Στο μείζον ζήτημα της προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου και δη της περιοχής Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας», θα δούμε ακόμη πολλά «επεισόδια», με το ένα να ανατρέπει το άλλο και στο τέλος ο πιο «ισχυρός», φαίνεται, θα επικρατήσει.
Μόλις πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκαν την περιοχή και στο χθεσινό φύλλο του «Θ» γράψαμε για τη σκληρή στάση και θέση των επιθεωρητών της Ε.Ε. σχετικά με την προστασία του οικοσυστήματος. Οι επιθεωρητές ήρθαν να ελέγξουν εάν η χώρα μας έχει λάβει τα μέτρα προστασίας της περιοχής Natura 2000, για τα οποία πολλάκις έχει δεσμευθεί η ελληνική Πολιτεία και οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, εν όψει του δικαστηρίου στην Ε.Ε. στο οποίο έχει παραπεμφθεί η Ελλάδα, ακριβώς επειδή δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας του οικοτόπου παρά τη σχετική Κοινοτική Οδηγία. Απεναντίας, έχουν προκληθεί βλάβες και προκαλούνται οχλήσεις από δραστηριότητες στο οικοσύστημα, που αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του είδους προτεραιότητας της θαλάσσιας χελώνας.
Χθες, στην περιοχή βρέθηκε ο μελετητής που θα συντάξει τη συμπλήρωση της ήδη εγκεκριμένης ΕΠΜ «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος» και «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας», με την προσθήκη των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων ΕΖΔ Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία) και ΕΖΔ θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτ. Κατάκολο-Κυπαρισσία), και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χαρακτηρίζει, ρυθμίζει και καθορίζει όρους προστασίας και μέτρα διαχείρισης κατά τρόπο ενιαίο και για τις τρεις ανωτέρω ΕΖΔ, ώστε να εξασφαλιστεί ενιαίο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προαναφερόμενων προστατευόμενων περιοχών, επιτυγχάνοντας κατά τρόπο άρτιο την πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία της ακτής της Δυτικής Πελοποννήσου!
Σε αντίθεση με τους επιθεωρητές της Ε.Ε., στη συνάντηση και συζήτηση που είχε ο μελετητής Νικόλαος Χλύκας με το δήμαρχο Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια, αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, διεφάνη η πρόθεσή του στη μελέτη να μην προτείνονται καθολικές απαγορεύσεις και περιορισμοί σε δόμηση και χρήσεις γης, αλλά ήπια μέτρα προστασίας σε 4 ζώνες και με μεταβατικές διατάξεις για την αρτιότητα οικοπέδων και τους συντελεστές δόμησης, γεγονός που έκανε τη Δημοτική Αρχή να εκφράζει την ικανοποίησή της για όσα άκουσε.
Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα της προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου έχει και άλλες προεκτάσεις, αφού σε τμήμα της Natura 2000 προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα, στην Ελαία, ανέγερσης εξοχικών – παραθεριστκών κατοικιών, γεγονός που – θυμίζουμε – ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και με το οποίο είναι σφόδρα αντίθετο σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Όλοι, πλην δύο «λευκών», ψήφισαν ότι η «επιχειρηματική επένδυση» δε συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία!
Το Σώμα, σε εκείνη τη συνεδρίαση, χαρακτήρισε εμπορική τη δραστηριότητα και μόνον, χωρίς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που, όπως τόνιζαν, θα καταστρέψει τη μοναδικότητα του φυσικού κάλλους της περιοχής και αντί να έχει θετικά αποτελέσματα για το μέλλον, θα έχει τα ακριβώς αντίθετα. Οι, δε, συνέπειες αυτής της δραστηριότητας στο περιβάλλον, το οικοσύστημα, τη θαλάσσια χελώνα και τους ανθρώπους θα είναι αρνητικές.
Ο μελετητής, ωστόσο, χθες, αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα παρότι ερωτήθηκε για την «επένδυση», φάνηκε πως αφήνει «ανοιχτό παράθυρο» και για την «επιχειρηματική δραστηριότητα» στην περιοχή, με όρους και προϋποθέσεις.
Άραγε, από την απόλυτη προστασία που προτεινόταν σε προμελέτες, προσχέδια και σχέδια για το παραλιακό μέτωπο από Αγιαννάκη μέχρι Ελαία, η «νέα» προμελέτη αφήνει περιθώρια δόμησης, παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής Πολιτείας στην Ε.Ε. εν όψει της εκδίκασης της παραπομπής της Ελλάδας για παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
του Ηλία Γιαννόπουλου