Αρίστευσαν μαθητές της Μεσσηνίας στις Πανελλαδικές

Αρίστευσαν μαθητές  της Μεσσηνίας στις Πανελλαδικές

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από Λύκεια της Καλαμάτας
Ποια είναι η συνταγή για έναν υποψήφιο ή μία υποψήφια στις πανελλαδικές, ώστε να πιάσει σχεδόν το απόλυτο; Οι απόψεις διίστανται. Έρευνες έχουν δείξει ότι η οικονομική κατάσταση των γονέων είναι καταλυτικός παράγοντας, αφού στοιχεία φανερώνουν ότι παιδιά από μεσοαστικές και αστικές οικογένειες σημειώνουν τα καλύτερα αποτελέσματα εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων. Βέβαια, κάποιο μικρό ποσοστό παίζει και η τύχη ή η ψυχολογία ου υποψηφίου ή της υποψηφίας την ημέρα των εξετάσεων.
Στην περίπτωση, όμως, της Παντελίας Χριστοπούλου θεωρούμε, επειδή τυχαίνει να έχουμε ιδία άποψη και γνώμη, ότι όλες οι μελέτες και οι παράγοντες δε λένε την αλήθεια. Η μέλλουσα φοιτήτρια πλέον, απόφοιτη του 4ου Λυκείου Καλαμάτας, σημείωσε γενική βαθμολογία 19.67. Πόσο έγραψε στα μαθήματα που εξετάστηκε; Βιολογία 20, Λατινικά 19,8, Ιστορία 19,3, Αρχαία 19.9, Λογοτεχνία 18,2 και Έκθεση 20!
Η χθεσινή ημέρα τη βρήκε, φυσικά, ικανοποιημένη, αλλά χωρίς διάθεση για… μεγάλα λόγια. Δύο κουβέντες τις κλέψαμε, κι αυτές υπό μεγάλη πίεση. Το μυστικό της επιτυχίας της; Το διάβασμα σε όλα τα μαθητικά της χρόνια, όχι μόνο το υποχρεωτικό, αλλά και λογοτεχνία, φιλοσοφία. Πρόκειται για ένα κορίτσι που δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Απλά κατάφερε και συνδύασε, ως ιδανική μαγείρισσα, το ξεχωριστό ταλέντο και την εργασία.
Το πρώτο της «θέλω» είναι να σπουδάσει στη Νομική Αθήνας, αλλά είναι τόσο απρόβλεπτη, που μπορεί και να αλλάξει γνώμη. Επειδή δεν ήθελε από την αρχή να γράψουμε κάτι ξεχωριστό γι’ αυτή, σταματάμε εδώ.
Βέβαια, εκτός από την Παντελία, υπήρξαν κι άλλα παιδιά στα σχολεία της Μεσσηνίας που σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις. Στο 3ο Λύκειο Καλαμάτας σχεδόν δέκα απόφοιτοι έγραψαν πάνω από 19, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που σημείωσαν βαθμολογία από 15 και πάνω.
Κάποια ονόματα που πλησίασαν στο απόλυτο είναι η Παναγιώτα Αναγνωσταρά με βαθμολογία 19,57, η Βασιλική Χαραλαμποπούλου με 19,35, η Ευγενία Μανδηλάρη με 19,35, ο Πέτρος Στρέμπας με 19,33, ο Παναγιώτης Τζώρτζης με 19,25, ο Κωνσταντίνος Στρέμπας με 19,22, η Όλγα Μανσούδη με 19,20, ο Μάριος Κοντόπουλος, η Νίκη Σκοπέτου, η Χριστίνα Γαραντζιώτη.
Και στο Λύκειο της Παντελίας κάποιοι συμμαθητές και συμμαθήτριές της πήγαν εξίσου καλά. Η Ευρυδίκη Κυριαζή έφτασε στο 19,53 ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος στο 19,47, η Ιωάννα Π. Βασιλοπούλου στο 19,33 και η Μαρία Καλέκα στο 19,27. Στους αριστεύσαντες και η Χριστίνα Σπυροπούλου.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη