Την Κυριακή οι παραλίες κέρδισαν τις εκπτώσεις


Λ. Ψηλάκη: «Όσοι άνοιξαν την Κυριακή, απλώς έχασαν τη μέρα τους»

Ένα μεγάλο «όχι» είπε ο εμπορικός κόσμος της Καλαμάτας στην απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή, ενώ και οι καταναλωτές προτίμησαν να πάνε για μπάνιο.
Μιλώντας στο «Θάρρος» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, τόνισε ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να συμμερίζονται τις απόψεις των ντόπιων εμπόρων και σέβονται την επιλογή τους να μην ανοίξουν. Εκτίμησε δε ότι ήταν η χειρότερη από τις επτά Κυριακές που άνοιξαν τα καταστήματα.
Πάντως, ακόμα και τώρα που τελειώνει ο Ιούλιος και οι εκπτώσεις στα καταστήματα «φουντώνουν», η αγοραστική κίνηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως σημείωσε η κα Ψηλάκη, οι έμποροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Αύγουστο και τη «λευκή νύχτα».
 
Ελάχιστοι άνοιξαν
Σύμφωνα με την κα Ψηλάκη, ελάχιστα καταστήματα άνοιξαν την περασμένη Κυριακή, και ιδιαίτερα υποκαταστήματα πολυεθνικών και καταστήματα – αλυσίδα. Από τον Εμπορικό Σύλλογο η πλειοψηφία των μελών κράτησε τα καταστήματα κλειστά, πλην ορισμένων, στο τέλος της Αριστομένους, που άνοιξαν.
«Αυτοί που άνοιξαν, απλώς έχασαν τη μέρα και το μπάνιο τους. Σχεδόν κανένας δεν πήγε για ψώνια. Λέγανε θα ψωνίσουν οι επισκέπτες. Μα ο επισκέπτης από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη την Κυριακή έρχεται για να πάει για μπάνιο, όχι για να ψωνίσει. Πιστεύω ότι από τις επτά Κυριακές που άνοιξαν, αυτή ήταν η χειρότερη. Το μέτρο αυτό έχει αρχίσει να εξασθενεί. Ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει και να μας συμμερίζεται. Μία Κυριακή μένει και σε εμάς να δούμε τις οικογένειές μας και να κάνουμε ένα μπάνιο. Ο υπάλληλος έχει κι ένα ρεπό την εβδομάδα, οι έμποροι δεν μπορούμε να έχουμε ούτε μια ημέρα;», σχολίασε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ όλοι πρέπει στο τέλος Ιουλίου να πληρώσουν την πρώτη δόση στην εφορία. «Αυτό, λοιπόν, κάνει όλο τον κόσμο να συγκρατείται. Εδώ δε δουλεύουμε τις κανονικές ημέρες, θα δουλεύαμε την Κυριακή που ο κόσμος ήθελε να κάνει το μπάνιο του; Οι ντόπιοι έχουν όλο το χρόνο να ψωνίσουν, χρήματα δεν έχουν να το κάνουν», πρόσθεσε.
 
Οι ελπίδες τον Αύγουστο
Κατά την κα Ψηλάκη, οι συνειδητοποιημένοι έμποροι δεν περιμένουν πάρα πολλά από τους τουρίστες, καθώς συνήθως είναι ηλικιωμένοι ή μισθωτοί και δεν ψωνίζουν. Περιορίζονται μόνο στη διαμονή και επιλεγμένα στη διατροφή.
Παρά την έναρξη των εκπτώσεων, ο Ιούλιος δεν έχει κινηθεί καθόλου καλά για τον εμπορικό κόσμο και η Ψηλάκη τον χαρακτήρισε ως τον χειρότερο που έχει ζήσει: «Ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες τον Αύγουστο. Πιστεύουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί στις πραγματικές εκπτώσεις που κάνουν οι συνάδελφοι, ενώ στις 30 Αυγούστου θα έχουμε και τη “λευκή νύχτα”. Ας ελπίσουμε να έχουμε κάποιες καλές εισπράξεις, όχι για να μείνει κέρδος, αλλά για να “βουλώσουμε κάποιες τρύπες”».

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Δείτε εδώ τι έγινε στην Καλαμάτα την Κυριακή