Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 10.000 εκπαιδευτικούς


Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Ανδρέας Λοβέρδος στην δημοσιογράφο της εφημερίδας Ημερησία Χαρά Καλημέρη, “στόχος είναι ο διαγωνισμός να διενεργηθεί τον Δεκέμβριο του 2014 ή τον Ιανουάριο του 2015 και να αφορά πέντε μεγάλες κατηγορίες εκπαιδευτικών: Φιλολόγους, Μαθηματικούς, Φυσικούς, Δασκάλους και Νηπιαγωγούς”
Ανδρέας Λοβέρδος: Είναι η τελευταία χρονιά που καταφέρνουμε να καλύψουμε τις ανάγκες στα σχολεία με “μερεμέτια”
«Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέµβριο του 2015, εάν δεν καταργηθεί ο κανόνας που προβλέπει µία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις. Το ελληνικό κοινωνικό κράτος, όπως το ξέραµε, τελειώνει. Στον τοµέα της εκπαίδευσης όχι µόνο έχουµε φτάσει στα όρια, αλλά τα έχουµε ξεπεράσει. Έχω ενηµερώσει τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που καταφέρνουµε να καλύψουµε τις ανάγκες στα σχολεία µε ‘µερεµέτια’».

Με αυτή τη δήλωση στην «Η» ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνικές παροχές του κράτους στον τοµέα της εκπαίδευσης, ενώ προαναγγέλλει ότι µε αίτηµα που θα υποβάλει στην τρόικα τον Σεπτέµβριο θα ζητήσει η εκπαίδευση να εξαιρεθεί από τον κανόνα «1 προς 10» και να προσδιοριστεί συγκεκριµένος αριθµός εκπαιδευτικών που θα προσληφθεί ως µόνιµο προσωπικό την επόµενη σχολική χρονιά (2015-2016).
 
Τον χειµώνα
Εφόσον οι πιστωτές της χώρας συναινέσουν στο σχέδιο του υπουργού Παιδείας, τότε θα ανοίξει ο δρόµος για τη διενέργεια διαγωνισµού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα σχολεία. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Λοβέρδος στην «Η», στόχος είναι ο διαγωνισµός να διενεργηθεί τον χειµώνα -και συγκεκριµένα τον Δεκέµβριο του 2014 ή τον Ιανουάριο του 2015- και να αφορά πέντε µεγάλες κατηγορίες εκπαιδευτικών: φιλολόγους, µαθηµατικούς, φυσικούς, δασκάλους και νηπιαγωγούς.
 
Σύµφωνα µε υπολογισµούς του υπουργείου Παιδείας, για την οµαλή έναρξη των σχολείων το 2015 απαιτούνται περί τις 10.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Σηµειώνεται ότι ο τελευταίος διαγωνισµός του ΑΣΕΠ είχε διενεργηθεί το 2008 και από αυτόν δεν έχουν ακόµη διοριστεί 439 επιτυχόντες εκπαιδευτικοί.
 
Ο κ. Λοβέρδος εκφράζει αισιοδοξία για το αποτέλεσµα των διαπραγµατεύσεων που θα έχει µε την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο, βασιζόµενος -όπως λέει- στο γεγονός ότι η κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης έχει ξεπεράσει τα όρια. «Το σύστηµα κάλυψης των κενών στα σχολεία µε αναπληρωτές ‘πεθαίνει’. Από τη µία, στερεύουν οι πηγές χρηµατοδότησης των αναπληρώσεων µέσω του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ κι από την άλλη εξαντλούνται τα µέτρα πολιτικής», επισηµαίνει ο κ. Λοβέρδος, αποκλείοντας το ενδεχόµενο να προχωρήσει σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών µονάδων.
 
Άλλωστε, όπως αναφέρει ο ίδιος, από το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των πανεπιστηµίων και ΤΕΙ της χώρας δεν εξοικονοµήθηκε ούτε ένα ευρώ παρότι η κυβέρνηση στόχευε να κάνει οικονοµία της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Αυτό, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίµου για τα οικονοµικά των ΑΕΙ, παρουσία του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
 
Το αίτηµα στην τρόικα
Σε µια προσπάθεια να πείσει την τρόικα για την ανάγκη πρόσληψης µόνιµου προσωπικού στην εκπαίδευση, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει εντολή στις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης, καθώς και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να προχωρήσουν άµεσα σε πλήρη χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού και του µαθητικού δυναµικού των σχολικών µονάδων της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.
 
Μαθητές ανά τάξη
Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώνονται αυτό το διάστηµα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν, µεταξύ άλλων, στον αριθµό των µαθητών ανά τάξη και την αναλογία τους ανά διδάσκοντα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία στη νησιωτική χώρα.
 
«Πρέπει να γίνει κατανοητή στην τρόικα η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, ως χώρα νησιωτική. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών δηµιουργούν µεγάλα προβλήµατα στην εύρυθµη λειτουργία των σχολικών µονάδων στα µικρά νησιά της χώρας», υπογραµµίζει στην «Η» ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας την ανάγκη ο σχεδιασµός της «στρατηγικής» στην εκπαίδευση να βασίζεται στη νησιωτική ιδιαιτερότητα της χώρας.
 
Ο κ. Λοβέρδος, ύστερα από συνεννόηση µε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαµαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, σκοπεύει να υποβάλει τον Σεπτέµβριο στην τρόικα το αίτηµα να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από τον κανόνα «1 προς 10» για τις προσλήψεις. Για την απόφασή του έχει ενηµερώσει σχετικά και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθµισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εµφανίζεται θετικός. «Το θέµα, όµως, δεν αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθµισης. Αφορά το υπουργείο Παιδείας και τη συζήτηση που έχει µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σηµειώνει ο υπουργός.
alfavita.gr