Σήμερα το πρωί το “Θάρρος” βρέθηκε στην Ιερά Μονή Δήμιοβας και μέσα από φωτογραφίες σας μεταφέρει το κλίμα που υπήρχε στο μοναστήρι που και φέτος πλημμυρίστηκε από πιστούς από χθες το βράδυ.
Εγκαίνια εκθέσεων για την Παναγία της Δήμιοβας
Παρουσία πλήθους κόσμου, στον κατάφυτο χώρο της εισόδου στην Ιερά Μονή Δήμιοβας, εγκαινιάσθηκαν προχθές οι εκθέσεις που αναφέρονται στη Μονή της Δήμιοβας και την περιφορά της εικόνας της Παναγίας (15 Αυγούστου, 3 και 13 Σεπτεμβρίου, στη δεκαετία 1960), ενώ παρουσιάζουν και τη ζωή στα γειτονικά χωριά του Ταϋγέτου κάτω από τη Σκέπη Της. Τις εκθέσεις διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους / Αρχεία Νομού Μεσσηνίας και η Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα», ενώ θα διαρκέσουν μέχρι σήμερα.
Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, τεκμηριωμένο, που καλύπτει χρονικά την περίοδο 1950-1970, συμβολαιογραφικές πράξεις του 19ου αιώνα που μαρτυρούν τη διαχείριση διαφόρων υποθέσεων της Μονής και τις δοσοληψίες της με τους περίοικους και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της ίδιας εποχής, που περιγράφουν το διήμερο εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Δήμιοβας.
Π. ΝΙΚΑΣ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΒΑΣ
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάδειξη από πλευράς Δήμου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, του προσκυνήματος της Δήμιοβας, που κατέχει ως θησαυρό του την εικόνα της Θεομήτορος με το Χριστό. Το ιστορικό αυτό Μοναστήρι, μαζί με τις Μονές του Μαρδακίου, της Σιδερόπορτας, της Βελανιδιάς, έπαιξαν σπουδαίο θρησκευτικό και εθνικό ρόλο, αποτελώντας σημαντικά κέντρα του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και στην Επανάσταση.
Η Μονή της Δήμιοβας συγκεντρώνει το σεβασμό των κατοίκων της περιοχής αλλά και των Καλαματιανών, που συρρέουν για προσκύνημα, ιδίως στις μεγάλες εορτές της Παναγίας. Ο Δήμος Καλαμάτας παρεμβαίνει και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου και την ανάδειξη της Ιεράς Μονής, επισήμανε ο Π. Νίκας.
Επίσης, επαίνεσε την αξιόλογη δράση της Ομάδας Νέων «Η Δημιοβίτισσα», μέσω της οποίας η νεολαία του Ελαιοχωρίου αναδεικνύει την περιοχή της στην οποία περιλαμβάνεται το ιστορικό Μοναστήρι. Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τα μέλη της «Δημιοβίτισσας» και για την παρουσία τους σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου, στην επιτυχία των οποίων συμβάλλουν σημαντικά.
Αντιστοίχως, ο πρόεδρος της «Δημιοβίτισσας», Παναγιώτης Μάλαμας, απηύθυνε ευχαριστίες προς το δήμαρχο για τη συνεργασία και την αρωγή που ο Δήμος παρέχει στην Ομάδα Νέων της περιοχής αυτής.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, κατά το δικό του χαιρετισμό, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της Μονής, στην προσπάθεια ανάδειξής της και στην αγαστή συνεργασία Μητροπόλεως και Δήμου, ευχαριστώντας τον κ. Νίκα για τις σχετικές παρεμβάσεις.
Κατόπιν, η Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους/Αρχείων Νομού Μεσσηνίας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των εκθέσεων, που αναδεικνύουν την Ιερά Μονή, το ιερό παλλάδιό της που είναι η εικόνα της Παναγίας με το Χριστό και τη σχέση του Μοναστηριού με το λαό των χωριών του Ταϋγέτου.