Β. Κικίλιας: «Μετάγγιση» στην Α.Δ. Μεσσηνίας με 150 ένστολους!
Της Βίκυς Βετουλάκη
Την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, στο αμέσως προσεχές διάστημα, με 150 ένστολους αστυνομικούς, ανακοινώνει από την Καλαμάτα με την αποκλειστική του συνέντευξη σήμερα στο «Θάρρος», ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας έτσι μεγάλη ανακούφιση σε καθημερινά ζητήματα αστυνόμευσης στο νομό μας.
Ο Υπουργός, κάνει γνωστό, ότι η διαδικασία για τους 150 ένστολους έχει ήδη ξεκινήσει.
Παράλληλα και με αφορμή τις ελλείψεις που υπάρχουν σε μέσα και στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο κ. Κικίλιας σημειώνει ότι η Κυβέρνηση προχωρά στην απόκτηση 372 νέων πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις και για εναέρια μέσα.
Για το μεγάλο ζήτημα της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο διόρθωσε ο κ. Κικίλιας, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Υπουργείο, στη συνέντευξη που ακολουθεί, τονίζει ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Υπενθυμίζεται ότι η αναδιοργάνωση που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, προέβλεπε ακόμα και την κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών από τη Μεσσηνία και υποβάθμιζε την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας σε απλό Τμήμα.
Ο κ. Κικίλιας, με έμφαση, τονίζει ότι οι όποιες αλλαγές στη δομή της Αστυνομίας έχει να κάνει με βελτιωτικές κινήσεις, ενώ σχετικά με τον «Καλλικράτη» στα Αστυνομικά Τμήματα υπογραμμίζει ότι «οι όποιες αλλαγές ή ακόμα και καταργήσεις τμημάτων δεν γίνονται στο όνομα της όποιας αναδιάρθρωσης, αλλά στο να έχουμε περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους και όχι στα γραφεία». Διαβεβαιώνει δε, πως τίποτα δεν θα γίνει εν κρυπτώ και εν μια νυκτί και πως θα υπάρξει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια.
Τέλος, για το μεγάλο θέμα της διακίνησης αναβολικών, στο οποίο ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη σημασία και ως πρώην αθλητής, αλλά και ως γιατρός, μιλά για εντατικοποίηση των ελέγχων από μεικτά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και του ΕΟΦ, οι οποίοι θα ξεκινήσουν άμεσα.
Η επίσκεψή σας στη Μεσσηνία, έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε σοβαρά τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, σπουδαίες μονές, αλλά και οικισμούς, καταστρέφοντας όμως μεγάλες εκτάσεις. Τα χειρότερα απεφεύχθησαν, χάρη στη σημαντική και γρήγορη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων (εναέριων και επίγειων) από άλλες περιοχές. Οι κάτοικοι όμως της Μεσσηνίας, έχοντας ζήσει τον εφιάλτη του 2007, ανησυχούν για την ετοιμότητα, όχι των ανθρώπινου δυναμικού, αλλά των μέσων επιχείρησης που στην Πυροσβεστική είναι απαρχαιωμένα και λίγα. Μπορεί το Υπουργείο να διαβεβαιώσει τους Μεσσήνιους ότι θα είναι ασφαλείς οι ίδιοι, οι περιουσίες τους, αλλά και ο αρχαιολογικός μας πλούτος;
Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες οι Πυροσβέστες μας, με τη συνδρομή δυνάμεων του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά των εθελοντών κατάφεραν να κατασβήσουν μία πολύ μεγάλη φωτιά στη Μεσσηνία, όπως ακριβώς την περιγράφετε και να αναχαιτίσουν μία σημαντική απειλή για το φυσικό μας πλούτο και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ήταν μία προσπάθεια αξιοθαύμαστη και με πραγματική αυταπάρνηση τα κατάφεραν και από αυτό το βήμα και πάλι τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ πολύ.
Θίγετε όμως και ένα άλλο θέμα, αυτό των διαθέσιμων μέσων που συνδράμουν αποτελεσματικά στο έργο των Πυροσβεστών. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει και το έργο των Πυροσβεστών και τις ελλείψεις και προχωρά στην απόκτηση 372 νέων πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε αποφάσεις και για τα εναέρια μέσα ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για το επόμενο καλοκαίρι. Επομένως, θέλω να διαβεβαιώσω τους Μεσσήνιους, σήμερα με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ και που τελευταία ταλαιπωρήθηκαν από τις πυρκαγιές, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες σε όλη τη χώρα, πως η ασφάλεια των ίδιων και των περιουσιών τους, είναι πρωταρχικό μας μέλημα και πάνω σ’ αυτό εργαζόμαστε.
Είδατε κι εσείς πως η Προστασία του Πολίτη είναι βασική προϋπόθεση και σε αντίθεση με όλες τις τυχόν ελλείψεις μας, τα καταφέρνουμε.
Πρόσφατα σε συνέντευξή σας, είπατε ότι «ήρθατε για να υπηρετήσετε και να διευκολύνετε το έργο των αστυνομικών και όχι να το δυσκολέψετε» και αυτό το αποδείξατε έμπρακτα με την κατάθεση τροποποίησης επί της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ., που κατά κοινή ομολογία ήταν τουλάχιστον άστοχη σε πολλά σημεία. Τελικά αναδιοργάνωση του Σώματος χρειάζεται και αν ναι, ποια μορφή πρέπει να έχει;
Πιστεύω πως η αναδιοργάνωση δεν είναι αυτοσκοπός. Η καλή λειτουργία μιας αστυνομίας δεν εξαρτάται από νομοθετήματα και αναδιαρθρώσεις, που, άλλωστε, κρίνονται όπως και να έχει εκ του αποτελέσματος. Το ζητούμενο για εμένα είναι η νέα οργανωτική δομή της Αστυνομίας να ανατρέπει τα κακώς κείμενα, όποια είναι αυτά και να δημιουργεί μια Αστυνομία αποτελεσματική, ενταγμένη στην κοινωνία, με ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο και με ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση και λειτουργία.
Μια Αστυνομία άρτια εκπαιδευμένη, πιστή στον όρκο της να προστατεύει τον Έλληνα Πολίτη και να τηρεί τον Νόμο. Εξετάσαμε τις όποιες δυσχέρειες και προχωρήσαμε σε βελτιωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις με τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες.
Η Αστυνομία εκσυγχρονίζεται, αποκτά νέα φιλοσοφία και νέο όραμα. Δεν είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με την κοινωνία, αλλά φίλος, αρωγός και συμπαραστάτης, όπως την θέλει ο κάθε Έλληνας Πολίτης.
Προ των πυλών, ακούγεται πως είναι ο «Καλλικράτης» για τα Αστυνομικά Τμήματα. Τι προβλέπεται για τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής μας; Η κατάργηση Α.Τ. δεν θα πλήξει το αίσθημα ασφάλειας στις μικρότερες πόλεις;
Αντίθετα, οι όποιες αλλαγές έχουν πάντα ως γνώμονα την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Σκοπός άλλωστε όλης της αναδιάρθρωσης είναι να εμπεδώσει αυτό το αίσθημα ασφάλειας. Άλλωστε, οι όποιες αλλαγές ή ακόμα και καταργήσεις τμημάτων δεν γίνονται στο όνομα της όποιας αναδιάρθρωσης, γιατί όπως ήδη σας είπα αυτή δεν είναι αυτοσκοπός. Για να γίνω πιο κατανοητός, σκοπός αυτής είναι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους και όχι αστυνομικούς στα γραφεία ή αστυνομικούς να φυλάγουν άλλους αστυνομικούς ή αστυνομικά οικήματα. Σήμερα, σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων υπάρχουν σε πολλές περιοχές 5 και 6 αστυνομικά τμήματα που απασχολούν έμψυχο δυναμικό 15-18 ατόμων. Εμείς θέλουμε αυτούς τους αστυνομικούς κοντά στους πολίτες, στο δρόμο, στην καταπολέμηση της όποιας παραβατικότητας, στην υπηρεσία της προστασίας του Έλληνα πολίτη.
Επομένως, στις όποιες αναγκαίες αλλαγές ή και καταργήσεις ΑΤ προχωρήσουμε, υποχρεωμένοι και από τις «Καλλικρατικές» αλλαγές, αυτό θα γίνει όπου επιβάλλεται για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, λαμβάνοντας υπ’ όψη τον χάρτη εγκληματικότητας κάθε περιοχής αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως είναι οι ιστορικές, πολιτισμικές ή και τουριστικές απαιτήσεις κάθε μιάς από αυτές.
Σας διαβεβαιώνω πως όλα αυτά θα γίνουν μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια. Τίποτε δεν θα γίνει εν κρυπτώ και εν μια νυκτί, επειδή δήθεν το επιτάσσει η όποια νομοθετική αναδιάρθρωση.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες, στην εξάρθρωση επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων που λυμαίνονταν την περιοχή και έχει εξιχνιάσει όλα τα μεγάλα εγκλήματα που έγιναν. Ωστόσο, σοβαρότατο πρόβλημα είναι η μικροεγκληματικότητα στην ύπαιθρο του νομού, όπου οι κάτοικοι ζουν με το φόβο των επαναλαμβανόμενων κλοπών και των διαρρήξεων. Το ενεργό αστυνομικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα μειωμένο, ενώ οι καθημερινές μετακινήσεις αστυνομικών στο Κέντρο Κράτησης Κορίνθου, κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη. Θα ενισχυθεί με προσωπικό η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και τι θα γίνει με τις μετακινήσεις αστυνομικών από τη Μεσσηνία;
Ακριβώς όπως το είπατε και αυτό είναι το ζητούμενο με την εντονότερη παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες υποθέσεις που εξιχνιάζονται αλλά κάθε είδους παραβατικότητα, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Τώρα αυτό που αναφέρετε ως παράδειγμα δεν νομίζω να ισχύει, αλλά παρόλα αυτά σας δηλώνω πως η Μεσσηνία ενισχύεται με 150 ένστολους το αμέσως προσεχές διάστημα, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μεγάλο είναι ακόμα το σοκ στην κοινωνία μας, από τη διπλή δολοφονία που εξιχνιάσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με κίνητρο- όπως όλα δείχνουν- την αγοραπωλησία και τη χρήση αναβολικών από νέους ανθρώπους. Αναγνωρίζουμε την ευαισθησία σας σε αυτή τη νέα μάστιγα των αναβολικών, ως διακεκριμένος αθλητής, εξ ου δε και η άμεση πρωτοβουλία σας για την πραγματοποίηση σχετικής σύσκεψης. Ποιοι είναι οι στόχοι σας, τι αποτελέσματα περιμένουμε να δούμε και πόσο σύντομα; Έχει δοθεί εντολή να ξεκινήσουν έλεγχοι;
Όντως είμαι πολύ ευαίσθητος στο θέμα της χρήσης αναβολικών και παράνομων ουσιών όχι μόνο επειδή υπήρξα αθλητής, αλλά κυρίως επειδή είμαι γιατρός και έχω ορκιστεί και δεσμευτεί για το υπόλοιπο της ζωής μου με τον όρκο του Ιπποκράτη να υπηρετώ την υγεία των ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω πλέον διπλή υποχρέωση, τόσο ως γιατρός, όσο και ως αρμόδιος υπουργός. Και στις δύο περιπτώσεις έχω δεσμευτεί με όρκο. Αυτούς τους όρκους εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις να υπηρετήσω. Τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και για την προστασία και την ασφάλειά τους.
Δόθηκαν λοιπόν, ήδη, όλες οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων από μεικτά κλιμάκια φορέων των συναρμόδιων υπουργείων και συγκεκριμένα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα.
Έχετε επισκεφθεί τη Μεσσηνία με πολλές ιδιότητες και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι της έχετε ιδιαίτερη αδυναμία. Την έχετε επισκεφθεί ως αθλητής, ως επισκέπτης, ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ως βουλευτής και τώρα ως Υπουργός. Ο Β. Κικίλιας όμως με ποια ιδιότητα απ’ όλες προτιμά να βρίσκεται στη Μεσσηνία;
Έχετε απόλυτο δίκιο, λατρεύω τη Μεσσηνία κι έχω πολλούς και καλούς φίλους εδώ. Πάντα βρίσκω αφορμές να την επισκέπτομαι και θα συνεχίσω για πολλά χρόνια να το κάνω. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε για μένα δεν έχει σημασία η ιδιότητα με την οποία θα βρίσκομαι σ’ αυτά τα μέρη, αλλά πρωτίστως να μπορώ να έρχομαι. Ελπίζω στο μέλλον να μπορέσω να παραμείνω και μεγαλύτερο διάστημα. Σας ευχαριστώ πολύ.