Πέφτει σήμερα η αυλαία για το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας


«Η Πετρόσουπα» του Στάθη Γυφτάκη… κλείνει τα φώτα
Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο για μία ακόμη φορά σημείωσε απόλυτη επιτυχία, όπως αναφέρουν ειδικοί και μη.
Όπως έγραψε, μεταξύ άλλων, ο γνωστός κριτικός Γιώργος Σαρηγιάννης, «το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι από τα εντελώς ελάχιστα εκτός Αθήνας που μπορούν να κάνουν περήφανο τον -όσο ακόμα απέμεινε…- πολιτισμό μας. Για να παραφράσω τον τίτλο Jacques Brel Is Alive and Well and Living in Paris ενός αμερικάνικου μουσικού σόου του 1968, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού είναι ζωντανό και καλά και ζει στην Καλαμάτα».
Η αυλαία θα πέσει σήμερα το βράδυ στις 10.00 στο αμφιθέατρο του Κάστρου με την «Πετρόσουπα» του δικού μας Στάθη Γυφτάκη.
Η «Πετρόσουπα» από κινέζικος λαϊκός μύθος μαγειρεύτηκε σε ένα ευωδιαστό μουσικό παραμύθι από μια συντροφιά παιδιών και μεγάλων: από τον Καλαματιανό συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας – τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο» -, τη Λίλλυ Τριαντάρη και τις λέξεις της, το χορογράφο Δημήτρη Σωτηρίου και τους sinequanon, την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελεία».
Λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές – σε μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014 – θα πλημμυρίσουν με ζωντάνια και μαγεία τη σκηνή του Αμφιθεάτρου του Κάστρου, ώστε ο ευωδιαστός ατμός από το τσουκάλι της «Πετρόσουπας» να φτάσει έως το τελευταίο σπίτι της πόλης, μεταφέροντας το ιδιαίτερο άρωμά της, αυτό της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Η παράσταση θα δοθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται στις 19.30 η παράσταση εργαστηρίου «On the road» με σημείο συνάντησης το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Επίσης, οι προβολές χορογραφικού υλικού των ομάδων που συμμετέχουν στα εργαστήρια χορογραφίας, καθημερινά 10.30 – 13.00 & 18.30 – 21.00, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα συνεχίζονται οι προβολές από το αρχείο του Φεστιβάλ στο πλαίσιο της έκθεσης «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», Τρίτη – Κυριακή 8.00 – 20.00, Δευτέρα 13.30 – 20.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Επίσης, ολοκληρώνεται το σεμινάριο σύγχρονου χορού με τη Marta Coronado και το εργαστήρι δραματουργίας με τη Hildegard De Vuyst.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη