Για ελλιπή συντονισμό των προσπαθειών κατάσβεσης μίλησαν κάτοικοι της περιοχής, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα παράπονά τους για τον τρόπο αντιμετώπισης του συμβάντος στα αρχικά του στάδια . Μας μεταφέρθηκαν επίσης παράπονα για τη δασική υπηρεσία που δεν επιτρέπει τη διάνοιξη περιφερειακών δρόμων, ενώ, ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή θα έχει το ζήτημα των κατολισθήσεων, που αναμένεται πως θα έρθουν με τις βροχές του χειμώνα, αφού κάηκε το φυτικό στοιχείο που συγκρατούσε τους βράχους στη θέση τους.,
Μας επισημάνθηκε δε το γεγονός πως θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νερού με τη διακοπή ρεύματος, αφού ολόκληρη η περιοχή έμεινε χωρίς νερό από το απόγευμα της Δευτέρας έως τις 11.00 το πρωί της Τρίτης, ενώ, ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του πρώην δήμαρχου Ιθώμης Κ. Γεωργακόπουλου, πως χρήματα που είχαν διατεθεί για την αντιπυρική προστασία της Βαλύρας, έγιναν μάντρες και πεζοδρόμια.
Σωτ. Μητρόπουλος
Για καθυστερημένη άφιξη των εναέριων μέσων, που έφτασαν δύο ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, μίλησε ο κ. Σωτ. Μητρόπουλος. Όπως είπε, τα αεροπλάνα έφθασαν στις 3.30 ενώ η φωτιά έκαιγε από τη 1.30. «Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Ζερμπίσια επεκτάθηκε με τέτοια ταχύτητα, που νομίζω ότι πρέπει να τρόμαξε τους πυροσβέστες που είχαν σταθεί στις πόρτες (την Αρκαδική Πύλη). Δεν έπρεπε να έρθει προς τα εδώ. Δεν υπήρχε συντονισμός και από εκεί και μετά ξενυχτήσαμε».
Μπορεί να μην υπήρξαν ζημιές σε σπίτια, αλλά σε φυτικό κεφάλαιο και του ίδιου, του κάηκαν περί τις 100 ρίζες ελιές.
Κάτοικος της περιοχής, που θέλησε να κρατήσει των ανωνυμία του, ανέφερε πως δεν υπήρξε συντονισμός, τουλάχιστον στην αρχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. «Ζήσαμε τραγικές στιγμές και κανείς δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη ανέφερε, για να προσθέσει πως η κατάσταση βελτιώθηκε δραματικά με την άφιξη του κ. Αφάλη και των υπολοίπων αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Ανέφερε δε ότι στην περιοχή πέταξε με ελικόπτερο σούπερ πούμα και ο αρχηγός της πυροσβεστικής, προκειμένου να έχει και ο ίδιος άποψη της κατάστασης.
Πρόσθεσε πως το βράδυ η κινητοποίηση ήταν μεγαλύτερη, καθώς και ότι η φωτιά που προσέγγιζε στον αρχαιολογικό χώρο, αναχαιτίστηκε από τρακτέρ.
Αυστηρό το Δασαρχείο
Παράπονα για τη μη διάνοιξη περιφερειακών δρόμων, καθώς το Δασαρχείο είναι αυστηρό και δεν επιτρέπει τέτοιες ενέργειες, μας εξέφρασε ο κ. Κώστας από τα Ζερμπίσια. «Αν είχαμε ανοίξει τους περιφερειακούς δρόμους, θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε τα χωράφια μας», λέει στο «Θάρρος» και προσθέτει: «Είμαστε τυχεροί που γύρισε ο άνεμος. Αν φυσούσε αλλιώς, θα είχε καεί το σύμπαν».
Επανερχόμενος στους δασικούς δρόμους, ζήτησε από τους υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας «να μας αφήσουν ελεύθερους να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να σώσουμε τις περιουσίες μας», αν και λίγο αργότερα, παραδέχθηκε πως και αυτοί λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένο πλαίσιο.
Δημ. Κλεφτόγιαννης
Κυρίως ελιές, βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες, έκαψε η πυρκαγιά, αλλά και πολλές συκιές, ανέφερε στο «Θ» ο πρόεδρος των Ζερμπισίων Δημ. Κλεφτόγιαννης. Δεν υπήρξε ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής αφού οι κτηνοτρόφοι κατάφεραν να απομακρύνουν τα ζώα τους, ενώ, οι φλόγες έκαψαν δύο με τρεις στάβλους και στάνες, καθώς και ένα μικρό σπίτι, στο οποίο κατοικούσε ένας ηλικιωμένος άνθρωπος. Ευτυχώς, όμως, δεν έμεινε στο δρόμο, καθώς είχε και ένα σπίτι στα Ζερμπίσια.
«Λόγω του αέρα δεν κινδυνεύσαμε, αλλά αν άλλαζε ξαφνικά η φορά του θα είχαμε καεί», απάντησε σε σχετικό μας ερώτημα και πρόσθεσε: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με τις δυνάμεις μας. Με τόσους πολλούς κατοίκους ηλικιωμένους, δεν είχαμε και πολλά περιθώρια. Υπάρχουν προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο, καθώς έχουμε το μεγαλύτερο αγροτικό δίκτυο σε όλη της Μεσσηνία και απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η βελτίωσή του».
Το κρίσιμο διάστημα για τα Ζερμπίσια, ήταν ένα τρίωρο. Από εκεί και μετά η φωτιά πέρασε προς την Αρχαία Μεσσήνη, δίνοντας μια ανάσα στους κατοίκους των Ζερμπισίων, οι οποίοι παρέμειναν, ψυχολογικά ενισχυμένοι, στο χώρο τους.
Για λίγο δε, επικράτησε πανικός, αλλά η κατάσταση ηρέμησε όταν ξεπεράστηκε ο κίνδυνος. «Ξεθαρρέψαμε. Η ζωή συνεχίζεται και τα δέντρα θα τα ξαναφυτέψουμε. Όλα θα πάμε καλά αφού δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλοι παρέμειναν στις θέσεις τους, αφού ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. «Το 2007 οι άνθρωποι που κάηκαν στην Ηλεία, κάηκαν επειδή πανικοβλήθηκαν από τα όσα άκουγαν στις τηλεοράσεις. Βγήκαν στους δρόμους, μποτιλιαρίστηκαν και ενώ έφυγαν για να γλυτώσουν, τελικά κάηκαν. Εμείς μείναμε στα σπίτια μας, και αντιμετωπίσαμε την κατάσταση με ψυχραιμία και αλληλοβοήθεια. Αυτή είναι η λύση», επισήμανε.
Η περιοχή έμεινε από νερό, από το απόγευμα της Δευτέρας έως τις 11.00 το πρωί της Τρίτης, καθώς διακόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα. «Λείπουν γεννήτριες από τις γεωτρήσεις», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια γεννήτρια τροχήλατη, ενδεχομένως, ανά δέκα κοινότητες, προκειμένου να λύνει τα προβλήματα αυτά
Μάκης Αθανασακόπουλος
Ο Μάκης Αθανασακόπουλος, κάτοικος Αρχαίας Μεσσήνης και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας, βρέθηκε κοντά στη φωτιά από τις πρώτες ώρες εκδήλωσής της. Αν και του κάηκαν συνολικά περί τις 400 ρίζες ελιές (δικές του και «μισακές»), δεν έδειξε να στενοχωρείται ιδιαίτερα. «Εκείνο που με στενοχώρησε περισσότερο, είναι ότι κάηκε μια πλευρά του Βουλκάνου που δεν είχε καεί ποτέ. Ήταν δάσος με βελανίδια και άλλα φυτά, που αποτελούσε και χώρο κυνηγίου για τους κατοίκους της περιοχής», είπε.
Οι πύρινες φλόγες έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του και ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπήρξε καλός συντονισμός. Υπήρξε καθυστέρηση, ανέφερε, στο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, αφού πέρασαν περί τις 2 ώρες να φτάσουν τα εναέρια μέσα, ενώ, σημείωσε πως «είναι αδιανόητο το 2014 να μένουμε από ρεύμα και να μην υπάρχει μια γεννήτρια για να πιούμε νερό».
Κων. Γεωργακόπουλος
Σε αρχικό στάδιο ήταν εμφανής η έλλειψη συντονισμού, παρά την ύπαρξη τόσων μέσων, παρατήρησε ο πρόεδρος της Βαλύρας Κ. Γεωργακόπουλος, προσθέτοντας ότι διορθώθηκε λίγο αργότερα. Ανέφερε ως παράδειγμα ένα μικρό τμήμα στη Λακωνική Πύλη, που ενώ εκεί έδειχνε ότι θα κατέληγε η φωτιά, από κακό συντονισμό, χωρίς να αγνοείται η δυσκολία που υπήρχε λόγω του ανέμου, η πυρκαγιά ξέφυγε.
Μίλησε επίσης και για τον άνεμο, που ενώ στην αρχή εξάπλωνε την πυρκαγιά, στη συνέχεια την σταμάτησε «σώζοντας» έτσι και τη Λάμπαινα και τη Βαλύρα. Επαίνεσε δε και την προσπάθεια των δύο χειριστών μηχανήματος έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, οι οποίοι διάνοιξαν μια ζώνη πολύ κοντά στη φωτιά, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, δίνοντας έτσι δυνατότητα ευχερέστερης πρόσβασης.
Έχοντας διατελέσει και δήμαρχος Ιθώμης, δήλωσε πως θλίβεται από την οικολογική καταστροφή, καθώς κάηκε τμήμα δάσους απαράμιλλης ομορφιάς και πρόσθεσε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αφού οι βροχές θα οδηγήσουν σε κατολισθήσεις. Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την προστασία του οικισμού της Αρχαίας Μεσσήνης και πρόσθεσε ότι ενώ η Βαλύρα ήταν πυρόπληκτο διαμέρισμα το 2007 και είχε εξασφαλίσει αρκετό εξοπλισμό, ο «Καλλικράτης» ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα, αφού προέκυψε Δήμος με 110 Κοινότητες και με τους τοπικούς άρχοντες να λειτουργούν περισσότερο ως πολιτικοί παράγοντες, ο τρόπος αντιμετώπισης της πολιτικής προστασίας να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ανέφερε ότι ενώ είχαν εγκριθεί περί τις 650.000 ευρώ από το «Ταμείο Μολυβιάτη» για αντιπυρική προστασία, το ποσό αυτό διατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή για πεζοδρόμια και μάντρες για ψηφοθηρικούς λόγους.
Συνέστησε να μην επέλθει εφησυχασμός και πρότεινε όσων κάηκαν οι περιουσίες, να μεριμνήσει η Πολιτεία και να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.
Χρ. Αθανασακόπουλος
Καταστροφικό και τελειωτικό ήταν το τελευταίο πλήγμα για την Αρχαία Μεσσήνη, καθώς μπορεί να υπήρχαν και στο παρελθόν πυρκαγιές, αλλά αυτή που ξέσπασε τη Δευτέρα έκαψε και το φυσικό πλούτο και τις περιουσίες των κατοίκων, μίλησε ο πρόεδρός της Χρ. Αθανασακόπουλος. «Αν δεν μας βοηθήσει η Πολιτεία, θα λιμοκτονήσουμε. Χάθηκε το 80% από τις ελιές, κήποι, συκιές κι ότι θα μπορούσε να ζήσει τους κατοίκους. Θέλουμε η Πολιτεία να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μένουμε εδώ», είπε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Ταυτόχρονα ανέφερε πως ζητούνται 1.000 ευρώ ανά οικογένεια, που έχει καταστραφεί η περιουσία της και να υπάρξει απαλλαγή των χρεών προς το Δημόσιο, καθώς και να μην γίνει διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου