Πύλη εξόδου λαθρομεταναστών το Καλό Νερό από οργανωμένο κύκλωμα


ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Όχι μόνο ως πύλη εισόδου λαθρομεταναστών, αλλά και ως πύλη εξόδου λειτουργεί η Μεσσηνία, όπως αποκαλύφθηκε από τη μεγάλη υπόθεση που εξιχνίασε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με την εξάρθρωση ομάδας που διακινούσε παράνομους μετανάστες και εκμεταλλευόταν τον ανθρώπινο πόνο έναντι υψηλών ποσών.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι ως δράστες επιβίβαζαν μετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από την παράκτια περιοχή του Καλού Νερού Κυπαρισσίας. Αφού τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας.
Την υπόθεση δούλεψε με άκρα μυστικότητα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, χωρίς την εμπλοκή καμιάς υπηρεσίας από την Πελοπόννησο, καθώς, όπως φαίνεται από τη σύλληψη αστυνομικού υποδιευθυντή στην Κόρινθο, κι αυτές είχαν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση.

Κανένα μέλος από τη Μεσσηνία
Αρχικά η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβε δύο συνταξιούχους ναυτικούς, 67 και 52 ετών, μία 42χρονη τραπεζική υπάλληλο που κατάγεται από την Τρίπολη, έναν 50χρονο αρχιφύλακα που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής και έναν 50χρονο απόστρατο αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει δύο ακόμα άτομα, τα οποία καταζητούνται, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και εμπλοκή στην παράνομη δραστηριότητά της. Πρόκειται για δύο αδέλφια, υπηκόους Συρίας, ηλικίας 45 και 48 ετών, οι οποίοι καταζητούνται από το 2004 με εντάλματα.
Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνούσε τους τελευταίους 8 μήνες τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, που είχε ως αντικείμενο τη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Τα μέλη της διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα μας μεγάλου αριθμού παρανόμων μεταναστών από την Τουρκία, με σκάφη, μέσω θαλάσσης. Στη συνέχεια, τους διακινούσαν οδικώς με λεωφορεία και επικαθήμενα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων, προς διαφόρους προορισμούς – περιοχές της χώρας, αλλά και προς άλλες χώρες της Ευρώπης (Ιταλία).
Για κάθε μη νόμιμο μετανάστη η εγκληματική οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή το ποσό των 2.000 – 3.000 ευρώ. Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει υψηλά χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια νομιμοποιούσαν μέσω διαδικασιών «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Στο Καλό Νερό
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης, αποβίβαζαν τους προερχομένους από τα παράλια της Τουρκίας παράνομους μετανάστες σε παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας. Στη συνέχεια τους μετέφεραν οδικώς, με λεωφορεία ή φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.
Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις επιβίβαζαν τους μετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, ιδίως την περιοχή του Καλού Νερού Μεσσηνίας, και αφού τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας.
Η δράση της οργάνωσης ορίζεται τουλάχιστον από το 2012, και σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της συνέστησαν δίκτυο, καθοδηγούμενο από κεντρική ομάδα σχεδιασμού, που πληρούσε όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης – υπό τη μορφή ευέλικτου ρευστού εγκληματικού δικτύου (flexible networking ή Liquid Criminal Network ).
Ως προς τον καταμερισμό των ρόλων, ο 52χρονος συνταξιούχος ναυτικός φέρεται να ήταν ο κεντρικός οργανωτής και ενεργούσε κατ’ εντολή του 67χρονου, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την προμήθεια και τη διάθεση των κατάλληλων σκαφών για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών, καθώς και για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών.
Ο αρχιφύλακας είχε το «ρόλο» του προπομπού κατά τις μετακινήσεις των λαθρομεταναστών, εντός της ελληνικής επικράτειας, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, ύψους 2.000 ευρώ κάθε φορά. Κινούμενος με διαφορετικά ιδιωτικά οχήματα, παρείχε «κάλυψη» σε περίπτωση αστυνομικών ελέγχων. Για το λόγο αυτό έφερε τη στολή του και υπηρεσιακό φορητό ασύρματο.
Ο απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος συμμετείχε ενεργά και παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος, καθώς και στην επιλογή του παράκτιου σημείου, από όπου θα γινόταν η μεταφορά και επιβίβαση των αλλοδαπών στα σκάφη του κυκλώματος.
Ο 48χρονος υπήκοος Συρίας, που καταζητείται, αναλάμβανε την πλοήγηση των σκαφών που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την παράνομη διακίνηση – προώθηση των μεταναστών.

Ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος
Η οργάνωση χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα τεχνάσματα, προκειμένου μην εντοπίζεται και να μην ταυτοποιούνται τα σκάφη που χρησιμοποιούσε. Ενδεικτικά, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη ταυτοποίησης σκάφους, υπό την επωνυμία «KISMET», ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 67χρονου και να αποκρύψει στοιχεία εμπλοκής του, προχώρησε πρόσφατα σε μετονομασία του.
Στη συνέχεια, για να «εμφανίσει» αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, προχώρησε σε εικονική πώληση του σκάφους, μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος μεταβίβασης σε offshore εταιρείες του εξωτερικού (με διευθύνοντες «παρένθετα πρόσωπα»), που όπως προέκυψε έχουν ως κοινή διαχειρίστρια εταιρεία που εδρεύει στην Πολιτεία Delaware των ΗΠΑ.
Προκειμένου η οργάνωση να νομιμοποιεί τα κέρδη της, χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές, όπως τη μεθοδολογία ξεπλύματος με μικρές καταθέσεις (smurfing), την ιδιωτική κατανάλωση (μετρητά στο σπίτι), τη «ρευστότητα» επιχειρήσεων μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά (σκάφη αναψυχής) και τη «νόμιμη» επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω υπεράκτιων εταιρειών.
Οι δυο υπήκοοι Συρίας χρησιμοποιούσαν πλωτό μέσο, άλλης εταιρείας, η οποία επίσης διασυνδέεται με τις offshore εταιρείες που προαναφέρθηκαν, μέσω του ιδίου εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου (εταιρεία στο Delaware – ΗΠΑ). Επιπλέον, έχει στην ιδιοκτησία της ελλιμενισμένο στη μαρίνα Αλίμου σκάφος, υπό την επωνυμία «STORM UP», το οποίο και κατασχέθηκε.
Στο σπίτι του 52χρονου και της 42χρονης υπαλλήλου οι Αρχές βρήκαν σημαντικά χρηματικά ποσά, ναυτιλιακούς χάρτες, συμβόλαιο μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων κ.ά.
Οι ναυτιλιακοί χάρτες έφεραν ιδιόχειρες σημειώσεις στα σημεία κίνησης των παράνομων δρομολογίων (ακτή Τουρκίας, παράλια Πελοποννήσου, Αδριατικό Πέλαγος, Κροατία και Β. Αλβανία, ιταλικές ακτές). Υψηλά χρηματικά ποσά βρέθηκαν και στο σπίτι του 67χρονου.
Οι έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να διακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν εμπλοκή των μελών της σε άλλες υποθέσεις.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας συνελήφθη για την εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση αξιωματικός με το βαθμό του αστυνομικού διευθυντή που υπηρετεί στην Κορινθία. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής χρηματίσθηκε με 11.000 ευρώ από τον 52χρονο συνταξιούχο ναυτικό. Ο 52χρονος του έδωσε το εν λόγω ποσό για δική του υπόθεση και συγκεκριμένα για εντοπίσει ένα τρίτο άτομο που του όφειλε υψηλό χρηματικό ποσό.