Με μια μεγάλη δίκη θα ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος για τη Μεσσηνία, αφού στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας η υπόθεση εμπλοκής δεκάδων αγροτών από την Τριφυλία σε παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από πώληση αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βούλευμα περιλαμβάνει τριάντα κατηγορουμένους, εκ των οποίων είκοσι από τα Φιλιατρά, τέσσερις από του Ρωμανού, δύο από τους Γαργαλιάνους, δύο από Αθήνα, ένας από το Ριζόμυλο και ένας από το Ναύπλιο.
Η κατηγορία που θα αντιμετωπίσουν αφορά στην πλαστογραφία, ενώ το τμήμα της υπόθεσης που σχετίζεται με την έκδοση των εικονικών τιμολογίων βρίσκεται στο στάδιο της Ανάκρισης.
Δεύτερο μέρος της υπόθεσης
Οι αγρότες εμπλέκονται στο δεύτερο μέρος της σχετικής δικογραφίας. Ήδη έχει εκδικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας το πρώτο μέρος και τρία άτομα (δύο Αθηναίοι και ένα Θεσσαλονικιός) καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης, ένας Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στους οποίους κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ και ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε, ώστε στο όνομά του να λειτουργήσει η μία εταιρεία – μαϊμού, καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης.
Συνολικά απολογήθηκαν κατά την έρευνα της υπόθεσης 43 αγρότες. Από αυτούς, άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε άλλους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Δύο Φιλιατρινοί, που εμπλέκονται στο σύνολο της υπόθεσης, κρατούνται ήδη στις φυλακές.
Από το 2012
Η υπόθεση απασχόλησε επί μήνες το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου 2012, έπειτα από συνεργασία με τις Αρχές αγρότη της Τριφυλίας, στήθηκε ειδική επιχείρηση. Στην Κυπαρισσία το ΣΔΟΕ συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Στο αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υφίστατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκεται και δεύτερη.
Οι δύο εταιρείες – μαϊμού εκτύπωναν έντυπα δελτία αποστολής και τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων με στοιχεία τους και τα θεωρούσαν με διάτρηση, κατ’ απομίμηση της γνήσιας θεώρησης των ΔΟΥ Χαϊδαρίου και ΙΑ Αθηνών, προκειμένου να φαίνονται νόμιμα.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατετίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Τα εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.
Από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ, οι κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%.
Η συνολική δικογραφία της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ογκώδης και είναι σίγουρο ότι η εκδίκαση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Πάντως, αρκετοί εκ των αγροτών, που είχαν εισπράξει ποσά από επιστροφή ΦΠΑ, με την ανακάλυψη της όλης υπόθεσης έσπευσαν να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος. Τότε, μάλιστα, στο μικροσκόπιο των Αρχών είχαν μπει και υπάλληλοι των εμπλεκόμενων ΕΑΣ. Ωστόσο, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον τους, καθώς η συμμετοχή τους ήταν καθαρά διεκπεραιωτική, προκειμένου να διευκολύνουν αγρότες για την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών στις αρμόδιες εφορίες που έκαναν τον έλεγχο.
Της Βίκυς Βετουλάκη