Μπορεί οι εγγραφές των νέων φοιτητών να ολοκληρώνονται την Παρασκευή, αλλά αρκετοί έχουν ήδη εγγραφεί στο ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας, με μαζικό μέλημα τη μετεγγραφή τους σε αντίστοιχο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ στον τόπο καταγωγής τους ή, τουλάχιστον, κοντύτερα από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
ΤΕΙ Πελοποννήσου
Οι εγγραφές στο ΤΕΙ Πελοποννήσου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Παράλληλα με την εγγραφή τους οι φοιτητές που επιθυμούν μετεγγραφή συμπληρώνουν μια αίτηση επιθυμίας, ώστε να εξεταστεί από το υπουργείο ο αριθμός των ενδιαφερομένων.
Στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της πόλης τα πράγματα είναι πραγματικά αποκαρδιωτικά και έχουν αφήσει άφωνους τους υπαλλήλους. Αντίστοιχη τάση, βέβαια, επικρατεί στα περισσότερα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας, αφού ελάχιστοι θέλουν να μείνουν σε επαρχιακή πόλη, αν αυτή δεν είναι η πόλη καταγωγής τους.
Έτσι, μέχρι χθες το μεσημέρι, είχαμε τα εξής ανεπίσημα νούμερα για το ΤΕΙ Πελοποννήσου:
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων: Εγγράφηκαν 96, ζητούν μετεγγραφή 67
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων: Εγγράφηκαν 109, ζητούν μετεγγραφή: 15
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών: Εγγράφηκαν 227, ζητούν μετεγγραφή: 40 (η Κατεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει δικαίωμα μετεγγραφής, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα)
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: Εγγράφηκαν περίπου 120, ζητά μετεγγραφή πάνω από το 70% των νέων.
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Δευτέρα και γίνονται κάθε Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή.
Μέχρι χθες είχαμε τα εξής:
Τμήμα Φιλολογίας: Εγγράφηκαν 140, ζητούν μετεγγραφή: 85
Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών: Εγγράφηκαν 109, ζητούν μετεγγραφή: 70.
«Με την πλάτη στον Τοίχο» το υπουργείο
Τα παραπάνω νούμερα μόνο πονοκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, αλλά και στο υπουργείο Παιδείας, που γνωρίζει ότι εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να γίνουν όλες αυτές οι μετεγγραφές. Πρώτον, τα κεντρικά Ιδρύματα δεν έχουν δυνατότητες να απορροφήσουν τόσους φοιτητές, ενώ, δεύτερον, όλη αυτή η μετακίνηση θα ερημώσει τα Ιδρύματα της επαρχίας.
Έτσι, από πλευράς του, γίνεται προσπάθεια να φιλτραριστούν τα αιτήματα μετεγγραφών, ενώ χθες, μέσα στην ημέρα, θα ήταν έτοιμες οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών, που αναμένεται να ανακοινωθούν, όπως γράφει το esos.gr, την Παρασκευή ή τη Δευτέρα και θα ορίζουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Α. Σε πόλεις όπως είναι η Αθήνα και λειτουργούν ίδια τμήματα σε δύο ή παραπάνω τμήματα, θα γίνει κατανομή των μετεγγραφόμενων φοιτητών στα τμήματα, με βάση το Βαθμό Πρόσβασής τους στα ΑΕΙ. Κι αυτό, διότι εκφράζονται φόβοι ότι για τα Οικονομικά Τμήματα οι περισσότεροι φοιτητές θα κάνουν αιτήσεις μετεγγραφής για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο κ.α., με αποτέλεσμα να προκληθεί συνωστισμός σε συγκεκριμένες σχολές.
Β. Εάν υπάρχουν αδέλφια που σπουδάζουν, η μετεγγραφή του πρωτοετούς φοιτητή θα γίνεται προς την πόλη που σπουδάζει ο αδελφός του κι όχι στον τόπο κατοικίας των γονιών του.
Γ. Οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο στα αντίστοιχα τμήματα, όπως ορίζονται από τις νέες υπουργικές αποφάσεις.
Δ. Για να μπορεί να πάρει κάποιος μετεγγραφή, θα πρέπει να λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας.
Οι φοιτητές που ήρθαν…για να φύγουν
Ο Γιώργος πέρασε στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και κατάγεται από την Αθήνα. Μέχρι την ώρα που μιλούσαμε δεν είχε προλάβει να δει την πόλη, αλλά ο λόγος που έφθασε είναι για να εγγραφεί και να κάνει αίτηση μετεγγραφής. Δεν ήταν τυχαία η σχολή που επέλεξε, όπως μας είπε, αφού σημαντικό κριτήριο για αυτόν ήταν να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην Αθήνα, ώστε να μπορέσει να ζητήσει μετεγγραφή.
Από την Αθήνα και η Εύη, που πέρασε επίσης στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ναι μεν η Καλαμάτα τής αρέσει, αλλά οικονομικοί λόγοι την κάνουν να ζητά μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας.
Στην Τεχνολογία Γεωπόνων μπήκε ο Γιώργος, που είναι από τον Πειραιά, και θα μείνει, αν πάνε όλα καλά, στην Καλαμάτα για σπουδές.
Από το Ρέθυμνο έφθασε η Αιμιλία, που θα σπουδάσει Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα μείνει στην Καλαμάτα, αφού, όπως μας λέει, δεν έχει δικαίωμα μετεγγραφής, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα σε άλλη πόλη.
Τεχνολογία Τροφίμων θα σπουδάσει η Αλεξάνδρα από το Άργος, ελπίζοντας να πάρει την περίφημη μετεγγραφή για την Αθήνα.
Πυργιώτισσα η Γεωργία που ήρθε αποφασισμένη στην Καλαμάτα να σπουδάσει Τεχνολόγος Γεωπόνος.
Στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων πέρασε και ο Γρηγόρης, που ήρθε από το Ναύπλιο και θα μείνει στην Καλαμάτα, αφού κοντά στην πόλη του δεν υπάρχει άλλο τμήμα για να ζητήσει μετεγγραφή.
Έτοιμη για μετεγγραφή δήλωσε και η Αλεξάνδρα, που πέρασε στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ σκέφτεται ακόμα και να δώσει ξανά πανελλαδικές.
Από τη Σάμο η Χρυσούλα, που θα μείνει στην πόλη μας.
Από τις μακρινές Σέρρες έφθασε η Χρύσα, η οποία ελπίζει σε μια μετεγγραφή, σε τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ και η Μαρία ελπίζει να γίνει δεκτή η μετεγγραφή της και να πάει στο ΤΕΙ Αθήνας.
Στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής πέρασε η Μαρία από την Αθήνα, που επιθυμεί να συνεχίσει μέσα από μετεγγραφή στο Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιά.
Ο Άγγελος και ο Γιώργος είναι από την Καλαμάτα και θα σπουδάσουν Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο ΤΕΙ της πόλης.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση