα του Μουσείου.
Κι επειδή πρόκειται για ανοιχτό εργαστήρι, ο καθένας μπορεί με τη βοήθεια των παρισταμένων να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην επεξεργασία της πέτρας, έχει δεν έχει τις σχετικές γνώσεις.
Αρκετός, δε, είναι ο κόσμος που περνά και παρακολουθεί καθημερινά την πρόοδο των έργων ή και συμμετέχει «σκαλίζοντας», ενώ έχουν ακουστεί συγκινητικά σχόλια για την εικόνα που εμφανίζει η περιοχή.
 
Ικανοποίηση
«Είμαι ικανοποιημένος με ό,τι συμβαίνει», σημείωσε ο Ι. Γκούζος, ο οποίος ανέφερε πως σταδιακά θα προτείνει τη διοργάνωση κι άλλων εκδηλώσεων, αφού «η Καλαμάτα έχει δυνάμεις και δυνατότητες, που πρέπει να βγουν στην επιφάνεια και να ενεργοποιηθούν στο χώρο του πολιτισμού».
Καταλήγοντας, κάλεσε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.