Το τερπόν μετά του ωφελίμου το Σάββατο στην Κόκλα
Εξακολουθούν να αντιδρούν στη δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου και χώρου ενταφιασμού των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη οι κάτοικοι της περιοχής και το Σάββατο στην Κόκλα, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου, έγινε επιστημονική ενημέρωση με θέμα την καρκινοχωματερή Καλλιρρόη, όπως είναι πλέον η νέα ονομασία που έδωσαν στη μονάδα.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κοκλαίων, Κώστας Μαντάς, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Αναφέρθηκε στην αξία της ενημέρωσης των πολιτών από επιστήμονες, στις βλάβες που θα προκληθούν στην υγεία, καθώς και στη δημιουργία αγωνιστικού κλίματος και την ανάγκη κινητοποιήσεων, ώστε να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια με μόνες κερδισμένες τις εταιρείες και όχι τους πολίτες.
Ακολούθησε ο Πέτρος Μπούρκουλας, πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιρροϊτών. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Μπούρκουλας επισήμανε τις ελλείψεις της μελέτης της ΤΕΡΝΑ, τη σπουδαιότητα των παρατηρήσεων των επιστημόνων που έχουν ορισθεί από το Δήμο Οιχαλίας για την ύπαρξη σεισμικών ρηγμάτων και υψηλού υδροφόρου ορίζοντα, ενώ αναφέρθηκε και σε παλαιότερη θόλωση των πηγών του Μελιγαλά, εγγύς της Καλλιρρόης, με τον τότε καθηγητή Τηνιακό να έχει απαγορεύσει σε απόσταση 4 χλμ. κάθε εστία μόλυνσης.
Μίλησε, επίσης, για τον προσχηματικό χαρακτήρα των εναλλακτικών θέσεων που έχει προτείνει η ΤΕΡΝΑ, αλλά και για τη μηνυτήρια αναφοράς των Συλλόγων στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στη συνέχεια μίλησε ο Χαρίλαος Μαρμάρου, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, σύμβουλος και πραγματογνώμων ΕΜΠ στη διαχείριση επικίνδυνων υλικών, μέλος της επιτροπής του κινήματος Φυλής για το κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων –Φυλής. Με παραστατικό τρόπο έδειξε πως τα σκουπίδια επιλέγονται στην πηγή και ανέφερε ότι είναι προϊόντα που αξιοποιούνται, τόνισε τον αγώνα των κατοίκων της Φυλής, ενώ κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα.
Προέβλεψε πως ό,τι έχει γίνει στη Φυλή, όπου
κάθε δυο σπίτια έχουν ένα κρούσμα καρκίνου, θα επαναληφθεί και στην Καλλιρρόη. «Τα οφέλη είναι για τους εργολάβους και όχι για τους δημότες», συνέχισε και σημείωσε πως όταν άρχισε να λειτουργεί η χωματερή στη Φυλή, ήταν 30 στρέμματα και τώρα είναι 4.500.
Πρόσθεσε πως ύστερα από 54 χρόνια ευαισθητοποιήθηκε η Πολιτεία να κάνει επιδημιολογική μελέτη, που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ενώ αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα των εργολάβων να διαχειριστούν σύμμεικτα απορρίμματα, επειδή δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τα βιομηχανικά και γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, που θα τα ανακατεύουν με τα άλλα.
Αν γινόταν η διαλογή στη πηγή, συνέχισε, το όφελος της Περιφέρειας Αττικής θα ήταν 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτες του ΕΜΠ, άρα για το Δήμο Οιχαλίας με 9.000 κατοίκους, το όφελος θα είναι 500.000 ευρώ ετησίως.
Κλείνοντας, τόνισε να «μην αφήσουμε να γίνει η Καλλιρρόη Φυλή».
Τις απόψεις τους εξέφρασαν ο τέως αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής Κώστας Καράμπελας, πρόεδροι κοινοτήτων, ενώ ερωτήσεις υπέβαλαν οι πολίτες.
Στον ίδιο χώρο ακολούθησε ροκ συναυλία με το μουσικό σχήμα «Echoes», που διασκέδασε τους παριστάμενους μέχρι αργά.