ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Θετικά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα από τη δημιουργία της Τράπεζας Ελαιολάδου στην Ελλάδα και, αν αυτό σταθεί δυνατό, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θάρρος» η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, μιας και θα δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα πελοποννησιακά προϊόντα, με σημείο αιχμής το ελαιόλαδο, να πιστοποιηθούν ως ποιοτικά προϊόντα ευεξίας, υγείας και αντιγήρανσης, αποκτώντας έτσι ένα ισχυρό «διαβατήριο» .
Η συγκεκριμένη Τράπεζα Ελαιολάδου θα είναι η μόνη που θα λειτουργεί σε επίπεδο Ευρώπης και τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία της θα έχουν άμεση επίδραση στα αγροτικά προϊόντα, αφού καταβάλλεται ταυτόχρονα προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη μελέτη από την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, που θα καταδείξει πως η πελοποννησιακή διατροφή είναι διατροφή υγείας και ευεξίας.
Το τρωθέν κύρος του ελαιολάδου
Όπως επίσης ανέφερε η κα Νικολάκου, ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ σημαντικό προϊόν της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ο κύριος καταναλωτής και εξαγωγέας παγκοσμίως και η διεθνής του φήμη οφείλεται τόσο στην αυξημένη διατροφική του αξία όσο και στα πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, εν τούτοις το κύρος του έχει πληγεί και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει μειωθεί λόγω των αυξανόμενων περιστατικών νοθείας και απάτης.
Οι έλεγχοι που προς το παρόν πραγματοποιούνται στο ελαιόλαδο, αφορούν στον προσδιορισμό συγκεκριμένων φυσικοχημικών παραμέτρων και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.
Στους επίσημους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί καινοτόμες μέθοδοι ανάλυσης του ελαιολάδου ως προς τα χαρακτηριστικά ποιότητας και αυθεντικότητας, οι οποίες έχουν εμφανιστεί κατά τα τελευταία 20 χρόνια στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.
Κύριος στόχος είναι να ενσωματωθούν μοντέρνες αναλυτικές τεχνικές και ολιστικές στρατηγικές στον έλεγχο της ποιότητας και της αυθεντικότητας του ελαιολάδου. Έτσι, προτείνεται η δημιουργία της Τράπεζας Ελαιολάδου με 8.000 δείγματα από όλο τον κόσμο, που θα εμπλουτιστεί και με εμπορικά δείγματα, καθώς και με νοθευμένα ή μη αυθεντικά δείγματα που έχουν παρασκευαστεί εργαστηριακά. Όλα τα δείγματα θα υποβληθούν σε μια σειρά αναλύσεων ως προς τη χημική τους σύνθεση και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα ενσωματωθούν σε μια μεγάλη βάση δεδομένων, ενώ θα αναπτυχθούν ειδικά λογισμικά και στατιστικά εργαλεία για την εύρεση συσχετίσεων μεταξύ των αυθεντικών λαδιών και των νοθευμένων. Έτσι, θα επιτευχθεί η διαφοροποίηση των αυθεντικών δειγμάτων από όλο τον κόσμο, τόσο μεταξύ τους σε επίπεδο γεωγραφικής και γενετικής προέλευσης (αναγνώριση ποικιλίας) όσο και σε επίπεδο ταυτοποίησης και εντοπισμού συγκεκριμένων βιοδεικτών που σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους νοθείας, οι οποίοι είναι προς το παρόν δύσκολο να ανιχνευθούν.
Στην προσπάθεια παίρνουν μέρος 25 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη και το Ισραήλ, ενώ σημαντικό είναι πως συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την εποπτεία του καθηγητή Λέανδρου Σκαλτσούνη. Συμμετέχουν συνολικά 17 ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια, για την ανάλυση του ελαιολάδου καθώς και τη νομοθεσία, αλλά και 7 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εφαρμογές λογισμικού και στον τομέα του ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού ΕΚΕΠΕ. H πρόταση κατατίθεται στο πλαίσιο των νέων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων HORIZON 2020, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 70 δισ. ευρώ και αν η Τράπεζα λειτουργήσει στην Πελοπόννησο, θα μπορέσει να αφομοιώσει και το Εργαστήριο Ελαιολάδου Καλαμάτας.
Απόψεις
Η σχετική ανακοίνωση χαιρετίστηκε από τον τυποποιητή Ηλία Κανάκη, ο οποίος ανέφερε πως θα πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια, αν τεθεί σε λειτουργία, καθώς θα πιστοποιήσει τα πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιόλαδου και θα δώσει, μέσω της έρευνας, την ευκαιρία για δημιουργία ελαιόλαδου άριστης ποιότητας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας», Γ. Κόκκινος, ανέφερε πως ενώ για 25 χρόνια τώρα έχει ακούσει πολύ καλές προθέσεις, το θέμα πάσχει ως προς το μετρήσιμο αποτέλεσμα. Έχουν γίνει, συνέχισε, αρκετές αποσπασματικές προσπάθειες, αλλά δεν υπάρχει το επιστημονικό υπόβαθρο που θα επιτρέψει να υπάρχει συνεχώς η ίδια ποιοτική παραγωγή.
Από το Συνεταιρισμό Μικρής Μαντίνειας – Αβίας, ο κ. Βασίλης Κοζομπόλης εξέφρασε ενδοιασμούς ως προς τον πολυκερματισμό των φορέων που ασχολούνται με το ελαιόλαδο. Πρότεινε να γίνει ενέργεια με επίκεντρο το εργαστήριο ελαιολάδου της Καλαμάτας και να μη δημιουργηθεί απλώς ένας άλλος φορέας που θα ασχολείται με το αντικείμενο, αλλά να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές και να επεκταθούν, σημειώνοντας πως απαιτείται και επιστημονικό προσωπικό για να λειτουργήσει η έρευνα.
Καταλήγοντας, χαρακτήρισε θετικές τις σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την άποψη ότι χάνεται ο στόχος με τον πολυκερματισμό που υπάρχει από πλευράς φορέων.