Ημερίδα προβολής ώριμων (κοντά στο στάδιο εμπορικής αξιοποίησης) ερευνητικών αποτελεσμάτων ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη, 17 Ιουλίου, το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει αναλάβει για προβολή της ελληνικής καινοτομίας και τεχνολογίας στο εξωτερικό.
Στην ημερίδα παρευρέθησαν πρέσβεις και οικονομικοί/εμπορικοί ακόλουθοι χωρών διαπιστευμένων στην Ελλάδα, καθώς και Έλληνες ομόλογοί τους.
Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν τρεις ώριμες τεχνολογίες λογισμικού ανάπτυξης ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η παρουσίαση των τεχνολογιών έγινε από το διευθυντή του και πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Κωνσταντίνο Μασσέλο.
Ειδικότερα, οι τεχνολογίες αφορούν σε προγράμματα λογισμικού σχεδίασης και υλοποίησης ηλεκτρονικών συστημάτων και έχουν ως στόχο τη μείωση τους κόστους και του χρόνου σχεδίασης ηλεκτρονικών συστημάτων.
Η χρήση αυτών των τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρονικά προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλού κόστους, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα διαφορετικών πτυχών της καθημερινής ζωής.
Οι αντίστοιχες παρουσιάσεις είχαν τους ακόλουθους τίτλους: «MATLAB compiler for cost and time efficient electronic systems development», «The HercuLeS high level synthesis tool for low cost and fast time to market electronic systems development» και «Software Tool for Middle Stage Compiler Design».
Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, η προβολή της Ελλάδας ως τόπου παραγωγής καινοτομίας εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία διαφορετικής και ελκυστικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες προβολής ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων.