Θεωρείται σίγουρο ότι κάποια θα περιμένουν το επόμενο χρηματοδοτικό «τρένο»
Της Βίκυς Βετουλάκη
Κρίσιμη για το μέλλον πολλών έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμων της Μεσσηνίας η σημερινή μέρα, καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπουργείου Ανάπτυξης και Περιφερειών για το «πράσινο φως» σε υπογραφές συμβάσεων που θα επιτρέψουν την εκτέλεση έργων και θα αρθεί έτσι το απαγορευτικό που έχει μπει από τον Απρίλιο.
Οι εμπλεκόμενοι, που γνωρίζουν τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούν σίγουρη την απένταξη αρκετών έργων και στη σημερινή συνάντηση πάνε με στόχο να «ελαχιστοποιηθούν οι όποιες απώλειες».
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο με εγκύκλιό του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, «πάγωσε» όλους τους διαγωνισμούς και τις αναθέσεις έργων που είχαν ενταχθεί κανονικά στο ΕΣΠΑ.
Δεκάδες έργα που υποτίθεται είχαν εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση, έχουν «παγώσει» και δεν μπορούν να εκτελεστούν.
«Πάγωμα» σημαντικών έργων
Χαρακτηριστική είναι η εξής αναφορά από την εγκύκλιο του υπουργού, τον Απρίλιο: «Το υπουργείο μας είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε άμεσο κλείδωμα εισαγωγής νέων εντάξεων και προσκλήσεων στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των έργων του ΕΣΠΑ. Καλούνται οι διαχειριστικές αρχές να ειδοποιήσουν τους τελικούς δικαιούχους των έργων να μην προβούν σε αναλήψεις νομικών δεσμεύσεων, δηλαδή να μην υπογράψουν συμβάσεις».
Ο λόγος που «πάγωσαν» τόσους μήνες τα έργα είναι οι λεγόμενες υπερδεσμεύσεις του προγράμματος, που έχουν να κάνουν με τις κάθε είδους πελατειακές εξαγγελίες, αλλά και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού των έργων.
Είχαμε, λοιπόν, υπερεντάξεις έργων, κάτι που γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, όμως αυτή τη φορά «ξέφυγαν» και οι νομικές δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το ευρωπαϊκό «καμπανάκι».
Έτσι, από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση έργου στη Μεσσηνία (ούτε και προεκλογικά) και βρίσκονται σε εξέλιξη ισχυρές διαπραγματεύσεις, ώστε να γίνει άρση του «απαγορευτικού» και σημαντικά έργα να «ανοίξουν πανιά».
Πρόβλημα και στους Δήμους
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περιοχή μας, είναι η αντιδιαβρωτική προστασία της ανατολικής πλευράς του Μεσσηνιακού κόλπου και συγκεκριμένα η β΄ φάση, που περιλαμβάνει τα έργα σε Κιτριές και Παλιόχωρα. Το έργο έχει δημοπρατηθεί, βρίσκεται τώρα στη διαδικασία των ενστάσεων και ελπίζουν μέχρι την ολοκλήρωσή της να έχει επιτραπεί η υπογραφή της σύμβασης, για να ξεκινήσει η εκτέλεση.
Το ίδιο συμβαίνει και με το αποχετευτικό έργο στο Δήμο Δυτικής Μάνης.
Για τα δύο αυτά έργα και ιδιαίτερα για το πρώτο, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης, ευχήθηκε μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει υπογραφεί η σύμβαση.
Καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ, λόγω του «απαγορευτικού», έχουν και οι Δήμοι. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, το συγκεκριμένο θέμα τούς έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και σημαντικά έργα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και δεν μπορούν. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του τέτοια έργα είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης λόγω αμιάντου σε Λογγά, Ανδριανή και Κλεισούρα, προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, η οδική παράκαμψη στου Δάρα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ και το δίκτυο αποχέτευσης Πεταλιδίου, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος, η απαγόρευση δόθηκε στο παρά 5, ακριβώς πριν από τη δημοπράτηση του δικτύου αποχέτευσης Πεταλιδίου, που είναι ένα πολύ σοβαρό έργο για την περιοχή. Τα άλλα δύο έργα είναι πανέτοιμα για δημοπράτηση.
Στόχος οι λιγότερες απώλειες
Το overbooking στις νομικές υποχρεώσεις του προγράμματος «φρέναρε» την όλη διαδικασία και αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις απ’ όλες τις Περιφέρειες για το ποια έργα θα παραμείνουν στο πρόγραμμα και θα εκτελεσθούν και ποια θα πάρουν κάρτα αναβολής για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Οι ρεαλιστές αναφέρουν ότι απώλειες έργων πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και οι προσπάθειες των Περιφερειών, όπως και της Πελοποννήσου, είναι η ελαχιστοποίησή τους.
Φυσικά, η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δυσκολεύει τα πράγματα και η αποψινή συνάντηση στο υπουργείο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για πολλά έργα. Οι Περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, οι οποίες θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θεωρείται πως είναι θέμα ημερών να ξεκαθαρίσει το τοπίο.