Το Μέγαρο Χορού… φωτίστηκε, τα προβλήματα παραμένουν


Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από χθες φοράει τα γιορτινά του. Το ερώτημα, όμως, που κυριαρχεί στα παρασκήνια, πίσω από τα θερμά χειροκροτήματα των θεατών, είναι αν «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Θέμα μας, δηλαδή, είναι τι μέλλει γενέσθαι με το κτήριο.
Τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκε μια μελέτη βιωσιμότητάς του, η οποία σημειωτέον θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί χρόνια πριν. Σε αντίθεση με την άποψη που φαίνεται να επικρατεί, οι ειδικοί που την εκπόνησαν βλέπουν το ποτήρι… της ζωής του Μεγάρου μισογεμάτο. Υπό ορισμένες, βέβαια, βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες για τα τοπικά – και όχι μόνο- δεδομένα φαίνεται δύσκολο να τηρηθούν, αφού απαιτείται αρμονική συνεργασία όλων των δυνάμεων για να κερδηθεί το στοίχημα.
Κι αυτό, γιατί από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της η Δημοτική Αρχή δείχνει ότι θέλει να πορεύεται μόνη της. Αυτή έχει τα γένια, αυτή και τα χτένια. Ή, καλύτερα, καλυπτόμενη πίσω από την ευρεία πλειοψηφία που απολαμβάνει, ιδιαίτερα στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν παρουσιάζεται διατεθειμένη να υιοθετήσει διαφορετικές φωνές. Πώς θα αλλάξει τώρα πολιτική πρακτική;
Δεν είναι, όμως, μόνο η Δημοτική Αρχή. Η λογική που κυριαρχεί γενικότερα δεν επιτρέπει συγκλίσεις απόψεων, ούτε αρμονική συνεργασία. Αν δε στηριχτεί, όμως, το Μέγαρο απ’ όλους, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του αρμόδιου υπουργείου, τότε πολύ σύντομα θα κυκλοφορούν στο εσωτερικό του μόνο κουκουβάγιες.
Όσο για τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, θα πρέπει, με τη σειρά τους, να μη μείνουν στην όποια κριτική και μόνο εκεί. Ούτε σε αφοριστικές απλουστεύσεις. Πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένα, με βάση το πρόγραμμά τους, τι σκέπτονται για το Μέγαρο, ανεξάρτητα από την όποια μελέτη. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν αρκεί πια η αντιπολίτευση, αλλά χρειαζόμαστε προτάσεις από εν δυνάμει Δημοτικές Αρχές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτύχουν στο ρόλο τους.
Προς στιγμήν, κρατάμε σαν εφαλτήριο για το μείζον ζήτημα της απρόσκοπτης λειτουργίας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, τις κουβέντες που είπε ο δήμαρχος Π. Νίκας, ανακεφαλαιώνοντας τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, όταν παρουσιάστηκε η μελέτη βιωσιμότητας: «Είμαστε στην ίδια μεριά όλοι, το ποτήρι είναι μισογεμάτο».
Ο χρόνος θα δείξει…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη