Η διοργάνωση του συμποσίου με τίτλο ISA 2016 ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, που διαθέτει άρτια εξοπλισμένο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή Νικολάου Ζαχαριά. Ο κ. Ζαχαριάς παρέσχε σχετική ενημέρωση στο δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος χαιρέτισε τη διοργάνωση του συμποσίου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Το συμπόσιο διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1957 και η χώρα μας είχε αναλάβει τη διοργάνωσή του το 1985 (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»). Η ανάθεση στο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στην Καλαμάτα, έγινε στο Λος Άντζελες από τη διεθνή επιτροπή του συμποσίου, κατόπιν διαγωνισμού, στον οποίο συνυποψήφια ήταν τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Σέφιλντ από τη Μεγάλη Βρετανία. Καθοριστικό ρόλο για την επιλογή της Καλαμάτας διαδραμάτισε η ύπαρξη του Μεγάρου Χορού, μεταξύ άλλων.
Για την Καλαμάτα, προκύπτουν από τη διοργάνωση του συμποσίου αυτού δύο άμεσα οφέλη: Στην πόλη θα βρεθούν 1.000 περίπου επιστήμονες – σύνεδροι για μιαν εβδομάδα, από την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 έως την Κυριακή 29 του μήνα, γεγονός σπάνιο. Θα εκπροσωπούν 40 χώρες
Η Καλαμάτα μπαίνει στο παγκόσμιο στερέωμα ως ακαδημαϊκός προορισμός και αναδεικνύεται ως εκπαιδευτικός φορέας το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.