Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και στο Δήμο Καλαμάτας (φωτογραφίες)


Ξεκίνησε προχθές και στο Δήμο Καλαμάτας η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, «Mobility Week», που θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Είναι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που διοργανώνεται με την υποστήριξη των Γενικών Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στόχος της εκστρατείας είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών Αρχών, ώστε να θεσπίσουν και να προωθήσουν αειφόρα μέτρα μετακίνησης και να καλέσουν τους πολίτες να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις στη χρήση του αυτοκινήτου.
Ο Δήμος Καλαμάτας μετέχει στην ευρωπαϊκή εκστρατεία με διάφορες εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος οι εξής φορείς: ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Καλαμάτας, Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, Κέντρο Νέων Καλαμάτας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Ομάδα «Πάμε βόλτα», Οργανισμός Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, Ποδηλάτες και Πεζοί Καλαμάτας, Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής» και τα ραδιόφωνα City fm και Κανάλι 20.
 
Εκδηλώσεις και πράσινο
Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται ομιλίες, ποδηλατικές και περιπατητικές περιηγήσεις στην πόλη, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ θα μετατραπούν χώροι στάθμευσης σε χώρους πρασίνου και θα κλείσουν δρόμοι μπροστά από σχολεία.
Συγκεκριμένα, θα καλυφθούν με πράσινο για το διάστημα έως τις 22 Σεπτεμβρίου θέσεις στάθμευσης, όπου απαγορεύεται η στάθμευση, στα εξής σημεία:
-Μία θέση στην οδό Αριστομένους έμπροσθεν της Τράπεζας Ελλάδος
-Μία θέση στην οδό Αριστομένους (Ψαράκια)
-Μία θέση πέντε μέτρα στην οδό Αριστομένους στις θέσεις μοτοσυκλετών  πριν την οδό Β. Όλγας
-Μία θέση στην οδό Φραντζή
-Μία θέση στην οδό Σιδ. Σταθμού στο ύψος της πρώην Τράπεζας Κύπρου
-Έξωθεν του 4ου Γυμνασίου (στις γραμμές του τρένου), σήμερα, κατά τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου.
-Έξωθεν του ΕΕΕΕΚ (στο αδιέξοδο) σήμερα, κατά τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου.
-Έξωθεν του Μουσικού Σχολείου (στο αδιέξοδο), αύριο, κατά τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου.
 
Το ΚΠΕ Καλαμάτας
Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας έχει προτείνει τρεις περιβαλλοντικές διαδρομές, χωρίς αυτοκίνητο και σε σχετική ανακοίνωση καλείται ο κόσμος να περπατήσει μαζί με τους υπεύθυνους του ΚΠΕ και να γνωρίσουν όλοι κρυμμένα μυστικά και ομορφιές της πόλης.
Η 1η περιβαλλοντική διαδρομή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη διαδρομή: ΝΟΚ, Πανελλήνιο, οδός Ναυαρίνου, οδός Φαρών, οδός Πλάτωνος, oδός Αριστομένους και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
Η 2η διαδρομή θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής και οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν την εξής πορεία: ΚΠΕ Καλαμάτας, προσφυγικά μαρίνας, παρόχθιο πάρκο Νέδοντα, ιδιωτικά και δημόσια πηγάδια της πόλης και θα καταλήξουν στην πλατεία Αμφείας (Παπλωματάδικα).
Η 3η και τελευταία περιβαλλοντική διαδρομή θα γίνει τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα. Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν από το ΚΠΕ Καλαμάτας και θα ακολουθήσουν της εξής πορεία: Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, Αριστομένους, πλατεία 23ης Μαρτίου, Φραγκόλιμνα, Φάριος, Μεσσηνιακής Γερουσίας, Βιλεαρδουίνου, προκειμένου να καταλήξουν στην πλατεία Υπαπαντής.
Για δηλώσεις συμμετοχής στις περιβαλλοντικές διαδρομές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΠΕ Καλαμάτας: ηλεκτρονικά στο mail@kpe-kal.mes.sch.gr, τηλεφωνικά στο 27210 62299 (εργάσιμες ημέρες από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι), ενώ για τη συμμετοχή τους στις περιηγήσεις της ομάδας «Πάμε Βόλτα» στο τηλέφωνο 6976856885, με τον κ. Σωτήρη Θεοδωρόπουλο.
 
Δράσεις Γυμνασίων
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, Γυμνάσια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας παρουσιάζουν και προσκαλούν το κοινό στις εξής εκδηλώσεις:
-Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας: σήμερα από τις 10.30 έως τις 11.15 το πρωί: «Αναβίωση παιχνιδιών της γειτονιάς», στο δρόμο έξω από το σχολείο
-4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: σήμερα από τις 11.45 το πρωί έως τις 12.30 μετά το μεσημέρι: «Έλα να παίξουμε στο δρόμο», στην οδό Μυρτιάς έξω από το σχολείο
-Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας: αύριο, από τις 8.15 έως τις 9.30 το πρωί, «Μετακινούμαστε οικολογικά, παίζοντας – τραγουδώντας – χορεύοντας», στην οδό Γεωργίου Καρέλια έξω από το σχολείο.