Μία από τις δομές αλληλεγγύης που λειτουργεί εδώ και ένα περίπου χρόνο στην πόλη μας, όπως είναι το Κοινωνικό Ιατρείο, το οποίο υλοποιείται από το Σχέδιο Δράσης “ΕΠΕΚΑ, κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Καλαμάτας” και με συμπράττοντα φορέα το δήμο, χρειάζεται μεγαλύτερη δόση υποστήριξης από την τοπική κοινωνία προκειμένου να ανταπεξέλθει, ικανοποιητικά στο έργο που έχει αναλάβει. Αναφερόμαστε στο Δημοτικό Κοινωνικό Φαρμακείο.
Οι εργαζόμενοί του ζητούν και από τους πολίτες να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχει ακόμη μια…γωνιά αλληλεγγύης στην πόλη μας και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Σανταρόζα και Παπανικολή στην παραλία.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει περίοδο υλοποίησης δύο χρόνων (2013-2015) και άμεσα ωφελούμενοι είναι κάτοικοι του δήμου Καλαμάτας, άστεγοι, άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή στα πρόθυρά της και άνεργοι νέοι έως 30 ετών.
Εκτός, όμως, από τη δωρεάν διανομή φαρμάκων στους δικαιούχους, το Κοινωνικό Φαρμακείο στελεχώνεται, από το φαρμακοποιό Λούκα Τζιορντάνο, την κοινωνική λειτουργό Αρετή Γλέζου και την ψυχολόγο Κατερίνα Παπαδοπούλου, προσφέροντας έτσι και υπηρεσίες ατομικής στήριξης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης.
Εν ολίγοις, το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνικοπρονοιακή κάλυψη. Τα φάρμακα, τα παραφαρμακευτικά προϊόντα και το υγειονομικό υλικό συγκεντρώνονται από τη συμμετοχή των πολιτών, από τοπικά φαρμακεία και από τον τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο.
Χθες το πρωί βρεθήκαμε στους χώρους του και συνομιλήσαμε με τους ειδικούς επιστήμονες που το στελεχώνουν. Αυτό που μας ζήτησαν είναι απλό. Να γίνει το Κοινωνικό Φαρμακείο ευρύτερα γνωστό, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες για την ενίσχυσή του. Απ’ ότι φάνηκε διάθεση για δουλειά και προσφορά υπάρχει από την πλευρά τους.
Βέβαια, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιορντάνο, θα ήθελαν και καλύτερη συνεργασία με τους ιατρούς ως προς τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Από την πλευρά τους έχουν ήδη δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα τους τις ανάγκες που μπορούν να καλύψουν, κι έτσι όταν ένας γιατρός παραπέμπει έναν ασθενή σε αυτούς θα ήταν φρόνιμο να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια φάρμακα μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη κοινωνική δομή και ποια όχι.
Σύμφωνα με την κυρία Γλέζου, αυτή την περίοδο το Κοινωνικό Φαρμακείο έχει στη λίστα του εγγεγραμμένα πάνω από διακόσια (200) άτομα, πέραν αυτών που εξυπηρετεί περιστασιακά.
Σε κάθε περίπτωση, όπως μας επισήμαναν χθες, ήδη έχει γίνει αισθητή η αδυναμία αρκετών συμπολιτών μας να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις λόγω παρατεταμένης ανεργίας ή συσσωρευμένων οφειλών, με αποτέλεσμα αρκετοί πλέον να μην καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από κανένα φορέα ή να μην έχουν δωρεάν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.
Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο ό,τι φάρμακο περισσεύει – απαραιτήτως μη ληγμένο – έστω και αν η συσκευασία είναι ανοικτή. Η συλλογή των φαρμάκων γίνεται στο χώρο που στεγάζεται, Σανταρόζα και Παπανικολή 3 και τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 2721093309.
Πάντως, από την πλευρά μας εκείνο που παρατηρήσαμε είναι ότι θα πρέπει η δομή αυτή να δημοσιοποιηθεί περισσότερο από το δήμο Καλαμάτας. Έστω και με κάποια ενημερωτική πινακίδα από την πλευρά της Ναυαρίνου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη