Μισογεμάτο βλέπει το ποτήρι η εταιρεία για τη βιωσιμότητα στο Μέγαρο Χορού


Μισογεμάτο το ποτήρι
βλέπει η μελέτη της εταιρείας για τη βιωσιμότητα

Ακολουθεί η εκπόνηση σχεδίου λειτουργίας και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Γόνιμος προβληματισμός αναπτύχθηκε προχθές το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, κατά την παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας από στελέχη της εταιρείας Planet, που τη συνέταξε.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανοίγοντας τη συζήτηση, καλωσόρισε όσους προσήλθαν στην παρουσίαση, χαιρετίζοντας την παρουσία των πρώην δημάρχων Χρήστου Μαλαπάνη και Γιώργου Κουτσούλη, οι οποίοι «συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία του Μεγάρου Χορού», όπως επισήμανε.
Την παρουσίαση της μελέτης έκανε εκ μέρους της εταιρείας ο Κωνσταντίνος Καλογήρου, με τη συμμετοχή των στελεχών της Νίκου Μανωλόπουλου και Βάσως Βακαλοπούλου. Ο κ. Καλογήρου τόνισε πως σκοπός της μελέτης είναι «να προκύψει οικονομικό αντικείμενο σε βάθος χρόνου, χωρίς να απαιτείται συνεχώς αιμοδοσία. Θεωρούμε ότι αυτό έχει επιτευχθεί». Από την Planet εκτιμάται πως είναι δυνατόν το Μέγαρο να παρουσιάσει μικρή κερδοφορία σε τριάμισι χρόνια από σήμερα.
Η μελέτη εστιάζει στη διατήρηση εκ μέρους του Μεγάρου Χορού του χαρακτήρα που αφορά στο χορευτικό αντικείμενο, καθώς και τη στέγαση και άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, αλλά και κοινωνικών εκδηλώσεων. Η χρηματοδότηση από το Δήμο ή την Κοινωφελή του Επιχείρηση «Φάρις» αποκλείσθηκε και για τη λειτουργία του θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι προγραμματικές συμβάσεις, τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χορηγίες – συνδρομές. Σημαντική, επομένως, παράμετρο αποτελεί και η δημιουργία ενός Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, πάνω σε συνδρομητικό μοντέλο.
Καίριο πρόσωπο θα αποτελεί ο καλλιτεχνικός και διοικητικός διευθυντής, το μόνιμο προσωπικό θα αποτελείται μόνο από 3 άτομα, ενώ το μοντέλο λειτουργίας θα είναι μεικτό: οι βασικές εργασίες θα εκτελούνται με μέριμνα του Δήμου, ο οποίος θα έχει και τη διοίκηση (τον καλλιτεχνικό και διοικητικό διευθυντή, που θα προσλάβει ο Δήμος, θα πλαισιώνει γνωμοδοτικά το Διοικητικό Συμβούλιο), ενώ ορισμένες εργασίες θα προσφέρονται από ιδιώτες.
Ο κ. Καλογήρου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το όραμα και ο στόχος ξεφεύγουν της περιοχής. Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας έχει τις προϋποθέσεις και τα φόντα να παίξει σημαντικό ρόλο σίγουρα στη νότια Ελλάδα και, με τις κατάλληλες συνεργασίες, πανελλαδικά».

Π. ΝΙΚΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΙΑ ΟΛΟΙ»
Ο δήμαρχος Π. Νίκας παρατήρησε πως «είμαστε στην ίδια μεριά όλοι, το ποτήρι είναι μισογεμάτο». Ανέφερε, ακόμη, πως αποτελεί σημαντικό θέμα η κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει δημοπρατηθεί, όμως λόγω προβλημάτων από τις υπερεντάξεις έργων, δεν έχει ακόμη υπογραφεί συμφωνητικό με τον ανάδοχο. Ο Δήμος Καλαμάτας αγόρασε και το ακίνητο βορείως του Μεγάρου Χορού, προκειμένου να είναι ολοκληρωμένη η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, που θα φθάσει – όπως είπε ο δήμαρχος – μέχρι την οικοδομική γραμμή της οδού Νέδοντος.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα υποστηρίξει τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού χωρίς να αυξήσει το πολιτιστικό τέλος, ταυτοχρόνως όμως καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου και του αμφιθεάτρου του ΟΑΕΔ. «Πρέπει να βρούμε τρόπο χρηματοδότησης», σημείωσε, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε συνεργασίες», όπως με το υπουργείο Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης κ.ά. Ευχαρίστησε, δε, ιδιαιτέρως «τα στελέχη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τον Γιώργο Κουρουπό, για την αγάπη με την οποία μας περιβάλλουν».
Πρόσθεσε, δε, πως «χρειαζόμαστε έναν καλλιτεχνικό διευθυντή και μάνατζερ, να έχει το μυαλό του στα χρήματα και στην καλλιτεχνική καταξίωση». Ο δε Δήμος θα έχει τη λογιστική διαχείριση και θα πλαισιώσει με το Διοικητικό Συμβούλιο το διευθυντή.
Κατέληξε λέγοντας ότι ο Δήμος θα προετοιμάσει ένα σχέδιο λειτουργίας, το οποίο θα εξετάσουν τα στελέχη της Planet για να διαπιστώσουν εάν συνάδει με τη μελέτη. Θα ακολουθήσει η τελική διαβούλευση, ώστε να εισαχθεί στη συνέχεια το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ «ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟ- ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η αντιπολίτευση φαίνεται να κρατά επιφυλακτική στάση, καταγγέλλοντας ότι η μελέτη της βιωσιμότητας θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί πριν από την κατασκευή του έργου και όχι εκ των υστέρων.
«Ο Δήμος, αντί να προχωρήσει σε διαβούλευση κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας για το θέμα πρώτα με το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είχε συμφωνηθεί, προχώρησε σε διαβούλευση με την εταιρεία Planet, χωρίς να έχει την άποψη της αντιπολίτευσης», σημείωσε σε δηλώσεις του στην «Ημερησία» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοικτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες», Μανώλης Μάκαρης. Και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά μας παρουσίασαν ένα έτοιμο σχέδιο και μας ζητούν να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτό. Το Μέγαρο Χορού είναι ένα θέμα που έχει πανελλήνια διάσταση και ακτινοβολία, την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».