Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανάμεικτα τα συναισθήματα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανάμεικτα τα συναισθήματα από  την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να είχε ανακοινώσει ότι οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα σχολεία στη 1.00 μετά το μεσημέρι χθες, αλλά στην Καλαμάτα έγιναν γνωστές λίγο μετά τις 11.00 το πρωί.
Από εκείνη τη στιγμή άρχιζαν να πηγαίνουν οι ενδιαφερόμενοι στα σχολεία, για να δουν το αποτέλεσμα των κόπων τους. Άλλοι έφευγαν πετώντας στα ουράνια, ενώ άλλοι κλαίγοντας, αφού είδαν μέσα από μια λίστα με βαθμολογίες τα όνειρά τους να κάνουν φτερά.
Το «Θ» βρέθηκε σε Λύκεια της Καλαμάτας, όπου συνομίλησε με υποψηφίους για τα αποτελέσματα, ενώ διευθυντές σχολίασαν τις φετινές επιδόσεις:
 
Ελένη Μητροπούλου
Οι βαθμοί είναι όπως τους περίμενα και, μάλιστα, λίγο καλύτεροι. Θέλω να περάσω Βιολογία. Σχετικά με τα φετινά θέματα, σε κάποια μαθήματα ήταν πιο εύκολα, σε κάποια πιο δύσκολα.
 
Παναγιώτης Σμυρλής
Είμαι ευχαριστημένος και θέλω να περάσω σε Οικονομικές Σχολές στην Αθήνα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.
 
Μαριάννα Γκρέκη
Πήγα πολύ καλά. Στόχος μου είναι η Νομική. Τελικά, οι προβλέψεις μου για τους βαθμούς μου δεν απείχαν και πολύ. Τα θέματα γενικότερα ήταν πιο εύκολα από τα περσινά και ήταν για καλά διαβασμένους.
 
Γιώργος Κωνσταντόπουλος
Συγκέντρωσα 17.100 μόρια και στόχος μου είναι η ΣΤΥΑ. Τα θέματα ήταν πιο εύκολα από πέρυσι, εκτός από τη Φυσική, που ήταν δυσκολότερη. Σχετικά με τους υπολογισμούς μου, είχα πέσει έξω 200 μόρια, οπότε είχα μια ευχάριστη έκπληξη.
 
Αμάντα Χάντζου
Είμαι σχετικά ευχαριστημένη, καθώς με βάση τους υπολογισμούς μου είχα απόκλιση στην έκθεση. Στόχος μου είναι η Ιατρική.
 
Ορέστης Σαρέλας
Είμαι ευχαριστημένος από τις βαθμολογίες μου. Στόχος είναι η Νομική Αθηνών. Τα θέματα φέτος ήταν βατά, αλλά μη αναμενόμενα, τουλάχιστον στη Θεωρητική Κατεύθυνση.
 
Ευαγγελία Πανταζή
Σε σχέση με τις περσινές βάσεις περνάω στη Νομική. Έτσι είμαι ευχαριστημένη. Η χρονιά που πέρασε απαιτούσε πρόγραμμα, συστηματικό διάβασμα και πολύωρο, αλλά και περιορισμένες εξόδους.
 
Ελένη Παπαδιονυσίου
Είμαι ευχαριστημένη με τους βαθμούς μου. Στόχος μου είναι τα Οικονομικά. Τα θέματα γενικότερα ήταν εύκολα, αλλά η χρονιά δύσκολη.
 
Πένυ Πετεινάρη

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να πάω καλύτερα. Κι εμένα τα Οικονομικά με ενδιαφέρουν, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.
 
Χρύσα Ποντικού
Εγώ ήμουν της Θεωρητικής Κατεύθυνσης και σκέφτομαι για Ψυχολογία. Είμαι αρκετά ευχαριστημένη που μια δύσκολη χρονιά φτάνει στο τέλος της.
 
Δήμητρα Ψαρρέα
Γενικότερα είμαι ευχαριστημένη, αν και θεωρώ ότι βαθμολόγησαν αυστηρά, ειδικά στην έκθεση. Στόχος μου είναι η Νομική. Με τα μόρια που έχω, αν δεν ανέβουν οι βάσεις, θα περάσω.
 
Έλλη Γιαννακούλα
Αισθάνομαι απογοητευμένη. Όσα είχα προβλέψει, δεν έχουν σχέση με αυτά που είδα. Δεν ξέρω τι θα κάνω. Θα περιμένω τις βάσεις και βλέπουμε.
 
Ελένη Τσικρικά
Είναι η δεύτερη φορά που δίνω και πήγα καλύτερα από πέρυσι. Θέλω να περάσω σε Παραϊατρικά Τμήματα και πλέον νομίζω ότι τα κατάφερα. Η χρονιά ήταν περίεργη. Μπορεί τα θέματα να ήταν πιο εύκολα, αλλά η διαδικασία του να ξαναδίνεις είναι ψυχοφθόρα.
 
Δημήτρης Κοψίδας
Πιστεύω ότι τα πήγα καλά. Απλά σε ένα μάθημα δεν περίμενα τόσο χαμηλό βαθμό. Πάντως, είμαι ευχαριστημένος. Στόχος μου είναι το Χημικό. Αν δεν αλλάξει κάτι, περνάω σίγουρα.
 
Γιώτα Σαμπαζιώτη
Δεν είμαι ευχαριστημένη από τη βαθμολογία μου, αλλά συνεχίζω να είμαι αισιόδοξη, αφού θεωρώ ότι θα περάσω σε κάποια από τις σχολές που μου αρέσουν. Η χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά πλέον όλα τελείωσαν.
 
Σταύρος Γιαννακάρης
Δεν τα πήγα όπως θα ήθελα. Περίμενα σε συγκεκριμένα μαθήματα άλλους βαθμούς, που τελικά δεν ήρθαν. Θέλω να σπουδάσω κινηματογράφο και ελπίζω οι βάσεις να πέσουν και να τα καταφέρω.
 
Δημοσθένης Γαλάνης
Έχω απογοητευτεί λίγο, αφού περίμενα περισσότερα. Ήθελα να περάσω Φαρμακευτική, αλλά εντάξει, υπάρχουν κι άλλες σχολές που περνάω. Για μένα, μοιραία αποδείχθηκαν τα Μαθηματικά και η Φυσική. Πλέον περιμένουμε.
 
Λυκειάρχες

Γιώργος Λιακέας (1ο Λύκειο)
Οι μαθητές του σχολείου πήγαν πάρα πολύ καλά. Ήταν κάτι αναμενόμενο για τη φετινή τρίτη Λυκείου. Εκτός από καλοί μαθητές, ήταν και καλά παιδιά. Είχαμε επιτυχίες και στις τρεις κατευθύνσεις. Όλο αυτό αποτελεί μια επιβράβευση για τον αγώνα των παιδιών όλη τη χρονιά.
 
Μαρία Τσαγκαράκη (2ο Λύκειο)
Για τη Μαρία Τσαγκαράκη οι χθεσινές στιγμές ήταν από τις τελευταίες της στο σχολείο, αφού τυπικά βγήκε σε σύνταξη, ωστόσο λόγω της παράτασης του σχολικού έτους, παραμένει στο πόστο της μέχρι την Παρασκευή.
Έτσι, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε την ευκαιρία και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για αυτές τις περίεργες ώρες, αλλά και τις φετινές επιδόσεις του σχολείου της: «Όπως είναι πλέον τα πράγματα, δε θέλω να είμαι στο χώρο αυτό. Είμαι 41 χρόνια και έχω κουραστεί, αλλά όσο περνούν οι μέρες, τόσο και πιο πολύ στενοχωριέμαι. Αυτή την απόφαση, όμως, δε θα την άλλαζα, γιατί σωματικά δεν μπορώ άλλο.
Αυτή τη στιγμή γίνονται πράγματα που θέλουν επαναστατικότητα και αντίδραση, την οποία πλέον δεν μπορώ να έχω. Ξέρω τι πρέπει να γίνει, αλλά δεν αντέχω να το κάνω.
Για τα φετινά αποτελέσματα του σχολείου μου, έχω να πω ότι είμαστε ένα περιφερειακό και υποτιμημένο σχολείο, παρ’ όλα αυτά οι επιδόσεις των παιδιών είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες. Πριν από 3 χρόνια, στην πρώτη Λυκείου, δηλαδή, αυτών των μαθητών, θα λέγαμε ότι δεν περνά κανένας και τώρα έχουμε έναν αρκετά ικανοποιητικό αριθμό μαθητών που θα περάσουν. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά κανένα παιδί δεν πρέπει να απογοητεύεται. Σε όλα τα παιδιά πρέπει να δίνονται οι ευκαιρίες, όλα ωριμάζουν και όταν ωριμάσουν, αποδίδουν».
Ως παράδειγμα ανέφερε ένα μαθητή «που στην πρώτη Λυκείου ήθελαν να τον διώξουν από όλα τα σχολεία, γιατί ήταν ζωηρός και ατίθασος, και σήμερα που μιλάμε αυτός ο μαθητής είναι πρώτος σε βαθμό πρόσβασης.
Ακόμα να σημειωθεί ότι σε αυτό το σχολείο υπάρχουν πολλά παιδιά που οι γονείς τους είναι άνεργοι, όπως και παιδιά εργατών, αλλά και αγροτών. Η εισαγωγή ενός τέτοιου μαθητή είναι πραγματικά επιτυχία και δικαίωση».
 
Γιάννης Μπουγάς (5ο Λύκειο)
Ξεχωριστό στο σχολείο μας, αλλά και στην περιοχή, είναι ότι οι πιο πολλοί μαθητές έχουν τον έναν ή και τους δύο γονείς ανέργους, άρα μιλάμε για παιδιά από φτωχά λαϊκά στρώματα που κατάφεραν να γράψουν καλά και, μάλιστα, έχουμε τρεις αριστούχους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας