«Η Ηχώ του Απόλλωνα» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης – αφιερώματος στον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ, που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ, στις 8.30, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης. Γι’ αυτήν μίλησαν χθες σε συνέντευξη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας οι συντελεστές της.
Η εκδήλωση θα έχει ελεύθερη είσοδο και διοργανώνεται από το Σύλλογο των Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, την ορχήστρα δωματίου «Μελίγυρι» και το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας. Στο τραγούδι θα είναι ο Γιάννης Θωμόπουλος και η Ευτυχία Δημητρακοπούλου, στην απαγγελία ο Στέφανος Ληναίος, στη σκηνοθεσία ο Βασίλης Φλώρος και στη μουσική διεύθυνση ο Κώστας Νικολέας.
Με την έναρξη της εκδήλωσης θα παρουσιασθεί σε πρώτη εκτέλεση η Ωδή στην Αρχαία Μεσσήνη.
Οραματιστές Δελφικής Ιδέας
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Παναγιώτης Τσιμόγιαννης, χαρακτήρισε τον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ ως τους μεγάλους οραματιστές της Δελφικής Ιδέας και των Δελφικών Γιορτών: «Οραματίστηκαν και υλοποίησαν αυτές τις γιορτές που, κατά τη γνώμη μας, έχουν είτε θα πρέπει να έχουν και σήμερα εφαρμογή, δεδομένου ότι έννοιες όπως ειρήνη, αλληλεγγύη, συναδέλφωση, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, οικονομική δικαιοσύνη, αναζητούν ακόμα την εφαρμογή τους».
Ο κ. Τσιμόγιαννης ευχαρίστησε ακόμη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Αργυράκη και τους χορηγούς. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι Μεσσήνιοι και κάλεσε τους πολίτες της Μεσσηνίας να χαρούν αυτή την ιδιαίτερη βραδιά.
Ο κ. Αργυράκης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο είναι πολύ ξεχωριστές και η Περιφέρεια τις ενισχύει: «Ο πολιτισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικοοικονομικής ζωής μας. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική, έχει να κάνει και με τον πολιτισμό και σε αυτό τον τομέα πρέπει όλοι οι φορείς να συμβάλουμε».
Πρόταση για Αρχαία Μεσσήνη
Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», Δ. Δημητρόπουλος, τόνισε ότι η εν λόγω εκδήλωση έχει ρίσκο, διότι δεν έχει το στοιχείο της εμπορικότητας, είναι πείραμα γιατί δεν είναι κάτι εύκολο και στοίχημα, γιατί αυτό που επιχειρείται τους ξεπερνά.
«Η Αρχαία Μεσσήνη θέλει το δικό της θεσμικό πλαίσιο, ήτοι Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Μεσσήνης. Θέλει μια καλλιτεχνική επιτροπή από συμπατριώτες, καταξιωμένους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης ή έναν καλλιτεχνικό διευθυντή. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Αν είναι δυνατόν του χρόνου το καλοκαίρι, μετά τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου και Χορού στην Καλαμάτα, να γίνει ένα 15νθημερο φεστιβάλ στην Αρχαία Μεσσήνη», συμπλήρωσε.
Η σοπράνο Ευτυχία Δημητρακοπούλου σημείωσε ότι είναι η τρίτη παραγωγή που συμμετέχει με το θέμα αυτό και δήλωσε πως αισθάνεται περήφανη και δέος που τούτη τη φορά οργανώνεται στη Μεσσηνία και σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο.
Ο κ. Κώστας Νικολέας σημείωσε ότι το στοιχείο που τους συγκίνησε είναι το πέρασμα της διαχρονικής ελληνικότητας από την Αρχαιοελληνική Μουσική στη Βυζαντινή και τη Νεότερη Ελλάδα. «Αυτό καταδεικνύει έναν παραπάνω από φιλέλληνα άνθρωπο», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Γιάννης Θωμόπουλος δήλωσε ευτυχής που έπειτα από 40 χρόνια θα ξανατραγουδήσει το πνευματικό εμβατήριο του Άγγελου Σικελιανού. Τόνισε, επίσης, ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Νικολέα που το εναρμόνισε σε μια φωνή.
Της Βίκυς Βετουλάκη