Από τα Οικονομικά στο χρωστήρα για τη Μαρία Φωτάκη


Μπορεί να σπούδασε Οικονομικά, αλλά τελικά αποφάσισε ότι η παλέτα με τα χρώματα και το λάδι, «το κορυφαίο των υλικών» όπως είπε, είναι εκείνο που της ταιριάζει περισσότερο.
Κι αφού ολοκλήρωσε με τα Οικονομικά, ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φλωρεντία και στη Βιέννη και πλάι σε διάσημους ζωγράφους να μαθαίνει να αποτυπώνει στον καμβά τη συνύπαρξη του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου.
Η Μαρία Φωτάκη, γιατί περί αυτής πρόκειται, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, την οποία επέλεξε για την πρώτη της ατομική έκθεση. «Η Καλαμάτα είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησα και είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει από εδώ η πρώτη μου ατομική έκθεση. Όπως γεννήθηκα εδώ, θέλω να γεννηθούν και οι εκθέσεις μου εδώ», μας λέει. Και η έκθεση είναι πλέον γεγονός, αφού, ενώ ξεκίνησε με προοπτική να διαρκέσει μία εβδομάδα στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, θα διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου.
Αντλεί τη θεματογραφία της από θρησκευτικά θέματα, που τα προσεγγίζει με τον αναγεννησιακό τρόπο αποτύπωσης στον καμβά. Πήγε στους καλύτερους ζωγράφους, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά τις σωστές τεχνικές και θήτευσε δίπλα τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πίνακες να έχουν ζωγραφιστεί στη Φλωρεντία. «Να υλοποιείς το όνειρό σου, αυτό είναι το σωστό», είναι η απάντηση που έδωσε στο ερώτημά μας, πώς έγινε η μεταπήδηση από τα Οικονομικά στο χρωστήρα. Και η συζήτηση μεταπηδά από το ένα θέμα στο άλλο και προκύπτει πως θέλει να ζωγραφίζει με τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσεγγίζουν το θέμα με μιαν άλλη διάσταση. Δήλωσε δε φανατική οπαδός του κοινωνιολόγου Κάμπελ, που υποστήριξε ότι «μέσα από τη μεθοδολογία μαθαίνουμε πώς να ξεπερνάμε τις δυσκολίες μας».
Η ζωγραφική μπήκε στη ζωή της τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ τα δύο τελευταία ασχολείται αποκλειστικά με αυτήν. Ήδη έχει πάρει μέρος σε μια ομαδική έκθεση στο παράρτημα Ισλαμικής Τέχνης του Μπενάκειου Μουσείου και ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε άλλη μία ομαδική στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα.
Παράλληλα, προετοιμάζεται για την επόμενη ατομική της έκθεση στη Φλωρεντία και στη συνέχεια στη Βιέννη, ενώ σκέφτεται και την αγγλικανική θεματολογία με τελικό προορισμό την Αγγλία.
Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα, καθώς οι πίνακές της δεν είναι προς πώληση, λόγω του υψηλού κόστους. Κατασκευάζει, όμως, και πορτρέτα, που είναι πιο προσιτά, και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνεί με το 6978772083 για περισσότερες πληροφορίες. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου