Εξηγήσεις Θέμελη για την «επίθεση» των αρχαιολόγων

Εξηγήσεις Θέμελη για την «επίθεση» των αρχαιολόγων

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
 
Εξηγήσεις Θέμελη για
την «επίθεση» των αρχαιολόγων
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Τις τελευταίες ημέρες, σε ρεπορτάζ του «Θάρρους», είχε παρουσιαστεί το θέμα με τις συζητήσεις, τις αντιπαραθέσεις και τις διαμαρτυρίες που είχαν ξεσπάσει μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών προσφοράς τουριστικού πακέτου το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έναντι πληρωμής συμμετοχή σε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, προσφορά που διαφημίζεται και από ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μεσσηνία.
Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Κατά την ανασκαφική περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2014 στην Αρχαία Μεσσήνη η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών προσκαλεί ομάδες 4 – 8 ενήλικων ατόμων που θα διαμένουν στη Μεσσηνία, να λάβουν μέρος για μια μέρα ή για μια εβδομάδα στο πρόγραμμα της ανασκαφής και της συντήρησης υπό την εποπτεία έμπειρου επιστημονικού προσωπικού. Το κόστος της συμμετοχής τους υπολογίζεται σε 120 ευρώ κατά άτομο και ημέρα» (διευκρίνιση: Ο πελάτης, υποψήφιος αρχαιολόγος, θα πληρώνει 120 ευρώ).
Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος σε δική του ανακοίνωση, αφού επισήμανε ότι η αρχαιολογική έρευνα είναι επιστημονικό έργο και όχι αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, τόνιζε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης ακόμη και της επιστημονικής διαδικασίας της αρχαιολογικής έρευνας, στην οποία είμαστε αντίθετοι και καλούμε και όλη την επιστημονική κοινότητα να αντισταθεί σε διαδικασίες που ιδιωτικοποιούν ακόμη και την επιστημονική έρευνα!
Η άδεια ανασκαφής, μελέτης και έρευνας δίνεται σε ιδρύματα και φορείς (στην προκειμένη περίπτωση στην Αρχαιολογική Εταιρεία) για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και όχι για την απευθείας εξωθεσμική εμπορική εκμετάλλευσή τους
Τέλος, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη χαρακτηριστική άνεση με την οποία ένας ιδιώτης (ξενοδοχειακό συγκρότημα) θεωρεί ότι μπορεί να διαφημίζει “πακέτα” που περιλαμβάνουν “συμμετοχή σε ανασκαφή”, χωρίς καμία έγκριση από το ΥΠΠΟΑ. Ποιο είναι το επόμενο βήμα άραγε; Οι ιδιωτικές ανασκαφές στην αυλή των ξενοδοχείων;».
Χθες, η «Εφημερίδα των Συντακτών» έδωσε συνέχεια στο θέμα, δημοσιεύοντας τις απόψεις του καθηγητή Π. Θέμελη. Όπως επισημαίνει: «Η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, καταχώρισε στο δικτυακό τόπο της ανακοίνωση με την πληροφορία ότι δέχεται στην ανασκαφή ενήλικες εθελοντές (4-8 άτομα) για μικρά χρονικά διαστήματα, με την καταβολή αντιτίμου, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη απασχόλησης τεσσάρων εργατών και δύο τουλάχιστον αρχαιολόγων με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων φαγητού και ύπνου, καθώς και η δαπάνη αγοράς στοιχειώδους εξοπλισμού (καροτσάκια, κασμάδες, φτυάρια, σκαλιστήρια, σκουπάκια κ.λπ.). Η ανασκαφική δαπάνη καλύπτεται κατά πάγια τακτική από ιδιωτικές πηγές. Κατά πάγια, επίσης, τακτική ετών δεχόμαστε στην ανασκαφή εθελοντές, ηλικίας από 18 ως και 80 ετών, διαφόρων ειδικοτήτων και οιασδήποτε εθνικότητας, να βιώσουν για ένα διάστημα μαζί μας την εμπειρία της ανασκαφικής διαδικασίας.
Η ιδιωτική εταιρεία ΕΤΕΜΕΣ, στην οποία ανήκει και το “Costa Navarino”, έδειξε ενδιαφέρον στο να στέλνει 4-8 επισκέπτες της για μία μέρα την εβδομάδα να μετέχουν εθελοντικά παρακολουθώντας την ανασκαφή, εφόσον βεβαίως δεχτούν να επωμιστούν το κόστος του λεγόμενου “πακέτου” που διαφημίζει η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία (διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο τους, μεταφορές κ.λπ.).
Σημειωτέον ότι, παρά τη διαφήμιση, η πρόταση δεν έχει ακόμη λάβει τη μορφή συμφωνίας, ώστε να ενημερώσω σε συνέχεια τους αρμόδιους φορείς. Νομίζω ότι ο Σύλλογος των Αρχαιολόγων βιάστηκε κάπως και δε μου ζήτησε προηγουμένως ενημερωτική συνάντηση».